Οι 500 πλουσιότεροι άνθρωποι του κόσμου έχασαν 139 δισ. δολάρια σε μόλις μια ημέρα λόγω κορωνοϊού

Οι 500 πλουσιότεροι άνθρωποι του κόσμου έχασαν 139 δισ. δολάρια σε μόλις μια ημέρα λόγω κορωνοϊού
epa07956574 (FILE) - Shoppers walk out of a Louis Vuitton store at Tokyo's Omotesando fashion district, in Japan, 10 September 2009 (reissued 28 October 2019). Reports on 28 October 2019 state LVMH, Moet Hennessy Louis Vuitton SA, the world's leading luxury group, said it has made an non-binding unsolicited offer to purchase the luxury brand Tiffany & Co. EPA/FRANCK ROBICHON *** Local Caption *** 01854793 Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ο Μπερνάρ Αρνό, πρόεδρος του ομίλου πολυτελών ειδών LVMH, και ο ιδρυτής της Amazon.com Inc., Τζεφ Μπέζος, ήταν οι μεγαλύτεροι χαμένοι, με απώλειες άνω των 4,8 δισ. δολαρίων έκαστος.

Οι 500 πλουσιότεροι άνθρωποι του κόσμου έχασαν τη Δευτέρα 139 δισεκατομμύρια δολάρια, καθώς οι αγορές βυθίστηκαν λόγω των φόβων ότι ο κορωνοϊός θα σφυροκοπήσει την παγκόσμια οικονομία.

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη απώλεια περιουσιών για την ομάδα των 500, από τότε που ο Δείκτης Bloomberg Billionaires άρχισε να παρακολουθεί την πορεία των κεφαλαίων τους, τον Οκτώβριο του 2016. Οι S&P 500 και Dow Jones Industrial Average σημείωσαν ημερήσια πτώση άνω του 3%, την μεγαλύτερη των τελευταίων δύο ετών, καθώς οι αρχές αγωνίζονται να περιορίσουν τον ιό.

Ο Μπερνάρ Αρνό, πρόεδρος του ομίλου πολυτελών ειδών LVMH, και ο ιδρυτής της Amazon.com Inc., Τζεφ Μπέζος, ήταν οι μεγαλύτεροι χαμένοι, με απώλειες άνω των 4,8 δισ. δολαρίων έκαστος. Ο Αμάνσιο Ορτέγκα, διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Inditex, στον οποίο ανήκει η Zara, έχασε 4 δισεκατομμύρια δολάρια και οι περιουσίες των υπολοίπων μεγιστάνων που βρέθηκαν στην πρώτη δεκάδα, συρρικνώθηκαν κατά τουλάχιστον 2,3 δισ. δολάρια.

Η Κίνα, από όπου ξεκίνησε ο ιός, πραγματοποιεί το 40% του τζίρου της παγκόσμιας αγοράς πολυτελών ειδών. Η LVMH (Louis Vuitton), με έδρα το Παρίσι, αύξησε το μερίδιο της στην Ασία, εκτός της Ιαπωνίας, στο 30% πέρυσι από 15% το 2002.

Η πτώση των αγορών έπληξε τις μετοχές των εταιρειών που δραστηριοποιούνται στην κρουαζιέρα πολύ έντονα, με τις Carnival Corp., Royal Caribbean Cruises Ltd. και Norwegian Cruise Line Holdings Ltd. να καταγράφουν απώλειες περίπου 9% έκαστη.

Η αξία της περιουσίας του Micky Arison, προέδρου της Carnival, συρρικνώθηκε κατά 406 εκατ. δολάρια και διαμορφώθηκε στα 10,6 δισ. δολάρια. Εκατοντάδες άνθρωποι που ταξίδευαν με το κρουαζιερόπλοιο Princess Diamond της Carnival στην Ιαπωνία βρέθηκαν θετικοί στον ιό.

Πηγή: Bloomberg