Οι αντιδράσεις της Nissan στην «απόδραση» του Κάρλος Γκοσν

Η Nissan καθιστά σαφές, μεταξύ άλλων, ότι είχε απομακρύνει τον Γκοσν από το αξίωμά του καθώς κρίθηκε ακατάλληλος να φέρει εις πέρας τα καθήκοντα που του αναλογούσαν.

«Εξαιρετικά δυσάρεστο» χαρακτηρίζει η Nissan το γεγονός της απόδρασης του πρώην προέδρου της, Κάρλος Γκοσν, στον Λίβανο χωρίς της άδεια του δικαστηρίου της Ιαπωνίας, τονίζοντας παράλληλα ότι μετά από έρευνες που πραγματοποίησε ανακάλυψε πολυάριθμες πράξεις κακοδιαχείρισης εκ μέρους του.

Η Nissan καθιστά σαφές ότι είχε απομακρύνει τον Γκοσν από το αξίωμά του καθώς κρίθηκε ακατάλληλος να φέρει εις πέρας τα καθήκοντα που του αναλογούσαν. Επίσης τόνισε πως θα συνεχίσει να λαμβάνει τα κατάλληλα νομικά μέτρα για την απόδοση ευθυνών στον Γκοσν, για τη ζημιά που προκάλεσε.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Όπως ανακοινώθηκε από την Ιαπωνική Εισαγγελία, η απόδραση του πρώην προέδρου Κάρλος Γκοσν στoν Λίβανο, χωρίς την άδεια του δικαστηρίου και κατά παράβαση των όρων της εγγύησής του, αποτελεί πράξη που αψηφά το δικαστικό σύστημα της Ιαπωνίας. Η Nissan το βρίσκει αυτό εξαιρετικά δυσάρεστο.

Η Nissan ανακάλυψε πολυάριθμες πράξεις κακοδιαχείρισης εκ μέρους του Γκοσν, μέσω εμπεριστατωμένης και λεπτομερειακής εσωτερικής έρευνας.

Η εταιρεία αποφάσισε ότι δεν ήταν κατάλληλος να εκτελέσει τα καθήκοντά του ως εκτελεστικό μέλος και τον απομάκρυνε από όλα τα αξιώματα.

Παράλληλα, η εσωτερική έρευνα ανέδειξε αδιαμφισβήτητα αποδεικτικά στοιχεία για διάφορες παραβατικές πράξεις από τον Γκοσν, συμπεριλαμβανομένης της ανακριβούς δήλωσης της αποζημίωσής του και της υπεξαίρεσης περιουσιακών στοιχείων της εταιρείας για ίδιον όφελος.

Οι συνέπειες της παράνομης συμπεριφοράς του Γκοσν ήταν σημαντικές. Εκτός από τη δίωξη που του ασκήθηκε στην Ιαπωνία, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η συμπεριφορά του Γκοσν, συμπεριλαμβανομένων των σχεδίων του για την ανακριβή υποβολή δηλώσεων σχετικά με τις απολαβές του, ήταν δόλια. Οι έρευνες στη Γαλλία, σχετικά με ενδεχόμενες παραβάσεις του, συνεχίζονται.

Η Nissan θα συνεχίσει να κάνει το σωστό, σε συνεργασία με τις δικαστικές και ρυθμιστικές αρχές, όπου αυτό είναι απαραίτητο.

Η αεροπορική αναχώρηση του Γκοσν από την Ιαπωνία, δεν θα επηρεάσει τη βασική πολιτική της Nissan η οποία τον θεωρεί υπεύθυνο για τις σοβαρές παραβάσεις, που αποκαλύφθηκαν από την εσωτερική έρευνα.

Η εταιρεία θα συνεχίσει να λαμβάνει τα κατάλληλα νομικά μέτρα για την απόδοση ευθυνών στον Γκοσν για τη ζημιά που προκάλεσε η παράνομη συμπεριφορά του στη Nissan».