Η απειλή Τραμπ και το «σύνθημα» Λαγκάρντ για κεφαλαιακή ένωση

Η απειλή Τραμπ και το «σύνθημα» Λαγκάρντ για κεφαλαιακή ένωση
President of the European Central Bank (ECB) Christine Lagarde addresses a press conference following the meeting of the governing council of the ECB in Frankfurt am Main, western Germany, on January 25, 2024. The European Central Bank left its key interest rates unchanged again and said they would stay "at sufficiently restrictive levels for as long as necessary" to return inflation to target. (Photo by Kirill KUDRYAVTSEV / AFP) Photo: AFP
Ίσως για πρώτη φορά η ενιαία αγορά γίνεται επιτακτική ανάγκη.

Καθώς η Ευρωπαϊκή Ένωση βρίσκεται αντιμέτωπη με μια παρατεταμένη οικονομική επιβράδυνση και την πιθανή επιστροφή του Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο, το σχέδιο για την ενοποίηση των διαφορετικών κεφαλαιαγορών της επανέρχεται στο προσκήνιο.

Η πρωτοβουλία για την Ένωση Κεφαλαιαγορών (CMU) βρίσκεται εδώ και καιρό στη λίστα προτεραιοτήτων, με σκοπό να ενισχυθεί η ενιαία αγορά της ΕΕ και να προσελκυθούν περισσότερες επενδύσεις. Ωστόσο, παρά τις προσπάθειες, το project αντιμετώπισε προκλήσεις λόγω εθνικών συμφερόντων και συχνά παραγκωνίζεται λόγω πιο επείγοντων θεμάτων, όπως η πανδημία του Covid.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg, τώρα, υπάρχει επείγουσα ανάγκη για προσέλκυση ιδιωτικών κεφαλαίων, προκειμένου να χρηματοδοτηθούν αναγκαίες επενδύσεις για την κλιματική μετάβαση και την ενίσχυση της οικονομίας. Επιπλέον, οι αξιωματούχοι πρέπει να αντιμετωπίσουν τις ευρωεκλογές του Ιουνίου, με τον φόβο της ανάδειξης κομμάτων που αντιτίθενται στη μεγαλύτερη ενοποίηση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στο πλαίσιο αυτό, η πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, υπογράμμισε τη σημασία της ενιαίας αγοράς ως τρόπο για την προστασία της ευρωπαϊκής οικονομίας από ενδεχόμενες διαταραχές που θα φέρει νέα προεδρία Τραμπ στις ΗΠΑ.

Οι υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ έχουν ήδη προειδοποιήσει ότι χωρίς την άμεση αντιμετώπιση της ανάπτυξης των ευρωπαϊκών κεφαλαιαγορών, η Ευρώπη κινδυνεύει να μείνει πίσω σε παγκόσμιο επίπεδο όσον αφορά στην ανταγωνιστικότητα και στην ευημερία.

Η πρόσφατη έκθεση των οικονομολόγων της Allianz αναφέρει ότι η CMU θα μπορούσε να συμβάλει στη μείωση της εξάρτησης από την τραπεζική χρηματοδότηση και να προωθήσει την οικονομική ανάπτυξη και ολοκλήρωση στην Ευρωζώνη.

Παρά την ώθηση για δράση, είναι αμφίβολο αν μια βαθύτερη ένωση θα προσφέρει γρήγορη λύση στα οικονομικά προβλήματα της περιοχής. Η ανάπτυξη στην Ευρωζώνη προβλέπεται να παραμείνει σε χαμηλά επίπεδα, καθιστώντας επιτακτική την ανάγκη για δράση στον τομέα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: