Οι αντιεμβολιαστές πρέπει να το παραδεχτούν: Ο υποχρεωτικός εμβολιασμός λειτουργεί 

Οι αντιεμβολιαστές πρέπει να το παραδεχτούν: Ο υποχρεωτικός εμβολιασμός λειτουργεί 
Στρατιωτικός γιατρός ετοιμάζεται να εμβολιάσει, με το εμβόλιο της Moderna για Covid-19, γυναίκα στο Εμβολιαστικό Κέντρο του Ελληνικού, Παρασκευή 2 Απριλίου 2021. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Των Vivienne Walt, David M. Mayer, Ian Mount, Bernhard Warner

Σε ολόκληρη την Ευρώπη, μια σειρά από μέτρα διαφορετικής σοβαρότητας κατά των ανεμβολίαστων οδήγησαν σε μια έντονη αύξηση των εμβολιασμών, ωθώντας την Ευρωπαϊκή Ένωση πιο μπροστά από τις ΗΠΑ σε μια διαδικασία όπου κάποτε πρωτοστατούσε η Ουάσινγκτον. Σήμερα, το 63,6% του πληθυσμού της ΕΕ έχει κάνει τουλάχιστον μία δόση του εμβολίου, έναντι 60,4% στις ΗΠΑ, και αυτό το χάσμα αυξάνεται.

Αυτή η άνοδος λόγω της υποχρεωτικότητας των εμβολιασμών έχει βαθιές επιπτώσεις όσον αφορά τα αποτελέσματα τόσο στην υγεία όσο και στην οικονομία.

Ο κυλιόμενος μέσος όρος επτά ημερών των θανάτων από COVID ανά εκατομμύριο ανθρώπους είναι 3,02 στις ΗΠΑ, σχεδόν τέσσερις φορές το 0,77 της ΕΕ.

Και στον τομέα των ταξιδιών, η χωρητικότητα των ευρωπαϊκών περιφερειακών αεροπορικών εταιρειών αυξήθηκε στα δύο τρίτα των επιπέδων του 2019, ενώ η εταιρεία χαμηλού κόστους Ryanair δήλωσε ότι αναμένει να εμφανίσει κέρδη αυτό το τρίμηνο και ανοίγει 250 νέα δρομολόγια για το χειμώνα, αναφέρει το Bloomberg. Στις ΗΠΑ, ωστόσο, μια καλοκαιρινή αύξηση των επιβατών στο 80% των επιπέδων πριν από την πανδημία έχει υποχωρήσει και η Southwest Airlines δήλωσε ότι ενδέχεται να επιστρέψει σε ζημίες μετά από κέρδη το τελευταίο τρίμηνο.

Η Ευρώπη παρέχει τώρα ένα σαφές παράδειγμα για το πώς μπορούν να λειτουργήσουν οι υποχρεωτικοί εμβολιασμοί – προσφέροντας μαθήματα στις ΗΠΑ, όπου οι Ρεπουμπλικανοί κυβερνήτες έχουν αποκλείσει τις προσπάθειες επιβολής παρόμοιων κανόνων. Όπως και στην Ευρώπη, περισσότερα από τα δύο τρίτα των Αμερικανών φαίνεται να υποστηρίζουν τώρα την υποχρεωτικότητα των εμβολίων, σύμφωνα με δημοσκόπηση που έγινε την περασμένη εβδομάδα.

Περισσότεροι από 10 εκατομμύρια Γάλλοι έχουν σπεύσει να εμβολιαστούν μετά τη δήλωση του Μακρόν στις 12 Ιουλίου για το «πράσινο πάσο». Από τη Δευτέρα, περισσότεροι από 41 εκατομμύρια άνθρωποι στη Γαλλία έχουν ανοσοποιηθεί πλήρως – περισσότερο από το 61% του πληθυσμού, σύμφωνα με το Γαλλικό Υπουργείο Υγείας. Αυτό είναι πολύ πάνω από τις ΗΠΑ, όπου το 51,3% των ανθρώπων είναι πλήρως εμβολιασμένο.

Η Γερμανία αρχίζει να υιοθετεί κανόνες γαλλικού τύπου. Τη Δευτέρα, και τα 16 κρατίδια της χώρας εισήγαγαν έναν ενιαίο κανόνα αναγκάζοντας τους ανθρώπους να αποδείξουν ότι έχουν εμβολιαστεί, έχουν νοσήσει ή ότι έχουν αρνητικό τεστ για τον κορονοϊό εάν θέλουν να μπουν σε εστιατόρια, γυμναστήρια και εκδηλώσεις σε κλειστούς χώρους. Από τις 11 Οκτωβρίου, οι μη εμβολιασμένοι θα πρέπει επίσης να πληρώσουν για rapid τεστ κορονοϊού που μέχρι τώρα ήταν δωρεάν. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της κυβέρνησης, μόνο το 59% του πληθυσμού είναι πλέον πλήρως εμβολιασμένο, με το 64,1% να έχει κάνει τουλάχιστον μία δόση.

Από τις 6 Αυγούστου, οι Ιταλοί χρειάζονται ένα ειδικό πάσο για να κάνουν τα πράγματα που αγαπούν περισσότερο: να δειπνήσουν σε εσωτερικούς χώρους, να πάνε στο γυμναστήριο, να επισκεφθούν οποιοδήποτε μουσείο στη χώρα, ή να πάνε στο γήπεδο για να παρακολουθήσουν κάποιον αγώνα.

Η Μαδρίτη, αφού αντιμετώπισε το βάναυσο πρώτο κύμα της πανδημίας με ένα από τα πιο περιοριστικά lockdown στον κόσμο, διστάζει να επιβάλει αυστηρούς περιορισμούς ή εντολές. Τις τελευταίες ημέρες, το Ανώτατο Δικαστήριο της Ισπανίας υποστήριξε περιφερειακά δικαστήρια που ανέτρεψαν την απαίτηση για πάσο εμβολιασμού ή αρνητικές εξετάσεις PCR για είσοδο σε νυχτερινά κέντρα στην Ανδαλουσία καθώς και την απαίτηση τακτικών εξετάσεων για COVID για εργαζόμενους σε γηροκομεία στην Castilla-La Mancha.

Ταυτόχρονα, η Ισπανία δεν εμφανίζει τη διστακτικότητα για εμβολιασμό που παρατηρείται σε χώρες όπως η Γαλλία. Η Ισπανία βρίσκεται μεταξύ των πρώτων χωρών της ΕΕ στους εμβολιασμούς, με 67,3% του πληθυσμού πλήρως εμβολιασμένο και 76,3% με τουλάχιστον μία δόση.