Η αγορές στέλνουν σήμα νέας έκδοσης ελληνικών ομολόγων

Η αγορές στέλνουν σήμα νέας έκδοσης ελληνικών ομολόγων
Συνεχίζεται η καλή πορεία των ομολόγων στη δευτερογενή αγορά.

Συνεχίστηκε και την Πέμπτη η άνοδος στις τιμές των ομολόγων στη δευτερογενή αγορά, με αποτέλεσμα η απόδοση του 10ετούς να υποχωρήσει στο 1,329% από 1,37% που κυμαινόταν χθες. Αναλόγως κινήθηκε και το 5ετές ομόλογο, με την απόδοσή του να υποχωρεί στο 0,44% από 0,46%.

Το πρακτορείο Reuters, επικαλούμενο Ελληνα αξιωματούχο, δημοσίευσε σήμερα ότι η ελλληνική κυβέρνηση σχεδιάζει να προχωρήσει στην έκδοση ομολόγου μεγάλης διάρκειας τις επόμενες εβδομάδες.

Στο ηλεκτρονικό σύστημα συναλλαγών της Τραπέζης της Ελλάδος, καταγράφηκαν συναλλαγές ύψους 26 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 16 εκατ. ευρώ αφορούσαν σε εντολές αγοράς. Η μεγαλύτερη συναλλακτική δραστηριότητα καταγράφηκε στο 15ετές ομόλογο με 10 εκατ. ευρώ. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αναφοράς διαμορφώθηκε στο 1,34% από 1,38% χθες έναντι -0,31% του αντίστοιχου γερμανικού τίτλου, με αποτέλεσμα το περιθώριο να διατηρηθεί στο 1,65%.

Στην αγορά συναλλάγματος υποχωρεί το ευρώ μετά τη συνέντευξη Τύπου της προέδρου της ΕΚΤ Κρ.Λαγκάρντ, με αποτέλεσμα το απόγευμα το ευρωπαϊκό νόμισμα να τελεί υπό διαπραγμάτευση στα 1,1031 δολ. από 1,1099 δολ. που άνοιξε η αγορά. Θετικό είναι το κλίμα για το δολάριο, καθώς οι επενδυτές απομακρύνονται από τοποθετήσεις υψηλού κινδύνου – εξάλλου στήριξη παρείχαν στο αμερικανικό νόμισμα τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν χθες για την αγορά κατοικιών στις ΗΠΑ. Ωστόσο, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, δήλωσε ότι κατά τη γνώμη του τα επιτόκια δολαρίου θα έπρεπε να είναι χαμηλότερα. Ανέφερε επίσης ότι αναμένει σύσφιξη των σχέσεων με την Κίνα, μετά την υπογραφή του πρώτου σταδίου της εμπορικής συμφωνίας.

Στη διατραπεζική αγορά, τα επιτόκια στις περισσότερες περιόδους δεν σημείωσαν αξιόλογη μεταβολή. Έτσι, στη διάρκεια ενός έτους κυμαίνονταν στο -0,255%, στη διάρκεια του 6μήνου στο -0,328%, του τριμήνου στο -0,384%, και στον μήνα στο -0,465%.
Η ενδεικτική τιμή για την ισοτιμία ευρώ-δολαρίου που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, διαμορφώθηκε στα 1,1091 δολάρια.