Η ανθεκτικότητα της οικονομίας προκαλεί σταθεροποίηση στην αγορά ομολόγων

Η ανθεκτικότητα της οικονομίας προκαλεί σταθεροποίηση στην αγορά ομολόγων
The EU members disagree about Eurobonds because of the corona crisis | usage worldwide (Photo by Dwi Anoraganingrum/Geisler-Fotop / Geisler-Fotopress / dpa Picture-Alliance via AFP) Photo: AFP
Παρά την αντοχή της ευρωπαϊκής οικονομίας ο πληθωρισμός παραμένει υψηλός.

Σταθεροποιητικές τάσεις παρατηρούνται σήμερα στην αγορά ομολόγων. Τα στοιχεία για την αύξηση της απασχόλησης στην ευρωζώνη το τελευταίο τρίμηνο του 2022 εξέπληξαν ευχάριστα καθώς έδειξαν αύξηση 0,4%. Προς την κατεύθυνση αυτή κινήθηκε και η αναθεωρημένη πρόβλεψη της Κομισιόν για άνοδο του ΑΕΠ κατά 0,09% φέτος στην ευρωζώνη (έναντι 0,3% που ήταν η προηγούμενη πρόβλεψη).

Ωστόσο ο συνδυασμός των παραπάνω, ο οποίος μπορεί να καταδεικνύει ότι η ευρωπαϊκή οικονομία διαθέτει αντοχές και δεν έχει διολισθήσει σε ύφεση, λειτουργεί όμως ανασταλτικά στην μείωση του πληθωρισμού. Ηδη εκτιμάται ότι φέτος η αύξηση των μισθών στην Ε.Ε θα φθάσει το 5%. Συνακόλουθα όπως εκτιμούν αναλυτές αποτελεί προάγγελο για μία παρατεταμένη περίοδο υψηλών επιτοκίων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στην ΗΔΑΤ καταγράφηκαν σήμερα συναλλαγές 32 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 14 εκατ. ευρώ αφορούσαν σε εντολές αγοράς. Η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου αυξήθηκε στο 4,17% από 4,20% χθες έναντι 2,44% του αντίστοιχου γερμανικού τίτλου, με αποτέλεσμα το περιθώριο να διαμορφωθεί στο 1,73%.

Στην αγορά συναλλάγματος ανοδικά κινείται σήμερα το δολάριο έναντι του ευρώ, καθώς το ευρωπαϊκό νόμισμα διαπραγματευόταν νωρίς το απόγευμα στα 1,0717 δολάρια από το επίπεδο των 1,0893 δολαρίων που άνοιξε η αγορά.

Η ενδεικτική ισοτιμία ευρώ / δολαρίου που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διαμορφώθηκε στα 1,0759 δολάρια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: