Η Amazon εξαγοράζει τη Whole Foods: Ποιοι χάνουν, ποιοι κερδίζουν από τη μεγάλη συμφωνία

Η Amazon εξαγοράζει τη Whole Foods: Ποιοι χάνουν, ποιοι κερδίζουν από τη μεγάλη συμφωνία
Photo:

Τι σημαίνει η μεγαλύτερη εξαγορά στην ιστορία της Amazon ύψους 13,7 δισ. ευρώ.

του Dan Hirschhorn

Η συμφωνία εξαγοράς της Whole Foods από την Amazon είναι μεγάλη. Για την ακρίβεια, είναι η μεγαλύτερη στην ιστορία της Amazon.

Η συμφωνία ύψους 13,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων οδήγησε σε άνοδο των μετοχών και των δύο εταιρειών, και πτώση των μετοχών των εταιρειών μαναβικής που πλέον έχουν λόγους να φοβούνται τις κινήσεις της Amazon στον κλάδο τους. Όσο για τον Jeff Bezos, είδε την καθαρή του αξία να αυξάνεται κατά 2 δισεκατομμύρια δολάρια.

Κερδισμένοι

Jeff Bezos

Η περιουσία του CEO της Amazon αυξήθηκε κατά 2 δισεκατομμύρια δολάρια, περίπου αμέσως μόλις ανακοινώθηκε η συμφωνία, σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg. Οι μετοχές της Amazon αυξήθηκαν κατά 23 δολάρια – ή 2,4% – την Παρασκευή. Ο Bezos κατέχει περίπου 17% της εταιρείας, ενώ η προσωπική του περιουσία ανέρχεται σε 84,7 δισεκατομμύρια δολάρια – νούμερο που τον καθιστά τον δεύτερο πλουσιότερο άνθρωπο στον κόσμο.

Jana Partners

Κατέχοντας μερίδιο 9%, η Jana Partners ήταν ο δεύτερος μεγαλύτερος επενδυτής της Whole Foods. Το ακτιβιστικό hedge fund πίεζε την αλυσίδα οπωροπωλείων να προβεί σε αλλαγές στη διοίκηση ή να βρει αγοραστή. Ο διευθύνων σύμβουλος της Whole Foods, John Mackey, είχε αποκαλέσει το hedge fund «άπληστους μπάσταρδους». Αλλά εν τέλει ο χρονισμός της Jana ήταν ο κατάλληλος και πλέον θα κερδίσουν περίπου 300 εκατομμύρια δολάρια από το μερίδιό τους στη Whole Foods.

Καταναλωτές

«Είναι καλά νέα για τους καταναλωτές» δήλωσε ο Phil Lempert, ιδρυτής της SupermarketGuru.com, προσθέτοντας ότι η εξαγορά είναι μια «τέλεια εξέλιξη για όσους ψωνίζουν είδη μαναβικής και επιζητούν να κάνουν οικονομία». Οι αναλυτές αναμένουν ότι η Amazon θα ασκήσει πίεση στις τιμές προς τα κάτω, σε όλο τον κλάδο των σούπερ μάρκετ.

Χαμένοι

Άλλες εταιρείες που πωλούν είδη μαναβικής

Οι μετοχές άλλων εταιρειών στον κλάδο των ειδών μαναβικής έπεσαν μόλις έγινε γνωστή η είδηση. Η πτώση ξεκίνησε από το 5% και άγγιξε το 20% για κάποιες εταιρείες, με συνολική απώλεια χρηματιστηριακής αξίας 13 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Η τιμή της μετοχής της Supervalu έπεσε κατά 14% και της Kroger κατά 9%. Ακόμα και οι μετοχές των γιγάντων της λιανικής, Walmart και Target, επλήγησαν, καταγράφοντας απώλειες 4,6% και 5,1% αντίστοιχα.

Instacart

Μόλις πέρυσι, η Instacart σύναψε συμφωνία με τη Whole Foods για να είναι ο αποκλειστικός διανομέας της. Πλέον, όλα αυτά είναι παρελθόν. Και το ότι θα έχει τη Whole Foods ως πηγή τροφίμων είναι σίγουρο ότι θα βοηθήσει την Amazon να κερδίσει καταναλωτές που μπορεί να είναι σκεπτικοί ως προς την υπηρεσία παράδοσης ειδών μαναβικής της εταιρείας, Amazon Fresh.

«Οι άνθρωποι θέλουν να πιάνουν και να αισθάνονται τα φρέσκα τρόφιμά τους» είπε στο Fortune ο David Portalatin, αναλυτής κατανάλωσης τροφίμων και ποτών στην NPD Group. Η ικανότητα να βλέπουν οι καταναλωτές την πηγή προέλευσης των φρούτων και των λαχανικών τους θα μπορούσε να κάνει τη διαφορά. Η Whole Foods, σύμφωνα με τον ίδιο αναλυτή, «προσφέρει άμεση αξιοπιστία στην Amazon από πλευράς ποιότητας».