HSBC: Γινόμαστε μάρτυρες της αυγής ενός νέου παραδείγματος – Τα ομόλογα επιστρέφουν

HSBC: Γινόμαστε μάρτυρες της αυγής ενός νέου παραδείγματος – Τα ομόλογα επιστρέφουν
Στις επενδυτικές προοπτικές για το 2024, η HSBC αναφέρει πως  οι αυστηρές νομισματικές συνθήκες έχουν δημιουργήσει «πρόβλημα ενδιαφέροντος» για τις παγκόσμιες οικονομίες

Σε μια νέα εποχή ενός νέου επενδυτικού παραδείγματος υποστηρίζει πως εισερχόμαστε η βρετανική τράπεζα HSBC, προσθέτοντας πως σε αυτόν τον ολοένα και περισσότερο κατακερματισμένο κόσμο τα ομόλογα μοιραία… επιστρέφουν.

Πιο αναλυτικά, στις επενδυτικές προοπτικές για το 2024, η HSBC αναφέρει πως  οι αυστηρές νομισματικές συνθήκες έχουν δημιουργήσει «πρόβλημα ενδιαφέροντος» για τις παγκόσμιες οικονομίες, γεγονός που αυξάνει τον κίνδυνο ενός δυσμενούς αναπτυξιακού σοκ το επόμενο έτος για το οποίο οι αγορές «μπορεί να μην να είστε πλήρως προετοιμασμένες».

Σύμφωνα με την HSBC Asset Management, ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ θα υποχωρήσει στον στόχο του 2% στα τέλη του 2024 ή στις αρχές του 2025, με τα στοιχεία του δείκτη τιμών καταναλωτή άλλων μεγάλων οικονομιών επίσης να υποχωρούν. Οι αναλυτές της τράπεζας αναμένουν ότι η Fed θα αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια το δεύτερο τρίμηνο του 2024 κατά περισσότερες από 100 μονάδες βάσης. Αναμένουν επίσης ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα ακολουθήσει τη Fed και ότι η Τράπεζα της Αγγλίας θα ξεκινήσει έναν κύκλο περικοπών, αλλά θα υστερεί σε σχέση με τις αντίστοιχές της.

«Παρ’ όλα αυτά, θα υπάρξουν αντιξοότητες. Πιστεύουμε ότι περαιτέρω αποπληθωρισμός θα επέλθει με τίμημα την αύξηση της ανεργίας, ενώ η εξάντληση των αποταμιεύσεων, οι αυστηρότεροι όροι πίστωσης και οι αδύναμες συνθήκες στην αγορά εργασίας θα μπορούσαν να υποδηλώνουν πιθανή ύφεση το 2024», δήλωσε στην έκθεση ο Global Chief Strategist Joseph Little.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το νέο παράδειγμα

Η ταχεία σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής από τις κεντρικές τράπεζες τα τελευταία δύο χρόνιαο οδηγεί τις παγκόσμιες αγορές σε ένα «νέο παράδειγμα», στο οποίο τα επιτόκια θα παραμένουν περίπου στο 3% και οι αποδόσεις των ομολόγων θα διατηρούνται γύρω στο 4%, καθοδηγούμενες από τρεις κύριους παράγοντες.

Πρώτον, ένας «πολυπολικός κόσμος» και μια «ολοένα και πιο κατακερματισμένη παγκόσμια τάξη» οδηγούν στο «τέλος της υπερ-παγκοσμιοποίησης». 

Δεύτερον, η δημοσιονομική πολιτική θα συνεχίσει να είναι πιο ενεργή, τροφοδοτούμενη από τη μετατόπιση των πολιτικών προτεραιοτήτων στην «εποχή του λαϊκισμού», των περιβαλλοντικών ανησυχιών και των ανισοτήτων. 

Τρίτον, η οικονομική πολιτική προσανατολίζεται όλο και περισσότερο προς την κλιματική αλλαγή και τη μετάβαση σε καθαρές μηδενικές εκπομπές άνθρακα.

«Σε αυτό το πλαίσιο, αναμένουμε μεγαλύτερη αστάθεια από την πλευρά της προσφοράς, διαρθρωτικά υψηλότερο πληθωρισμό και υψηλότερα για μεγαλύτερο επιτόκιο», αναφέρει η HSBC. «Εν τω μεταξύ, οι οικονομικές πτώσεις είναι πιθανό να γίνουν πιο συχνές καθώς ο υψηλότερος πληθωρισμός περιορίζει την ικανότητα των κεντρικών τραπεζών να τονώσουν τις οικονομίες».

Τους επόμενους 12 έως 18 μήνες, η HSBC AM αναμένει από τους επενδυτές να ασκήσουν μεγαλύτερο έλεγχο στα εταιρικά κέρδη και τη συνεχιζόμενη συζήτηση για το «ουδέτερο» επιτόκιο, μαζί με μια αυξημένη εστίαση στην αγορά εργασίας και τις τάσεις παραγωγικότητας.

«Τα ομόλογα επέστρεψαν»

Οι αγορές τώρα τιμολογούν σε μεγάλο βαθμό ένα σενάριο «ήπιας προσγείωσης», βάσει του οποίου οι μεγάλες κεντρικές τράπεζες επαναφέρουν τον πληθωρισμό στον στόχο χωρίς να οδηγήσουν τις αντίστοιχες οικονομίες τους σε ύφεση.

«Μια πιο αδύναμη παγκόσμια οικονομία και η επιβράδυνση του πληθωρισμού είναι πιθανό να δημιουργήσουν ένα υποστηρικτικό περιβάλλον για τα κρατικά ομόλογα και δύσκολες συνθήκες για τις μετοχές», αναφέρει η HSBC και προσθέτει: «Ως εκ τούτου, βλέπουμε επιλεκτικές ευκαιρίες σε διάφορα μέρη του παγκοσμίου σταθερού εισοδήματος, συμπεριλαμβανομένων της καμπύλης των ομολόγων των ΗΠΑ, βασικών ευρωπαϊκών αγορών ομολόγων, ομολόγων επενδυτικού βαθμού και τιτλοποιημένων πιστώσεων».

Η HSBC AM είναι επιφυλακτική για τις μετοχές, λόγω των προσδοκιών για τα κέρδη το 2024 και των πολλαπλασιαστών της αγοράς – το επίπεδο στο οποίο διαπραγματεύονται οι μετοχές έναντι των αναμενόμενων μέσων κερδών τους – σε σχέση με τις αγορές κρατικών ομολόγων. Η ανάλυση της έκθεσης βλέπει τις ευρωπαϊκές μετοχές ως σχετικά φθηνές σε παγκόσμια βάση, γεγονός που περιορίζει την καθοδική πορεία εκτός εάν υπάρξει ύφεση. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: