Οι μεγαλύτερες καταστροφές στον χώρο των hedge funds

Οι μεγαλύτερες καταστροφές στον χώρο των hedge funds

Ποια ήταν τα μεγάλα ονόματα του κλάδου που υπέστησαν μεγάλες ζημιές το 2016. 

του Γιέν Βιέκζνερ

Όσον αφορά την οικονομική απόδοση, το 2016 ήταν πραγματικά αρκετά καλό για τα hedge funds (αντισταθμιστικά αμοιβαία κεφάλαια υψηλού κινδύνου), τουλάχιστον σε σύγκριση με τα τελευταία δύο χρόνια. Αλλά πολλά από τα μεγάλα ονόματα του κλάδου υπέστησαν ζημιές.

  1. Platinum Partners

Στις αρχές του τρέχοντος έτους, όλο και περισσότεροι άρχισαν να αναρωτιούνται αν οι αποδόσεις του κεφαλαίου Platinum Partners παραήταν καλές για να είναι αληθινές. Με 17% ετήσια απόδοση από το 2003, παρά τις πολλές χρεοκοπίες των εταιρειών που στις οποίες συμμετείχε, ο ιδρυτής του κεφαλαίου Μαρκ Νόρντλιχτ φαινόταν σαν μια «περίεργη μεγαλοφυΐα» σύμφωνα με άρθρο του Reuters τον Απρίλιο. Στη συνέχεια, το Δεκέμβριο, ο Νόρντλιχτ συνελήφθη μαζί με πέντε άλλους με κατηγορίες για απάτη τύπου πυραμίδας ύψους 1 δισ. δολαρίων. Η κυβέρνηση ισχυρίστηκε ότι το αμοιβαίο κεφάλαιο χειραγωγούσε τα νούμερά του, προκαλώντας τεχνητή διόγκωση της αξίας ορισμένων επενδύσεων που στην πραγματικότητα ήταν άνευ αξίας.

  1. Visium

Τον Ιούνιο, λιγότερο από μία εβδομάδα μετά από τις κατηγορίες για εκμετάλλευση εμπιστευτικών πληροφοριών, ο διαχειριστής αμοιβαίων κεφαλαίων της Visium, Σάντζαϊ Βαλβάνι, 44 ετών, αυτοκτόνησε στο σπίτι του. Οι ομοσπονδιακοί εισαγγελείς είχαν κατηγορήσει τον Βαλβάνι για απάτη 32 εκατομμυρίων δολαρίων από παράνομα κέρδη από συναλλαγές σε μετοχές φαρμακευτικών εταιρειών με χρήση εμπιστευτικών πληροφοριών.

  1. Μπιλ Άκμαν και η Valeant

Μετά από την χειρότερη επίδοση στην ιστορία της το 2015, η Square Pershing του Μπιλ Άκμαν υποχωρούσε 20,5%, συμπεριλαμβανομένων των διαφόρων αμοιβών, και το 2016 προβλεπόταν ακόμα χειρότερο. Τους πρώτους 10 μήνες του τρέχοντος έτους, η εισηγμένη Square Pershing υποχωρούσε κατά 22,5%, μετά την καταστροφική απόφαση του Άκμαν να διπλασιάσει τις τοποθετήσεις του στην ταραγμένη φαρμακοβιομηχανία Valeant. Συνολικά, η επένδυση αυτή του κόστισε πάνω από 3 δισεκατομμύρια δολάρια σε ζημιές, καθώς η μετοχή της Valeant έχει πέσει 95% από το υψηλό του 2015.

  1. Λεόν Κούπερμαν, Omega Advisors

Τον Σεπτέμβριο, ο βετεράνος των αμοιβαίων κεφαλαίων Λεόν Κούπερμαν, Διευθύνων Σύμβουλος της Omega Advisors, κατηγορήθηκε για εκμετάλλευση εμπιστευτικών πληροφοριών. Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς κατηγόρησε τον Κούπερμαν για κέρδη 4.000.000 δολαρίων από παράνομες συναλλαγές των μετοχών μιας εταιρείας ενέργειας, χρησιμοποιώντας πληροφορίες που φέρεται να είχε εξασφαλίσει από ένα στέλεχός της, με την υπόσχεση ότι δεν θα τις αξιοποιούσε επενδυτικά. Ο Κούπερμαν, 73, αρνήθηκε τις κατηγορίες. Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς φέρεται να προσπάθησε, ανεπιτυχώς, να προσφέρει στον διαχειριστή του κεφαλαίου μια συμφωνία που θα του απαγόρευε να συναλλάσσεται στην Γουώλ Στρητ, αλλά ο  Κούπερμαν αρνήθηκε.

  1. Τζον Πόλσον

Στα μέσα του 2015, το αμοιβαίο κεφάλαιο του Τζον Πόλσον, Paulson & Co., διάσημο για κέρδη δισεκατομμυρίων από το ποντάρισμα εναντίον των στεγαστικών δανείων υψηλού κινδύνου που οδήγησαν στην οικονομική κρίση του 2008, είχε αξία 21,7 δισεκατομμύρια δολάρια σε μετοχικά αμοιβαία κεφάλαια. Σήμερα, το χαρτοφυλάκιο μετοχών του Πόλσον αξίζει μόνο 9,2 δισεκατομμύρια δολάρια. Ο διαχειριστής έκανε λάθος επιλογή όταν τοποθέτησε 2 δισεκατομμύρια δολάρια στην Valeant – που κάποτε συγκαταλεγόταν μεταξύ των κορυφαίων συμμετοχών του, πριν η μετοχή της πέσει απότομα – και έκανε τοποθετήσεις δισεκατομμυρίων δολαρίων σε άλλες φαρμακευτικές εταιρείες, συμπεριλαμβανομένων των Shire, Allergan, Mylan και Teva. Αυτές οι τέσσερις μετοχές συγκεντρώνουν τη μεγαλύτερη τοποθέτηση κεφαλαίων του Πόλσον, αλλά έχουν δεχθεί πλήγμα λόγων των ανησυχιών για τις αυξήσεις στην τιμή των φαρμάκων – που οι πολιτικοί έχουν απειλήσει να απαγορεύσουν – καθώς και για μια κυβερνητική έρευνα για καθορισμό των τιμών σε γενόσημα φάρμακα, η οποία έχει οδηγήσει σε αστικές κατηγορίες εναντίον της Mylan και Teva.

  1. Och-Ziff

Ο Ντάνιελ Οχ και η εταιρεία του Och-Ziff Capital Management βρέθηκαν σε μπελάδες φέτος όταν ένα από τα ξένα κεφάλαια της επιχείρησης βρέθηκε αναμεμειγμένο σε ένα σκάνδαλο δωροδοκίας στην Αφρική. Τον Σεπτέμβριο, η αφρικανική θυγατρική της Och-Ziff ομολόγησε την ενοχή της σε ομοσπονδιακό δικαστήριο των ΗΠΑ για δωροδοκία αξιωματούχων στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, με αντάλλαγμα την πρόσβαση σε αποκλειστικές συμφωνίες εξόρυξης για να επενδύσει. Η Och-Ziff και ο ιδρυτής της συμφώνησαν να καταβάλουν περισσότερα από 414.000.000 δολάρια ως αποζημίωση.

  1. SunEdison

Όσο καταστροφική ως επένδυση ήταν η Valeant για πολλούς διαχειριστές αμοιβαίων κεφαλαίων, τόσο σχεδόν μεγάλη ζημιά έκανε η SunEdison σε όσους είχαν επενδύσει, όταν η εταιρεία ανανεώσιμων πηγών ενέργειας πτώχευσε τον Απρίλιο. Η μοίρα της SunEdison ήταν ιδιαίτερα επώδυνη για τον διαχειριστή αμοιβαίων κεφαλαίων Ντέιβιντ Έινχορν, ιδρυτή της Greenlight Capital, ο οποίος είχε πιστέψει πάρα πολύ στην εταιρεία. Ο  Έινχορν κατάφερε να ξεφορτωθεί τις περισσότερες από τις μετοχές της SunEdison πριν η εταιρεία καταθέσει επίσημα αίτημα για κήρυξη χρεοκοπίας, συγκρατώντας την απόδοση του αμοιβαίου κεφαλαίου του. (Η SunEdison είχε πλήξει την απόδοση του Έινχορν σημαντικά το 2015, όταν το αμοιβαίο κεφάλαιο έχανε περισσότερο από 20%, μια από τις χειρότερές του χρονιές).