Η αντίδραση των Google και Facebook στα κρούσματα αστυνομικής βίας στις ΗΠΑ

Η αντίδραση των Google και Facebook στα κρούσματα αστυνομικής βίας στις ΗΠΑ
epa05414240 People take to the streets of Manhattan in protest against the recent police killings of Delrawn Small (New York), Alton Sterling (Louisiana) and Philando Castile (Minnesota), in New York, New York, USA, 07 July 2016. Across the US, thousands of people protested against the recent killings of black men by police officers. EPA/ANDREW GOMBERT

Οι κορυφαίες εταιρείες τεχνολογίας ανέβασαν μηνύματα αποτροπιασμού για τα κρούσματα αστυνομικής βίας στις ΗΠΑ.

Πολλές εταιρείες της Σίλικον Βάλεϊ εκφράζουν τη λύπη και την αλληλεγγύη τους διαδικτυακά.

Την Πέμπτη, ο διευθύνων σύμβουλος της Facebook, Μαρκ Ζούκερμπεργκ, ανέβασε στο κοινωνικό δίκτυο ένα σημείωμα σχετικά με τη δολοφονία του Φιλάντο Καστίλε από τη Μινεσότα, που έλαβε χώρα ενώ η αστυνομία τον είχε σταματήσει για ένα σπασμένο φανάρι. Η κοπέλα του Καστίλε ξεκίνησε να τραβάει σε βίντεο το συμβάν, αφότου ένας αστυνομικός τον πυροβόλησε στον ώμο ενώ εκείνος προσπαθούσε να βγάλει από το πορτοφόλι του την άδεια και το δίπλωμα. Οι εικόνες μεταδόθηκαν ζωντανά στο Facebook μέσω του νέου εργαλείου βίντεο της εταιρείας, και στη συνέχεια διακινήθηκαν μέσω των κοινωνικών μέσων, σκορπώντας οργή.

Ο Ζούκερμπεργκ έγραψε σχετικά:

«Χθες, η Ντάιαμοντ Ρέινολντς από τη Μινεσότα μετέδωσε ζωντανά στο Facebook σκηνές αφότου ένας αστυνομικός άνοιξε πυρ εναντίον του αρραβωνιαστικού της, Φιλάντο Καστίλε, μέσα στο αμάξι του. Ο Φιλάντο Καστίλε υπέκυψε, αργότερα, στα τραύματά του. Στο βίντεο, η τετράχρονη κόρη του Ντάιαμοντ παρακολουθεί από το πίσω κάθισμα. Η σκέψη μου βρίσκεται μαζί με την οικογένεια Καστίλε και όλες τις άλλες οικογένειες που έχουν γνωρίσει μια τέτοια τραγωδία. Παράλληλα, η σκέψη μου πηγαίνει και στα μέλη της κοινότητας του Facebook που είναι βαθιά προβληματισμένα από τα γεγονότα (…) Βίντεο όπως αυτό της Ντάιαμοντ μας θυμίζουν γιατί είναι σημαντικό να ενωθούμε για να χτίσουμε έναν πιο ανοιχτό και διασυνδεδεμένο κόσμο».

Την Πέμπτη, πάλι, η Google τουΐταρε ένα μήνυμα αλληλεγγύης και πένθους για τον θάνατο του Καστίλε και του Άλτον Στέρλινγκ, ο οποίος πυροβολήθηκε την Τρίτη από αστυνομικούς.

«Είμαστε συγκλονισμένοι από τον παράλογο θάνατο του Άλτον Στέρλινγκ και του Φιλάντο Καστίλε. Σήμερα, οι άνθρωποι της Google συμμετείχαν σε αγρύπνιες στη μνήμη τους, και στη μνήμη όλων εκείνων των οποίων το νήμα της ζωής κόπηκε τόσο άδικα. Είμαστε αλληλέγγυοι με τον αγώνα υπέρ της φυλετικής δικαιοσύνης».

Η Twitter δεν εξέδωσε κάποια ανακοίνωση, αλλά ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Τζακ Ντόρσεϊ, τουΐταρε διάφορα άρθρα και άλλο περιεχόμενο εκφράζοντας σοκ και λύπη, και ενθαρρύνοντας δράσεις κατά του ρατσισμού.

Κάποιοι επικριτές, πάντως, ζητούν από τη Σίλικον Βάλεϊ να αναλάβει ουσιαστικότερη δράση υπέρ της πάλης κατά του ρατσισμού και των κρουσμάτων αστυνομικής βίας, πέρα από το ποστάρισμα μηνυμάτων στο διαδίκτυο.