Η Amazon κατοχύρωσε πατέντα για να τοποθετήσει τους εργαζόμενους σε…κλουβιά

Η Amazon κατοχύρωσε πατέντα για να τοποθετήσει τους εργαζόμενους σε…κλουβιά
epa06996692 (FILE) - A file photograph showing Amazon CEO Jeff Bezos walking on stage at a press conference where he introduced new Kindle products such as the Kindle Paperwhite Wi-Fi + 3G, the Kindle Fire HD and new programs and innovations for the wireless tablets at Santa Monica Airport in Santa Monica, California, USA, 06 September 2012 (issued 04 September 2018). Amazon.com Inc. has become the second publicly traded US company to reach one trillion US dollars in market value. Last month Apple Inc. was the first company to be valued at 1 trillion US dollars. EPA/MICHAEL NELSON Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τώρα, βέβαια, η εταιρεία υποστηρίζει ότι αυτό ήταν μια «κακή» ιδέα.

της Brittany Shoot

Κανείς δεν είπε ποτέ ότι το να εργάζεσαι στην Amazon είναι μια χαλαρή εμπειρία. Ο γίγαντας του ηλεκτρονικού εμπορίου είναι γνωστός για την κουλτούρα αυστηρής πειθαρχίας που επικρατεί στους χώρους εργασίας της, αλλά η τοποθέτηση εργαζομένων σε κλουβιά φαντάζει λίγο ακραία, ακόμα και για τα δεδομένα της Amazon.

Ένα δίπλωμα ευρεσιτεχνίας που χορηγήθηκε στην Amazon από το Γραφείο Διπλωμάτων Ευρεσιτεχνίας και Εμπορικών Σημάτων των ΗΠΑ το 2016 θα μπορούσε να καταστήσει μια τέτοια δυστοπική καμπίνα εργασίας, πραγματικότητα. Το δίπλωμα ευρεσιτεχνίας παρουσιάζει ένα κλουβί που έχει κατασκευαστεί για έναν άνθρωπο που εργάζεται σε ζώνες εργασίας ρομπότ- έναν μικρό σταθμό εργασίας πάνω σε ένα  καρότσι-ρομπότ σαν κι αυτά που χρησιμοποιούνται ήδη στις αποθήκες της Amazon για τη μετακίνηση προϊόντων στα ράφια.

Η αναφορά στο συγκεκριμένο δίπλωμα ευρεσιτεχνίας περιλαμβάνεται σε μια μελέτη δύο ερευνητών τεχνητής νοημοσύνης του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης, της διακεκριμένης καθηγήτριας έρευνας Kate Crawford και του διευθυντή του ερευνητικού εργαστηρίου Share Foundation, Vladan Joler. Στην ανάλυσή τους, οι Crawford και Joler χαρακτήρισαν το συγκεκριμένο σχέδιο «μια εξαιρετική απεικόνιση της αποξένωση των εργαζομένων, μια χαρακτηριστική στιγμή στη σχέση μεταξύ ανθρώπων και μηχανών».

U.S. Patent and Trademark Office
U.S. Patent and Trademark Office
U.S. Patent and Trademark Office

Όταν μέσα ενημέρωσης όπως οι The Seattle Times αναφέρθηκαν στη μελέτη, υπήρξε μια (προβλέψιμη) αντίδραση στα κοινωνικά μέσα. Ο αντιπρόεδρος των λειτουργιών της Amazon, Dave Clark, έκανε παρέμβαση στο Twitter εξηγώντας ότι ακόμα και «κακές» ιδέες υποβάλλονται για διπλώματα ευρεσιτεχνίας και ότι η εταιρεία δεν σχεδιάζει να εφαρμόσει το σχέδιο για τη δημιουργία κλουβιών. «Μερικές φορές, ακόμη και κακές ιδέες υποβάλλονται για διπλώματα ευρεσιτεχνίας. Η συγκεκριμένη δεν χρησιμοποιήθηκε ποτέ και δεν έχουμε σχέδια για χρήση της στο μέλλον. Αναπτύξαμε μια πολύ καλύτερη λύση- ένα μικρό γιλέκο που οι εργαζόμενοι μπορούν να φορούν, το οποίο προκαλεί τη διακοπή της κίνησης όλων των μονάδων ρομπότ κοντά στους εργαζομένους» ανέφερε ο Clark.

 

Η εκπρόσωπος της Amazon, Lindsay Campbell, προσέθεσε ότι οι εικασίες σχετικά με τη χρήση της αμφιλεγόμενης ευρεσιτεχνίας από την εταιρεία ήταν «λανθασμένες».

Είναι εύκολο να καταλάβουμε γιατί οι καταναλωτές είναι σκεπτικοί. Η Amazon έχει βρεθεί στο στόχαστρο της κριτικής για τις συνθήκες εργασίας που επικρατούν εντός της εδώ και πολλά χρόνια- από την πίεση που ασκείται στα στελέχη της μέχρι τις απάνθρωπες συνθήκες εργασίας σε εργοστάσια στην Κίνα και σε αποθήκες της εταιρείας στις ΗΠΑ.

Το 2015, ένα δημοσίευμα σχετικά με το σκληρό εργασιακό περιβάλλον στην Amazon Web Services (AWS) εξέτασε επίσης τον τρόπο με τον οποίο οι μηχανικοί και οι διευθυντές υποχρεώνονται να εργάζονται πολλές ώρες, συμπεριλαμβανομένων των Σαββατοκύριακων, και να είναι διαθέσιμοι μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου όλο το 24ωρο. Δεν λείπουν και οι εργατικές κινητοποιήσεις στην Amazon, όπως π.χ. η απεργία των εργαζομένων της σε όλη την Ευρώπη αναφορικά με την ημέρα «Prime Day» της εταιρείας.