Η Amazon έκανε το πρώτο βήμα στην αγορά της εικονικής πραγματικότητας

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Η τεχνολογική εταιρεία εισήγαγε ειδικά ψηφιακά εργαλεία για όσους θέλουν να αναπτύξουν τις τεχνολογίες του αύριο.

 

Η Amazon δείχνει ξεκάθαρα ότι κάνει ήδη όλα όσα χρειάζονται για να πάρει μέρος της πίτας των εσόδων από τις τεχνολογίες της εικονικής και της ενισχυμένης πραγματικότητας.

Η τεχνολογική εταιρεία εισήγαγε για πρώτη φορά την Τετάρτη το ψηφιακό εργαλείο Amazon Sumerian, το οποίο έχει στόχο να βοηθήσει περισσότερο τους προγραμματιστές να δημιουργήσουν εφαρμογές εικονικής και ενισχυμένης πραγματικότητας με τη χρήση τρισδιάστατων υπολογιστικών γραφικών.

Με την εικονική πραγματικότητα οι χρήστες μπορούν να χρησιμοποιούν εργαλεία όπως τα ψηφιακά γυαλιά Oculus Rift από το Facebook και να «μπαίνουν» οι ίδιοι στον ψηφιακό κόσμο, ενώ με την ενισχυμένη πραγματικότητα μπορούν να βλέπουν μέσω των smartphones τους ψηφιακές εικόνες αποτυπωμένες πάνω στον πραγματικό κόσμο.

Στόχος του Sumerian είναι να δημιουργηθούν ειδικές εφαρμογές VR για γυαλιά όπως το Rift και το HTC Vive, αλλά και για προϊόντα της Apple όπως το iPhone και το iPad. Στο μέλλον αναμένεται να υποστηριχτεί και αντίστοιχη συσκευή της Google.

Το Sumerian χρησιμοποιεί προγράμματα όπως το Adobe Photoshop αλλά και μηχανές δημιουργίας παιχνιδιών σε υπολογιστές όπως οι Unity και Unreal.

Παρότι οι πωλήσεις γυαλιών VR αποτελούν ένα μικρό κομμάτι της συνολικής πίτας της ψηφιακής αγοράς, πολύ μεγάλες εταιρείες όπως η Microsoft και η Facebook θεωρούν ότι σε σύντομο χρονικό διάστημα οι τιμές τους θα πέσουν στα επίπεδα των σημερινών ακουστικών που χρησιμοποιούμε καθημερινά – όπως αντίστοιχα θα μειωθεί και το κόστος των προσωπικών υπολογιστών.

Επιπλέον πολλές εταιρείες θεωρούν ότι το μέλλον βρίσκεται στην ενισχυμένη πραγματικότητα (AR). Ο CEO της Apple, Τιμ Κουκ, δήλωσε πρόσφατα ότι η σημερινή αγορά του AR είναι παρόμοια με αυτή του App Store το 2008, πριν καν βγει στον ιντερνετικό αέρα.