Η Alphabet θέλει να φέρει την τεχνητή νοημοσύνη ακόμη και στη γεωργία

Στόχο θα έχει τη μεγαλύτερη απόδοση των καλλιεργιών.

του Jonathan Vanian

Το ερευνητικό τμήμα της Alphabet, της μητρικής εταιρείας της Google, μελετά την εφαρμογή τεχνολογιών τεχνητής νοημοσύνης για τη βελτίωση της γεωργίας.

Ο Astro Teller, επικεφαλής του ερευνητικού εργαστηρίου που είναι γνωστό ως X, δήλωσε ότι το προσωπικό του «ξοδεύει περισσότερο χρόνο με τους αγρότες» για να μάθει καλύτερα πώς η τεχνολογία αιχμής μπορεί να συμβάλει στη βελτίωση των αποδόσεων των καλλιεργειών.

Σε καμία περίπτωση δεν είπε ότι η X είναι κοντά στη δημιουργία ενός αγροτικού moonshot (όρος που χρησιμοποιεί η X για να περιγράψει τις ερευνητικές της πρωτοβουλίες, όπως το Project Loon που επικεντρώνεται στη χρήση γιγαντιαίων μπαλονιών για την παροχή Ίντερνετ στο έδαφος).

Αλλά εξήγησε ότι η X είναι τώρα πρόθυμη να «στοιχηματίσει περισσότερο» στη γεωργική τεχνολογία με βάση την προκαταρκτική έρευνά της, την οποία δεν αποκάλυψε.

Μιλώντας την περασμένη Τρίτη στο ψηφιακό συνέδριο EmTech του MIT Technology Review στο Σαν Φρανσίσκο, ο Teller αναφέρθηκε στο παράδειγμα των καλλιεργητών ντομάτας οι οποίοι μπορούν να αναγνωρίσουν εάν μια ντομάτα είναι ώριμη ή έχει μούχλα που θα μπορούσε να μολύνει τα κοντινά φυτά, αλλά «δεν μπορούν να περπατάνε χίλια στρέμματα την ημέρα». Και επεσήμανε ότι αυτή η δουλειά μπορεί να γίνει με τη χρήση drone ή ρομπότ.

Ο Teller περιέγραψε επίσης ένα σενάριο στο οποίο οι αγρότες θα μπορούσαν να χρησιμοποιούν τεχνολογίες μηχανικής μάθησης για να προβλέψουν πότε παράσιτα όπως οι ακρίδες θα μπορούσαν να φτάσουν και να καταστρέψουν μια καλλιέργεια. Ένα τέτοιο σύστημα θα προειδοποιούσε τους αγρότες έγκαιρα ώστε αυτοί να παραπλανήσουν τα έντομα και να τα διώξουν μακριά από τις ακριβές συγκομιδές τους.

Ένα πράγμα που δεν θα επιδιώξει η Χ είναι η κάθετη καλλιέργεια που περιλαμβάνει την κατασκευή μεγάλων κτιρίων σαν θερμοκήπια για την καλλιέργεια γεωργικών προϊόντων.

Ο Teller δήλωσε ότι η Χ είχε προηγουμένως διερευνήσει την κάθετη καλλιέργεια αλλά αποφάσισε να μην την ακολουθήσει, εν μέρει επειδή μόνο ένας περιορισμένος αριθμός καλλιεργειών μπορεί να αναπτυχθεί σε αυτά τα περιβάλλοντα. Και σ’ αυτές τις καλλιέργειες δεν περιλαμβάνονται βασικά προϊόντα όπως πατάτες και καλαμπόκι.

Πηγή: fortune.com