How to restart: Μπορεί το 2021 να λειτουργήσει ως καταλύτης για επανεκκίνηση σε όλα τα επίπεδα;  

How to restart: Μπορεί το 2021 να λειτουργήσει ως καταλύτης για επανεκκίνηση σε όλα τα επίπεδα;  

 Αν το 2020 είναι η χρονιά που την σφράγισε η πανδημία,  η Τετάρτη 6 Ιανουαρίου 2021 είναι η μέρα που  εδραίωσε την πεποίθηση ότι και τα αδιανόητα είναι πλέον δυνατόν να συμβούν.

Ο πλανήτης σοκαρισμένος, παρακολούθησε σε ζωντανή μετάδοση το χάος που ο ναρκισσισμός και τα fake news μπορούν να πυροδοτήσουν, με στόχο την προσπάθεια κατάλυσης της δημοκρατίας και όχημα τα κοινωνικά δίκτυα. Την ίδια στιγμή, πανίσχυρα κοινωνικά δίκτυα όπως το Facebook και το Twitter, αφαίρεσαν αυθαίρετα την ελευθερία του λόγου σε έναν εν ενεργεία «ανεξέλεγκτο» πλανητάρχη…

Ένα είναι βέβαιο. Πλέουμε σε  αχαρτογράφητα νερά. Όμως, όσα εκτυλίχτηκαν στην Ουάσινγκτον την Τετάρτη 6 Ιανουαρίου, ανέδειξαν τον τρόπο που ο λαϊκισμός τροφοδοτεί τον διχασμό, υποκρύπτει τον φασισμό  και έφεραν για μια ακόμη φορά στο επίκεντρο το πρόβλημα της ηγεσίας.

Η πιο σημαντική, ίσως, παρέμβαση των ημερών, ήρθε από έναν 73χρονο βετεράνο ταινιών δράσης,  πρώην body builder και πρώην κυβερνήτη της πολυπληθέστερης πολιτείας των Η.Π.Α, της Καλιφόρνια, ο οποίος παρομοίασε την εισβολή στο Καπιτώλιο με τη νύχτα των Κρυστάλλων στην χιτλερική Γερμανία. Ο Άρνολντ Σβαρτσενέγκερ, στο βίντεο που ανάρτησε στο You Tube, μιλάει βιωματικά, ενωτικά, με απέραντη ευαισθησία και συναίσθημα. Η παρέμβασή του είναι «ωδή» σε μια Αμερική που θα «πατά» σε στέρεα θεμέλια, με ενότητα, ισότητα, δημοκρατία, αλληλεγγύη. Σε μια Αμερική που απέτυχε παταγωδώς και στην υγειονομική αντιμετώπιση της πανδημίας και στην προστασία της δημοκρατίας και της ασφάλειας.

Δείτε το βίντεο: 

 Το ερώτημα, κατά τη γνώμη μου, είναι ένα. Μπορεί το 2021 να λειτουργήσει ως καταλύτης για ένα restart σε όλα τα επίπεδα;  Όλοι μιλάμε για το «new normal», προσπαθώντας να μαντέψουμε το μέγεθος και το είδος των αλλαγών που επέρχονται. Όμως αν κάτι προϋποθέτουν οι επερχόμενες αλλαγές,  είναι πρωτίστως θέμα διαφάνειας και ηγεσίας.

Οι επιχειρηματικοί ηγέτες αυτό το γνωρίζουν και μίλησαν  πολύ πριν τον Covid-19  για τον καπιταλισμό των ενδιαφερομένων μερών (stakeholder capitalism) και για τον επανασχεδιασμό της παγκοσμιοποίησης. Γνωρίζουν ότι ο ιδιωτικός τομέας καλείται  να καλύψει το κενό που δημιούργησαν οι απανταχού κυβερνήσεις και η πανδημία – που είναι κρίση αειφορίας – ήταν ένα «crash test» που δοκίμασε τις αντοχές και την ηθική στην εταιρική διακυβέρνηση, και ανέδειξε τις εταιρείες εκείνες, που με ταχύτητα, ευελιξία και μότο «τα κέρδη με σκοπό»,  θα ηγηθούν του μέλλοντός μας.

Οι αλλαγές που επέρχονται, συνδέονται αφενός με την εμπιστοσύνη που θα εδραιώσει τις σχέσεις και συμπεριφορές στo «new normal», και αφετέρου με τον ψηφιακό μετασχηματισμό, που άλλαξε τα πάντα στη ζωή και την εργασία.

Το μεγαλύτερο πλεονέκτημα του τεχνολογικού τσουνάμι που επήλθε,  φαίνεται πλέον ξεκάθαρα ότι είναι η απίστευτη ταχύτητα στη ροή δεδομένων που μετατρέπεται σε πληροφορία, η πληροφορία σε γνώση, και οι ηγέτες καλούνται να λαμβάνουν αποφάσεις με βάση αυτή τη γνώση (που προέρχεται από analytics, ΑΙ μηχανές αναζήτησης και άλλα τεχνολογικά εργαλεία) και να την μετατρέπουν σε σοφία.  Είναι χαρακτηριστική η θέση του πρώην προέδρου και CEO της Dow Chemicals, Andrew Liveris, στο πλαίσιο του CEO Initiative στις 26 Νοεμβρίου 2020«Οι κυβερνήσεις μας, οι δημόσιοι υπάλληλοί μας και οι πολιτικοί μας δεν συμβαδίζουν με αυτή τη γνώση.  Οι επιχειρηματίες συμβαδίζουν, και απογοητεύονται πλέον από την έλλειψη διαλόγου. Πλέον πρέπει να ηγηθούμε αυτής της αλλαγής και να εκλέγονται οι καλά ενημερωμένοι ηγέτες.»

Δείτε το βίντεο:


 Η πανδημία της Covid-19 και τα γεγονότα στην Αμερική στις 6 Ιανουαρίου, φώτισαν με ακραίο τρόπο την αναγκαιότητα επαναπροσδιορισμού της ηγεσίας που απαιτούν οι καιροί, εν όψει των τεκτονικών αλλαγών που επήλθαν.

Με αφορμή τη νέα χρονιά, θέλω να κάνω και μια σύντομη αναφορά στη  δουλειά μας: Το Fortune είναι ένα κορυφαίο ιστορικό  media brand στον κόσμο, που από την πρώτη ημέρα της ίδρυσής του το 1929, δεσμεύτηκε να παράγει δημοσιογραφία που πληροί τα υψηλότερα πρότυπα ακρίβειας, δικαιοσύνης, διαφάνειας και νομιμότητας.

Τα έντυπα, ψηφιακά και live προϊόντα του στόχο έχουν να διαφωτίζουν τους αναγνώστες και το κοινό. Επιδιώκουν να αντικατοπτρίζουν τη δέσμευσή μας για ποιοτική ενημέρωση και ακεραιότητα και αναγνωρίζουμε ότι η φήμη μας εξαρτάται από τη διατήρηση αυτών των δημοσιογραφικών αξιών. Με τη δοκιμασμένη δυνατότητα του brand να συνομιλεί με εκείνους και εκείνες που διαμορφώνουν τη βιομηχανία, το εμπόριο και την κοινωνία σε όλο τον κόσμο, το Fortune φωτίζει το δρόμο για τους παγκόσμιους ηγέτες – και τους δίνει τα εργαλεία για να κάνουν τις επιχειρήσεις καλύτερες.

Την ώρα, λοιπόν, που  «global is the new local», ακολουθώντας το παράδειγμα του Fortune στην Αμερική, αποφασίσαμε να κάνουμε το επόμενο βήμα και στη χώρα μας. Μετά τις Πιο Ισχυρές Γυναίκες στις επιχειρήσεις (Most Powerful Women), που συμβάλλουν στην αύξηση της ποικιλομορφίας στις τάξεις των κορυφαίων εταιρικών ηγετών, την ετήσια έρευνα για τις Πιο Αξιοθαύμαστες Επιχειρήσεις στην Ελλάδα (Most Admired Companies) που αποτελεί «οδηγό» για τις εταιρείες που βελτιώνουν τις ζωές των ανθρώπων με δέσμευση για βιώσιμη ανάπτυξη, τις εταιρείες που αλλάζουν τον κόσμο (Change the World)  και την σχετική πρωτοβουλία του CEO Initiative που ενθαρρύνουν τις επιχειρήσεις να χρησιμοποιούν τις δυνάμεις τους για να αντιμετωπίζουν τις πιεστικές προκλήσεις της κοινωνίας,  το FORTUNE GREECE NETWORK είναι το επόμενο βήμα στην εξέλιξη του σκοπού μας. Θα είναι ένα δίκτυο μελών για ανώτερα στελέχη που αναζητούν τη γνώση, την έμπνευση και τους συμμάχους, ώστε να ηγηθούν με γνώμονα την ηθική στην εταιρική διακυβέρνηση, τον καπιταλισμό των ενδιαφερομένων μερών και την βιώσιμη ανάπτυξη, με ισότητα, δικαιοσύνη, δημοκρατία.

Η πλατφόρμα θα συνδυάζει best in class δημοσιογραφία, coaching από κορυφαίους ακαδημαϊκούς και επιχειρηματικούς ηγέτες που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή των μεταβολών που συντελούνται στην κοινωνία και τις επιχειρήσεις, σεμινάρια από influential leaders και  networking events που φιλοδοξούν να προσφέρουν ουσιαστικές εμπειρίες.

Το FORTUNE GREECE NETWORK σχεδιάστηκε για να βοηθήσει την επόμενη γενιά κορυφαίων ηγετών να προετοιμαστούν για τις αλλαγές που επήλθαν και θα επιτρέπει στα μέλη του να αλληλεπιδρούν με τους ηγέτες που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή του πυρός.

Το Fortune, 92 χρόνια μετά την ίδρυσή του,  ανήκει στη Fortune Media Group Holdings Limited, διαθέτει γραφεία στη Νέα Υόρκη, το Πεκίνο, τη Βοστώνη, το Σικάγο, το Χονγκ Κονγκ, το Λονδίνο, το Λος Άντζελες, το Σαν Φρανσίσκο, τη Σαγκάη. Στην Ελλάδα εκπροσωπείται από την Forward Media, την εταιρεία που στην αυγή του 2021, πήρε τα ηνία του τίτλου, με στόχο να συνεχίσει να φέρνει στο προσκήνιο τους ανθρώπους, τις εταιρείες, τις ιδέες και τις ευκαιρίες, που κάνουν τις επιχειρήσεις και την κοινωνία καλύτερες.

Η αστείρευτη περιέργειά μας για όλα όσα συνθέτουν τη νέα πραγματικότητα, στόχος μας είναι να παίρνει μορφή στο περιοδικό, στο site και στα live media με τρόπο σαφή, συνεκτικό και ολοζώντανο, έτσι ώστε η πληροφορία και οι γνώσεις που προσφέρουμε στους αναγνώστες και το κοινό μας, να είναι μια από τις πιο έντονες απολαύσεις στη ζωή τους.  Καλή μας χρονιά!