Η Alphabet πλησιάζει το ένα τρισ. δολάρια μετά από την ανακοίνωση των εσόδων της

Η Alphabet πλησιάζει το ένα τρισ. δολάρια μετά από την ανακοίνωση των εσόδων της
Letters spell the word "Alphabet" as they are seen on a computer screen with a Google search page in this photo illustration taken in Paris, France, August 11, 2015. Google Inc is changing its operating structure by setting up a new company called Alphabet Inc, which will include the search business and a number of other units. REUTERS/Pascal Rossignol - RTX1NWLA Photo:

Εξαιρουμένου του αντίκτυπου του προστίμου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τα λειτουργικά έξοδα της Alphabet ανήλθαν σε 10,9 δισ. δολάρια, αυξημένα κατά 24% σε ετήσια βάση.

Η Alphabet, μητρική εταιρεία της Google, ανακοίνωσε τα αποτελέσματα της για το δεύτερο τρίμηνο του 2018 και τα νούμερα δείχνουν έσοδα και κέρδη πέρα των αναμενόμενων.

Τα έσοδα της εταιρείας για το δεύτερο τρίμηνο, έφτασαν τα 32,66 δισ. δολάρια έναντι 32,17 δισεκατομμυρίων δολαρίων που αναμενόταν από την εκτίμηση της Thomson Reuters, ενώ αντίστοιχη εικόνα είχαν και τα προσαρμοσμένα κέρδη ανά μετοχή τα οποία έφτασαν τα 11,75 δολάρια έναντι 9,59 δολαρίων των εκτιμήσεων.

Η κεφαλαιοποίηση της Alphabet αυξήθηκε περίπου στα 875 δισ. δολάρια αμέσως μετά τα έσοδα, σε σχέση με τα 827,5 δισεκατομμύρια δολάρια με το κλείσιμο της αγοράς. Αυτό συγκρίνεται με το μέγεθος της Apple, που φτάνει τα 941 δισ. δολάρια και της Amazon, με 880 δισ. δολάρια.

Με την αναγγελία των αποτελεσμάτων, δημιουργήθηκε «ράλι» στις μετοχές της εταιρείας, οι οποίες παρουσίασαν αύξηση 5% τις πρώτες ώρες μετά την αναγγελία, για να κλείσει τελικά στο +3,2%. Συνολικά, η Alphabet  παρουσίασε άνοδο των εσόδων, μείωσε τους φόβους για άμεσο αντίκτυπο από τους νέους κανόνες προστασίας της ιδιωτικής ζωής της Ευρώπης και δαπάνησε ελαφρώς λιγότερα χρήματα για την αύξηση της κυκλοφορίας στο Google, κάτι που ικανοποίησε τις αγορές.

Αν και τα προσαρμοσμένα κέρδη της Alphabet ήταν καλά, η εταιρεία δημοσίευσε ένα μη προσαρμοσμένο EPS ύψους 4,54 δολαρίων, χάρη στην απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης να χτυπήσει την εταιρεία με ένα τεράστιο πρόστιμο ύψους 5 δισ. δολαρίων για καταχρήσεις στον ανταγωνισμό που σχετίζονται με το λογισμικό Android των κινητών τηλεφώνων.

Ως συνήθως, η διαφημιστική δραστηριότητα της Google αντιπροσώπευε το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων της, φτάνοντας τα 28 δισ. δολάρια το δεύτερο τρίμηνο, σημειώνοντας αύξηση 23,9% σε ετήσια βάση. Επειδή όμως τα έσοδα από τις όχι και τόσο προβεβλημένες υπηρεσίες είναι αυτά που αναζητούν οι επενδυτές προκειμένου να μετρήσουν το μέλλον και τις προοπτικές της εταιρείας πέραν των διαφημίσεων, η κατηγορία των «λοιπών εσόδων», η οποία περιλαμβάνει τις πωλήσεις στο cloud και τις πωλήσεις υλικού έφτασε τα 4,4 δισ. δολάρια κάτι που μεταφράζεται σε αύξηση 36,5%.

Η Alphabet ξεπερνά επίσης τα έσοδα και τις ζημίες για τα πιο μακροπρόθεσμα «Other Bets», όπως η εταιρεία υγειονομικής περίθαλψης Verily, ο πάροχος υπηρεσιών διαδικτύου Fiber και η αυτοκινητοβιομηχανία Waymo. Αυτέ οι κατηγορίες ανέφεραν έσοδα για το δεύτερο τρίμηνο, ύψους 145 εκατομμυρίων δολαρίων, από 97 εκατομμύρια δολάρια το ίδιο τρίμηνο του προηγούμενου έτους. Οι ζημιές από εργασίες αυξήθηκαν επίσης, με την εταιρεία να καταγράφει ζημιές ύψους 732 εκατ. δολαρίων από 633 εκατ. δολάρια το προηγούμενο έτος.

Οι κεφαλαιουχικές δαπάνες της εταιρείας αυξήθηκαν στα 5,5 δισ. δολάρια – σχεδόν διπλάσια από πέρυσι που ανήλθαν στα 2,8 δισ. δολάρια. Αυτό οφείλεται στις αυξανόμενες ανάγκες και επενδύσεις σε υλικοτεχνική υποδομή για την υποστήριξη των υπηρεσιών Cloud.

Εξαιρουμένου του αντίκτυπου του προστίμου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τα λειτουργικά έξοδα της Alphabet ανήλθαν σε 10,9 δισ. δολάρια, αυξημένα κατά 24% σε ετήσια βάση, λόγω της αύξησης των επενδύσεων στην Έρευνα και Ανάπτυξη.