Η Amazon αυξάνει τον κατώτατο μισθό

Η Amazon αυξάνει τον κατώτατο μισθό

Θα ωφεληθούν περισσότεροι από 250.000 εργαζόμενοι, συμπεριλαμβανομένων των προσωρινών και εκείνων που εργάζονται με μερική απασχόληση.

Η Amazon ανακοίνωσε την Τρίτη ότι αυξάνει τον κατώτατο μισθό για όλους τους υπαλλήλους της στις ΗΠΑ στα 15 δολάρια την ώρα, από τον επόμενο μήνα. Ο νέος κατώτατος μισθός θα επωφελήσει 250.000 υπαλλήλους της Amazon, τόσο αυτούς της μερικής όσο και της πλήρους απασχόλησης, όσο και άλλους 100.000 εποχιακούς υπαλλήλους, δήλωσε η εταιρεία. Κάποιοι υπάλληλοι που ήδη βγάζουν 15 δολάρια την ώρα θα δουν επίσης αύξηση στους μισθούς τους.

Η Amazon δήλωσε ότι ο υψηλότερος μισθός θα αντανακλασθεί στις οικονομικές εκτιμήσεις για το επόμενο εξάμηνο. Οι μετοχές της Amazon ανταλλάσσονταν σήμερα κατά 1% χαμηλότερα πριν το άνοιγμα του χρηματιστηρίου.

Η εταιρεία και ο CEO της, ο Τζεφ Μπέζος έχουν αντιμετωπίσει ισχυρή κριτική για το μισθολογικό χάσμα που υπάρχει. Μάλιστα, ο Γερουσιαστής Bernie Sanders τον προηγούμενο μήνα εισήγαγε μια νομοθεσία με την ονομασία BEZOS Act προκειμένου να φορολογηθούν εταιρείες για κάθε δολάριο που οι χαμηλόμισθοι υπάλληλοί τους λαμβάνουν σε κρατικά οφέλη υγειονομικής περίθαλψης ή κουπόνια τροφίμων.

Για το 2017, ο μέσος υπάλληλος της Amazon πληρωνόταν λίγο λιγότερο από 28.500 δολάρια, σύμφωνα με τις εταιρικές καταχωρήσεις. Την ίδια στιγμή, ο Μπέζος έβγαλε 1,7 εκατ. δολάρια. «Ακούσαμε τις κριτικές που μας ασκήθηκαν, σκεφτήκαμε πολύ για το τι θέλαμε να κάνουμε, και αποφασίσαμε ότι θέλουμε να ηγηθούμε», ανέφερε σε δήλωσή του ο Μπέζος. «Είμαστε ενθουσιασμένοι με αυτή την αλλαγή και ενθαρρύνουμε τους ανταγωνιστές μας και άλλες μεγάλες εταιρείες να κάνουν το ίδιο». Η Amazon θα ξεκινήσει ακόμα να υποστηρίζει την αύξηση του ομοσπονδιακού κατώτατου μισθού, ανέφερε η εταιρεία.

Η ανακοίνωση αυτή έρχεται λίγο πριν από την ετήσια αύξηση των προσλήψεων από την εταιρεία ενόψει της εορταστικής περιόδου. Την περσινή χρονιά ο γίγαντας του ηλεκτρονικού μεπορία δήλωσε ότι θα προσλάμβανε 120.000 μόνιμους υπαλλήλους για την εορταστική περίοδο.

Τον Αύγουστο, ο μισθός κατέγραψε την μεγαλύτερη αύξησή του, σύμφωνα με το δημοσίευμα του Γραφείου Στατιστικών Εργασίας. Τα μισθολογικά έσοδα ήταν υπεράνω προσδοκιών και ο δείκτης ανεργίας κρατήθηκε κοντά σε ένα χαμηλό γενιάς της τάξεως του 3,9%.