Οι Αμερικάνοι πιέζουν για το χρέος – Ο ρόλος του ΔΝΤ

Οι Αμερικάνοι πιέζουν για το χρέος – Ο ρόλος του ΔΝΤ

Στην Αθήνα αναμένεται να μεταβεί η αποστολή του Ταμείου με επικεφαλής την Ντέλια Βελκουλέσκου.

Στην απόφαση να μεταβεί η αποστολή του ΔΝΤ στην Ελλάδα φέρεται να έχει προχωρήσει, σύμφωνα με πληροφορίες από την Ουάσιγκτον, η γενική διευθύντρια του Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, μαζί με την αποστολή του ΔΝΤ, της οποίας ηγείται η Ντέλια Βελκουλέσκου, αναμένεται να μεταβούν στην Αθήνα και οι επικεφαλής των υπόλοιπων Θεσμών.

Τον σημαντικό ρόλο του Ταμείου στο νέο πρόγραμμα για την Ελλάδα επισήμανε και ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζακ Λιού προς τον Πρόεδρο του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Σε συνομιλία που είχαν την Παρασκευή, ο κ. Λιού τηλεφώνησε υπογράμμισε ότι το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών συνεχίζει να παρακολουθεί στενά την οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα, και επανέλαβε ότι είναι σημαντικό όπως η ελληνική κυβέρνηση συνεχίσει την εφαρμογή των απαραίτητων μεταρρυθμίσεων.

Πρόσθεσε ότι το αμερικανικό Υπουργείο Οικονομικών θα συνεχίσει να πιέζει την Ευρώπη για να τηρήσει τη δέσμευσή της και να παράσχει ουσιαστική ελάφρυνση του χρέους στην Ελλάδα, ενώ τόνισε στον κ. Ντάισελμπλουμ, ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο πρέπει να παραμείνει στο Ελληνικό Πρόγραμμα και να συνεχίσει την ανάμειξη του με όλα τα μέρη.

Τέλος, ο κ. Λιού επανέλαβε την υποστήριξή του για μια συνολική ευρωπαϊκή απάντηση για την πρόληψη και τον τερματισμό της ταλαιπωρίας των προσφύγων, τις απώλειες ζωών και γενικά της μεταναστευτικής κρίσης.