Η αντίστροφη μέτρηση για τις Πρέσπες έχει ήδη ξεκινήσει

Η αντίστροφη μέτρηση για τις Πρέσπες έχει ήδη ξεκινήσει
Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας (Α) και ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ (Δ) συνομιλούν μετά την τελετή υπογραφής συμφωνίας μεταξύ Ελλάδος και ΠΓΔΜ για το ονοματολογικό της ΠΓΔΜ, στις Πρέσπες, ΠΓΔΜ, Κυριακή 17 Ιουνίου 2018. Η συμφωνία αποτελεί προϊόν μίας πολύμηνης διαπραγμάτευσης μεταξύ των δύο χωρών και κατέληξε στο όνομα “Βόρεια Μακεδονία” ή “Severna Makedonja”. ΑΠΕ-ΜΠΕ/Γραφείο Τύπου Πρωθυπουργού/Andrea Bonetti

Διαψεύδεται από διπλωματικές πηγές το σενάριο να αφήσει η κυβέρνηση για τη ΝΔ την «καυτή πατάτα» της επικύρωσης της συμφωνίας.

Πρόσω ολοταχώς προς… επικύρωση εµφανίζεται πια να οδεύει η Συµφωνία των Πρεσπών, µε τις εξελίξεις να αναµένονται ραγδαίες ξεκινώντας από το πρώτο δεκαήµερο του ερχόµενου Ιανουαρίου.

Η ολοµέλεια της Βουλής των Σκοπίων συνεδριάζει στις 9 Ιανουαρίου µε αποστολή να επικυρώσει τις τροποποιήσεις στο σύνταγµα της γειτονικής χώρας, προκειµένου έτσι να ανοίξει ο δρόµος και για την οριστική υλοποίηση της συµφωνίας. Η σχετική διαδικασία στο κοινοβούλιο της ΠΓΔΜ θα µπορούσε θεωρητικά να διαρκέσει περίπου πέντε µε έξι ηµέρες.

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που έχει γίνει γνωστό, η οριστική φάση των αλλαγών στο Σύνταγμα της γειτονικής χώρας ξεκινά στις 9 Ιανουαρίου και ολοκληρώνεται στις 15 του ίδιου μήνα. Στη συνέχεια, η σκυτάλη περνά στην ελληνική Βουλή που θα πρέπει να επικυρώσει το κείμενο της Συμφωνίας εντός ευλόγου χρονικού διαστήματος.

Διπλωματικές πηγές που επικαλείται η Eφημερίδα των Συντακτών, έλεγαν χθες ότι οι αλλαγές στο Σύνταγμα της ΠΓΔΜ κρίνονται ικανοποιητικές για τη χώρα μας και o πρωθυπουργός και υπουργός Εξωτερικών Αλέξης Τσίπρας έχει γίνει δέκτης της εισήγησης να ξεκινήσουν οι διαδικασίες για την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών μέσα στον Ιανουάριο, δηλαδή αμέσως μετά το πέρας των κοινοβουλευτικών διεργασιών στα Σκόπια.

Παράλληλα, ξεκαθάριζαν ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν προτίθεται να αφήσει εκκρεμότητες στη Ν.Δ., διαψεύδοντας έτσι δημοσιεύματα που ανέφεραν ότι από το Μαξίμου σχεδίαζαν να αφήσουν την εκπόνηση του πρωτοκόλλου εισδοχής της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ για μετά τις εκλογές. Τέλος, με εμφανή αυτοπεποίθηση, οι ίδιες πηγές σημείωναν ότι η κυβέρνηση διαθέτει διπλή πλειοψηφία και για τη Συμφωνία των Πρεσπών και για την ψήφο εμπιστοσύνης, «εάν χρειαστεί».

Τοσουνίδης: Όσοι ψηφίσουν τη συμφωνία των Πρεσπών θέτουν εαυτόν εκτός ΑΝΕΛ

«Εμείς μιλούμε για αποχώρηση από κυβερνητικούς στόχους αλλά και την κυβερνητική πλειοψηφία» σε περίπτωση που έρθει η Συμφωνία των Πρεσπών στην ελληνική Βουλή, δήλωσε ο εκπρόσωπος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, Θεόδωρος Τοσουνίδης, σε συνέντευξη που παραχώρησε στον τηλεοπτικό σταθμό ANT1.

Ο κ. Τοσουνίδης τόνισε: «Οι ΑΝΕΛ και ο Πάνος Καμμένος χαρακτηρίζονται από την απόλυτη συνέπεια σε αυτά που πιστεύουν και σε αυτά που διακηρύσσουν. Έχουμε αναλάβει ευθύνη απέναντι στον ελληνικό λαό και θα πράξουμε αναλόγως» και σε ερώτηση για τυχόν κατάθεσης πρότασης μομφής από την αξιωματική αντιπολίτευση είπε: «Εμείς δεν θα ψηφίσουμε πρόταση μομφής της Νέας Δημοκρατίας. Απορώ με τη ΝΔ αν θέλει για δεύτερη φορά να εκτεθεί με τέτοιον τρόπο».

Όσο για τη συμφωνία με την ΠΓΔΜ, ανέφερε: «Όπως έχει πει ο Π. Καμμένος, ο αντιπρόεδρος κ. Σγουρίδης, και επιβεβαιώνω και εγώ με κανέναν τρόπο εμείς δεν θα δώσουμε στήριξη στη Συμφωνία των Πρεσπών. Ούτε σε περίπτωση που θα τεθεί ζήτημα ψήφου εμπιστοσύνης από την κυβέρνηση».

Ο κ. Τοσουνίδης μίλησε και για τη διαδικασία έγκρισης της συμφωνίας στα Σκόπια: «Θα πρέπει πρώτα να δούμε την ολοκλήρωση της διαδικασίας στα Σκόπια. Ούτως ή άλλως για εμάς αυτή είναι μία νεκρή συμφωνία με ευθύνη του κ. Ζάεφ. Στις Πρέσπες υπεγράφη ένα προσύμφωνο. Εμείς έχουμε καθαρά δηλώσει ότι αν τελειώσει η διαδικασία από τη σκοπιανή πλευρά, εμείς θα τοποθετηθούμε. Όποια συμφωνία περιλαμβάνει τη χρήση του ονόματος Μακεδονία, όχι μόνο δεν σταματάει τον αλυτρωτισμό, αλλά τον πυροδοτεί. Δικαιωνόμαστε και σε αυτό. Ο διαχωρισμός είναι μεταξύ αυτών που δίνουν το όνομα Μακεδονία και σε αυτούς που δεν δίνουν».

Όσο για τους βουλευτές των ΑΝΕΛ που τυχόν ψηφίσουν τη Συμφωνία των Πρεσπών, ο κ. Τοσουνίδης είπε: «Οι μεμονωμένοι που θα διασπάσουν το ενιαίο μέτωπο των ΑΝΕΛ, θέτουν τον εαυτό τους εκτός κινήματος»

Σγουρίδης για συμφωνία των Πρεσπών: Μπορεί να υπάρξει θερμό επεισόδιο και να καθυστερήσει να έρθει στη Βουλή

Σε μια δήλωση που προκαλεί ….ερωτηματικά προχώρησε από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος των ΑΝΕΛ, Παναγιώτης Σγουρίδης.

Ο κ. Σγουρίδης μιλώντας στο ΘΕΜΑ 104,6 υποστήριξε ότι «μπορεί να συμβούν γεγονότα». Στην ερώτηση, «τι θα μπορούσε να συμβεί;» ο κ. Σγουρίδης απάντησε «ένα θερμό επεισόδιο. Το απεύχομαι αλλά όλα μπορούν να συμβούν. Κατηγορηματικά δεν επενδύω σε κάτι τέτοιο».

Ο αντιπρόεδρος των ΑΝΕΛ είπε επίσης ότι «το πότε θα εισαχθεί έχει ένα δρόμο. Δεν ξέρω τι γεγονότα μπορεί να υπάρξουν. Μπορεί να υπάρξουν γεγονότα απρόβλεπτα και η συμφωνία να μην έρθει ποτέ στο κοινοβούλιο και αυτό δεν έχει να κάνει με την εγχώρια πολιτική σκηνή».

«Κανονικώς εχόντων των πραγμάτων μέχρι τον Μάρτιο-Μάιο υπολογίζω ότι μπορεί να έρθει η Συμφωνία και θα χρειαστεί μια επεξεργασία. Δεν σημαίνει ότι από τη στιγμή που η συμφωνία κυρωθεί στο σκοπιανό κοινοβούλιο τότε αυτομάτως θα εισαχθεί προς έγκριση στο ελληνικό κοινοβούλιο».

Διευκρίνισε, επίσης ότι «καθυστέρηση μπορεί να είναι και 2 μήνες και 1 μήνας στο χρόνο από τη στιγμή που κυρώνεται στο σκοπιανό κοινοβούλιο».