Οι απαισιόδοξες προβλέψεις του ΔΝΤ «χτυπούν» τα κρατικά ομόλογα

Οι απαισιόδοξες προβλέψεις του ΔΝΤ «χτυπούν» τα κρατικά ομόλογα
Photo: pixabay.com

Πτωτικά κινούνται σήμερα οι αγορές ομολόγων καθώς οι απαισιόδοξες προβλέψεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για την υποχώρηση του ρυθμού ανάπτυξης των περισσοτέρων ανεπτυγμένων οικονομιών, προβληματίζουν τους επενδυτές.

Η απόδοση του 10ετούς ελληνικού ομολόγου βρίσκεται οριακά χαμηλότερα του 3%.

Παρά ταύτα οι οικονομολόγοι της Τράπεζας Πειραιώς εκτιμούν ότι οι αγορές έχουν τιμολογήσει σε μεγάλο βαθμό τα θεμελιώδη μεγέθη της ελληνικής οικονομίας σε σχέση με αυτά της Γερμανίας.

Παρά την αναθεώρηση προς τα κάτω του ΑΕΠ του 2021 αλλά και της ενδεχόμενης επίδρασης των πληθωριστικών πιέσεων στην οικονομική δραστηριότητα, η αποκλιμάκωση του περιθωρίου του 10ετούς ομολόγου (spread) στα τέλη Μαρτίου κατά 26 μβ στις 212 μβ δικαιολογείται από την σχετική οικονομική δραστηριότητα, την ανταγωνιστικότητα, την δημοσιονομική ευελιξία και την διάθεση ανάληψης ρίσκου των αγορών. Συγκεκριμένα, το στατιστικό μοντέλο για την αποτίμηση του επιπέδου του spread καθορίζει μια δίκαιη τιμή στις 191 μβ. (από τις 205 -210 μ.β που κυμαίνεται). Ωστόσο, είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι σύμφωνα με την ίδια ποσοτική ανάλυση ο Δείκτης Ισορροπίας Κινδύνου (Risk Balance Indicator) πέρασε για πρώτη φορά μετά από 14 μήνες σε θετικό επίπεδο αντικατοπτρίζοντας την μεγαλύτερη πιθανότητα το spread να διευρυνθεί έναντι της πιθανότητας για ενδεχόμενη μείωση.

Στην εγχώρια αγορά ομολόγων και πιο συγκεκριμένα στο ΗΔΑΤ, καταγράφηκαν συναλλαγές 90 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 74 εκατ. ευρώ αφορούσαν σε εντολές αγοράς. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου διαμορφώθηκε στο 2,97% από έναντι 0,94% του αντίστοιχου γερμανικού τίτλου με αποτέλεσμα το περιθώριο να διαμορφωθεί στο 2,03%.

Στην αγορά συναλλάγματος σε τροχιά ανόδου φαίνεται να έχει εισέλθει το αμερικανικό νόμισμα καθώς το δολάριο άγγιξε σήμερα τα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων δύο ετών έναντι του ευρώ.

Το ευρώ υποχώρησε σήμερα κάτω από το επίπεδο των 1,08 δολ. (έως το 1,0761 δολ.), ωστόσο νωρίς το απόγευμα ανέκαμψε ελαφρώς και κυμαινόταν στα 1,0803 δολ.

Η ενδεικτική τιμή που για την ισοτιμία ευρώ/δολ. που ανακοίνωσε η ΕΚΤ διαμορφώθηκε στα 1,1008 δολάρια.