Η απάντηση Τσίπρα στους δανειστές: Ζητάει ονομαστική ψηφοφορία για τις παροχές στη Βουλή

Η απάντηση Τσίπρα στους δανειστές: Ζητάει ονομαστική ψηφοφορία για τις παροχές στη Βουλή
epa05217277 Greek Prime Minister Alexis Tsipras leaves at the end of the first day of a two-day European Union leaders summit in Brussels, Belgium, early 18 March 2016. Others are not identified. EU leaders on 17 and 18 March are discussing a deal with Turkey that is aimed at tackling the migration crisis and curb migration into the bloc. EPA/OLIVIER HOSLET

Ο πρωθυπουργός δεν κάνει πίσω, παρά τις αντιδράσεις, και ρίχνει το μπαλάκι στο κοινοβούλιο - Στη ΝΔ σκέφτονται να ψηφίσουν τα μέτρα. 

Την απόφασή του να πραγματοποιηθεί ονομαστική ψηφοφορία για τα μέτρα που ο ίδιος εξήγγειλε πριν από λίγες μέρες, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, με το που έφτασε στις Βρυξέλλες. Αυτό δείχνει ότι ο Αλέξης Τσίπρας, παρά την εμπλοκή με τους θεσμούς και την αντίδραση κυρίως από το Βερολίνο, δεν προτίθεται να πάρει πίσω τα μέτρα. Επιθυμεί αντιθέτως να πιέσει και τους βουλευτές της αντιπολίτευσης, προκειμένου να στηρίξουν όλοι τα μέτρα για τους χαμηλοσυνταξιούχους και το ΦΠΑ στα νησιά.

Την πρόθεση του πρωθυπουργού έκανε πράξη η ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία γνωστοποίησε το βράδυ της Τετάρτης το αίτημα για ονομαστική ψηφοφορία προκειμένου «να αποτυπωθεί η ευρύτατη δυνατή πλειοψηφία».

Νωρίτερα σήμερα, ESM και Ντάισελμπλουμ ανακοίνωσαν ότι «παγώνουν» τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, καθώς δεν θεωρούν ότι οι παροχές της κυβέρνησης είναι συμβατές με το πρόγραμμα.

Υπενθυμίζεται ότι η ΝΔ είχε ανακοινώσει πως θα ψήφιζε το επίδομα στους χαμηλοσυνταξιούχους, παρά τις διαφωνίες της. Ο αντιπρόεδρος του κόμματος Άδωνις Γεωργιάδης πριν λίγο επιβεβαίωσε στη Βουλή ότι η αξιωματική αντιπολίτευση θα ψηφίσει το μέτρο.

Υπενθυμίζεται επίσης ότι το ΠΑΣΟΚ, όταν έγινε γνωστό πως οι Θεσμοί παγώνουν τα βραχυπρόθεσμα για το χρέος θεωρώντας εκτός συμφωνίας τις εξαγγελίες Τσίπρα, είχε ζητήσει να βρεθεί τρόπος ώστε οι χαμηλοσυνταξιούχοι να μη χάσουν το επίδομα. Σε ανακοίνωσή του, το κόμμα ζητά να βρεθεί λύση, ώστε οι χαμηλοσυνταξιούχοι να μην χάσουν το βοήθημα που έχει αναγγελθεί – και υπενθυμίζεται πως το ΠΑΣΟΚ έχει ήδη δεσμευθεί δια της προέδρου του, Φώφης Γεννηματά, να υπερψηφίσει την σχετική διάταξη στη Βουλή.

Η τροπολογία για την ενίσχυση των χαμηλοσυνταξιούχων τίθεται σε ψηφοφορία την Πέμπτη, ενώ η τροπολογία για την αναστολή της αύξησης του ΦΠΑ στα νησιά, θα κατατεθεί στο πολυνομοσχέδιο για το πλαστικό χρήμα, τα αδήλωτα εισοδήματα και τον Πτωχευτικό Κώδικα, το οποίο θα ψηφιστεί την προσεχή Δευτέρα.

Το μεσημέρι της Τετάρτης ο πρωθυπουργός, από τη Θεσσαλονίκη δήλωσε ότι «οφείλουν όλοι να σεβαστούν τον ελληνικό λαό, που επί επτά χρόνια αντιμετωπίζει όλα αυτά τα προβλήματα και κάνει όλες αυτές τις θυσίες” προσθέτοντας ότι “όλα όσα κάνουμε είναι απολύτως στο πλαίσιο της συμφωνίας. Καλούμε τους εταίρους να ανταποκριθούν στις δεσμεύσεις τους».

Διαβάστε ακόμη:

Έξοδο του ΔΝΤ από το πρόγραμμα θα ζητήσει ο Τσίπρας από τη Μέρκελ