Η αποστολή της OSeven να κάνει την Ελλάδα παράδειγμα προς μίμηση για την οδική ασφάλεια

Η αποστολή της OSeven να κάνει την Ελλάδα παράδειγμα προς μίμηση για την οδική ασφάλεια
Photo: Φωτ. Προσωπικού Αρχείου
Με αφορμή τα δέκα χρόνια από την καθιέρωση της λίστας 40 under 40, o CEO της OSeven, Βασίλης Στιβακτάκης, μοιράζεται μαζί μας τις στιγμές- ορόσημο, και τα σχέδιά του για την εταιρεία που μάχεται να βελτιώσει την οδηγική συμπεριφορά των Ελλήνων.

Έχοντας στόχο και όραμα την ασφαλέστερη οδήγηση, ο Βασίλης Στιβακτάκης ίδρυσε το 2015 την OSeven. Πρόκειται για μία εταιρεία τεχνολογίας που εξειδικεύεται σε λύσεις τηλεματικής και αναλύσεις οδηγικής συμπεριφοράς.

Η OSeven έχει γίνει απαραίτητη στις ασφαλιστικές εταιρείες αυτοκινήτων για να καταγράφουν την οδηγική συμπεριφορά των πελατών τους και να προσαρμόζουν ανάλογα την τιμολογιακή τους πολιτική.

Με τη βοήθεια του μοντέλου για την περισυλλογή δεδομένων που αξιοποιεί τους αισθητήρες του κινητού τηλεφώνου, τις προηγμένες τεχνικές μηχανικής μάθησης (Machine Learning), αλλά και τα σχήματα επιβράβευσης ασφαλούς συμπεριφοράς, η OSeven έχει ισχυροποιήσει την παρουσία της σε διεθνής αγορές, με περισσότερους από 100 εκατ. τελικούς χρήστες σε περισσότερες από 20 χώρες.

Ο CEO, Βασίλης Στιβακτάκης, με μακρόχρονη παρουσία στη λίστα 40 under 40 του Fortune Greece – το 2017, το 2018, το 2020, και το 2021 – μας μίλησε για την καινοτόμα τεχνολογία της OSeven, για τις αγορές στις οποίες επεκτείνεται, αλλά και για το όραμά του για το μέλλον.

Συμπεριληφθήκατε για πρώτη φορά στη λίστα 40 under 40 το 2017. Ποια είναι τα σημαντικότερά milestones της OSeven από τότε μέχρι σήμερα;

Η OSeven ιδρύθηκε το 2015 με στόχο τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας μέσω προηγμένων λύσεων τηλεματικής που βελτιώνουν την οδηγική συμπεριφορά και προάγουν την οδηγική και οικολογική συνείδηση. Η εταιρεία υλοποίησε το πρώτο ασφαλιστικό προϊόν τηλεματικής στην Ελλάδα το 2017 ενώ η διεθνής επέκταση ακολούθησε το 2018 με την είσοδο στη Μ. Ανατολή και τη Λατινική Αμερική. Το 2018, η ένταξη της OSeven στο διεθνές δίκτυο της Endeavor έδωσε πρόσβαση σε μια μόνιμη στρατηγική υποστήριξη και σε τοπικά επιχειρηματικά δίκτυα σε πάνω από 35 χώρες, γεγονός που αποτέλεσε καταλύτη για την επιτάχυνση της ανάπτυξης της εταιρείας. Το 2019 εισήλθαμε στην αμερικάνικη αγορά και τη Ν/Α Ασία, ενώ παράλληλα τα αποτελέσματα από τα πρώτα πιλοτικά έργα επικύρωσαν ότι το μοντέλο αξιολόγησης οδηγικής συμπεριφοράς της OSeven διακρίνει με υψηλή ακρίβεια τους ασφαλείς από τους επικίνδυνους οδηγούς. Μέσα στην περίοδο της πανδημίας Covid-19 συνεχίσαμε την επέκταση σε νέες αγορές και αναπτύξαμε νέα προϊόντα που ενσωματώνονται σε μεγάλα οικοσυστήματα, όπως τραπεζικές εφαρμογές, ψηφιακά πορτοφόλια και εφαρμογές τηλεπικοινωνιών. Πλέον η εταιρεία έχει αποκτήσει πρόσβαση σε περισσότερους από 100 εκατ. τελικούς χρήστες σε πάνω από 20 χώρες, και έχει εδραιωθεί ως ένας από τους κορυφαίους τεχνολογικούς παρόχους λύσεων τηλεματικής διεθνώς.

Εξηγείστε μας πώς λειτουργεί η τεχνολογία που έχετε αναπτύξει και με ποιους τρόπους ωφελούνται οι συνεργάτες σας αλλά και οι οδηγοί.

Η OSeven μετατρέπει το κινητό τηλέφωνο από παράγοντα κινδύνου και απόσπασης προσοχής κατά την οδήγηση, σε μέσο που προάγει την ασφαλή και οικολογική οδήγηση μειώνοντας τα τροχαία ατυχήματα έως 40%, την κατανάλωση καυσίμου και τις εκπομπές ρύπων έως 30%, με σημαντικό κοινωνικό και περιβαλλοντικό αντίκτυπο. Χωρίς την εγκατάσταση πρόσθετης συσκευής στο όχημα, η πλατφόρμα τηλεματικής που έχουμε αναπτύξει χρησιμοποιεί προηγμένες τεχνολογίες και αλγορίθμους μηχανικής μάθησης ώστε να αξιολογεί τη συμπεριφορά του οδηγού σε κάθε διαδρομή και να παρέχει ένα αξιόπιστο σκορ οδηγικής συμπεριφοράς, με βάση το οποίο οι ασφαλιστικές εταιρείες παρέχουν εκπτώσεις στα ασφάλιστρα και επιπλέον κίνητρα. Η τεχνολογία μας ενσωματώνεται σε υφιστάμενες εφαρμογές και αναλύει πρωτογενή δεδομένα από τους αισθητήρες του κινητού τηλεφώνου, εντοπίζοντας επικίνδυνες συμπεριφορές όπως η οδήγηση πάνω από τα όρια ταχύτητας, η χρήση κινητού τηλεφώνου, οι απότομες επιταχύνσεις και τα απότομα φρεναρίσματα. Οι ασφαλείς οδηγοί απολαμβάνουν σημαντικές εκπτώσεις στα ασφάλιστρα και μοναδικές επιβραβεύσεις μέσω των εργαλείων παιχνιδοποίησης και προγραμμάτων επιβράβευσης της OSeven, καθώς και σημαντική εξοικονόμηση καυσίμων. Έτσι, οι ασφαλιστικές εταιρείες λανσάρουν στην αγορά πρωτοποριακά προϊόντα και επιτυγχάνουν μείωση του κόστους από τη μείωση συχνότητας ατυχημάτων κατά 40%, αύξηση της κερδοφορίας, βελτίωση στην αφοσίωση των πελατών τους, και ποσοστό ανανέωσης συμβολαίων άνω του 80%.

Σε ποιες αγορές έχετε επεκταθεί και ποιοι είναι οι κυριότεροι συνεργάτες σας;

Έχουμε συνάψει συμφωνίες με κορυφαίες ασφαλιστικές εταιρείες, τράπεζες, εταιρείες μίσθωσης οχημάτων και αυτοκινητοβιομηχανίες σε περισσότερες από 20 αγορές στην Ευρώπη, Μέση Ανατολή, ΗΠΑ, Λατινική Αμερική, Ν/Α Ασία και Αυστραλία. Παράλληλα, στο στρατηγικό πλάνο της εταιρείας είναι να αποκτήσει παρουσία σε πάνω από 35 χώρες εντός των επόμενων 24 μηνών, στοχεύοντας σε χώρες της Κεντρικής/Ανατολικής Ευρώπης και σε αναδυόμενες αγορές όπως η Ινδία, η Ινδονησία, το Μεξικό, το Περού, και η Κολομβία, όπου υπάρχει πολύ υψηλός αριθμός οχημάτων και ανάγκη για πιο ευέλικτα και προσιτά προϊόντα ώστε να αντιμετωπιστεί το κοινωνικό ζήτημα των ανασφάλιστων οχημάτων. Παρά τις δυσμενείς συνθήκες στην παγκόσμια αγορά λόγω της πανδημίας, η OSeven κατάφερε να συνάψει στρατηγικές συνεργασίες προώθησης και διανομής των προϊόντων της με πολυεθνικούς ασφαλιστικούς ομίλους όπως η GrECo και η MDS, και να δημιουργήσει καινοτόμες λύσεις για τράπεζες, ψηφιακά πορτοφόλια αναδεικνύοντας την ανθεκτικότητα, την καινοτομία και τη δυναμική της. Για την ανάπτυξη των αλγορίθμων και των μοντέλων αξιολόγησης οδηγικής συμπεριφοράς, η OSeven έχει σημαντική ερευνητική συνεργασία με το Παρατηρητήριο Οδικής Ασφάλειας του ΕΜΠ, το οποίο κατατάσσεται στους κορυφαίους ερευνητικούς φορείς για την οδική ασφάλεια παγκοσμίως με σημαντική ερευνητική δραστηριότητα και διαρκή συμμετοχή σε πρωτοβουλίες που συμβάλλουν στην μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

Μιλήστε μας για τις συνεργασίες σας με τοπικές αρχές και δήμους καθώς και για τα αποτελέσματα που έχουν πετύχει μετά τη χρήση της τεχνολογίας σας.

Το 2020, η χώρα μας κατέλαβε την 20η θέση στην ΕΕ με πάνω από 9.000 οδικά ατυχήματα όπου το >90% αυτών οφείλεται σε ανθρώπινο λάθος, ενώ κοστίζουν στην ελληνική κοινωνία περίπου 2,7 δισ. ευρώ ανά έτος, σχεδόν το 1,5% του ΑΕΠ. Δυστυχώς η Ελλάδα διαθέτει έναν γερασμένο στόλο οχημάτων με μέση ηλικία άνω των 15 ετών καθώς ο ρυθμός ανανέωσης οχημάτων είναι αναλογικά μικρός (14,5 έτη έως το 2030). Επίσης, οι περαιτέρω αναβαθμίσεις στο οδικό δίκτυο απαιτούν αρκετά χρόνια και σημαντικές επενδύσεις δισεκατομμυρίων ευρώ επιβαρύνοντας σημαντικά τον κρατικό προϋπολογισμό. Επομένως, ως χώρα θα πρέπει να στοχεύσουμε στη ρίζα του προβλήματος για τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας μέσω προηγμένων τεχνολογικών λύσεων που θα μπορούν να επιφέρουν άμεσα το μέγιστο όφελος βελτιώνοντας την οδηγική συμπεριφορά με σχετικά μικρό κόστος επένδυσης. Η τεχνολογία της τηλεματικής προσφέρει όλα τα απαραίτητα εργαλεία για τη βελτίωση της οδικής συμπεριφοράς και ασφάλειας και οι ασφαλιστικές εταιρείες έχουν ήδη κάνει σημαντικές επενδύσεις σε προϊόντα τηλεματικής που επιβραβεύουν την ασφαλή και οικολογική οδήγηση. Ο κρατικός οργανισμός με την σειρά του είναι αναγκαίο να λειτουργήσει ως καταλύτης και να παρέχει κίνητρα για τα ασφάλιστρα τηλεματικής ώστε να επιταχύνει την υιοθέτηση τέτοιων λύσεων που συμβάλλουν στην μείωση των τροχαίων ατυχημάτων. Με βάση αναλύσεις της OSeven σε συνεργασία με το ΕΜΠ, η προώθηση της χρήσης τηλεματικής σε ασφάλιστρα οχημάτων μέσω οικονομικών κρατικών κινήτρων μπορεί να οδηγήσει σε 60 λιγότερους θανάτους ανά έτος έως το 2030.

Ποια είναι τα σημαντικότερα projects που τρέχετε αυτή τη στιγμή;

Η OSeven έχει συνάψει συμφωνίες σε περισσότερες από 20 αγορές με ηγετικά ασφαλιστικά brands όπως είναι η Interamerican, η ERGO, η Helvetia/Smile, Generali, ενώ παράλληλα υλοποιούνται και σύντομα αναμένεται να ανακοινωθούν σημαντικές συνεργασίες στον τραπεζικό κλάδο που θα εδραιώσουν ακόμη περισσότερο την παρουσία της εταιρείας σε διεθνές επίπεδο. Στην εγχώρια αγορά, η OSeven συνεργάζεται με τις μεγαλύτερες ασφαλιστικές εταιρείες μέσω των οποίων δίνεται πρόσβαση σε προϊόντα με βάση την τηλεματική σε εκατομμύρια οδηγούς. Τα τελευταία 2 χρόνια έχουμε επενδύσει σημαντικά κεφάλαια, έχοντας εκπονήσει με το ΕΜΠ και υποβάλει επιστημονικές μελέτες, αναλύσεις κόστους οφέλους με συγκεκριμένες κοστολογημένες προτάσεις στις αρμόδιες κρατικές αρχές. Μέσω αυτών, σύντομα η Ελλάδα μπορεί να αποτελεί πρότυπο εφαρμογής και αξιοποίησης λύσεων τηλεματικής για την ασφάλιση οχημάτων σε παγκόσμιο επίπεδο. Μέσα στα επόμενα 2-3 έτη, αξιοποιώντας σήμερα την προηγμένη τεχνολογία που αναπτύσσεται στην Ελλάδα, η χώρα μας, από ουραγός στην Ευρωπαϊκή κατάταξη μπορεί να γίνει παράδειγμα προς μίμηση για τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας. Στο εγχείρημα αυτό, βασικός αρωγός είναι ο ασφαλιστικός κλάδος αυτοκινήτου (ζημιογόνος σήμερα) που έχει άμεση πρόσβαση στους ιδιοκτήτες οχημάτων, καθώς και σημαντικό όφελος από τη μείωση του κόστους αποζημιώσεων από τροχαία ατυχήματα αλλά κρίνεται απαραίτητη και η άμεση παρέμβαση και θετική ανταπόκριση του κράτους.

Πώς βλέπετε την εταιρεία σας αλλά και τον εαυτό σας στα επόμενα δέκα χρόνια;

Στο συνεχώς μεταβαλλόμενο και άκρως ανταγωνιστικό περιβάλλον της αγοράς μας, είναι αναγκαίο να συνεχίσουμε να είμαστε ευέλικτοι, να καινοτομούμε, και να επιδεικνύουμε επιχειρησιακή ανθεκτικότητα. Στον κλάδο που δραστηριοποιούμαστε, έχουν επέλθει τα τελευταία χρόνια ριζικές αλλαγές, με την πιο σημαντική να είναι η εισαγωγή των συνδεδεμένων οχημάτων που δημιουργεί νέες ευκαιρίες και προκλήσεις. Είναι σημαντικό για εμάς να βρισκόμαστε στην πρώτη γραμμή των εξελίξεων και συνεχώς να διερευνούμε συνεργασίες με τις κορυφαίες εταιρίες που θα ηγηθούν στην νέα ψηφιακή εποχή. Η OSeven έχει την τύχη να απαρτίζεται από μία δυναμική ομάδα που συνεχώς μεγαλώνει και αναπτύσσεται. Η Ελλάδα γίνεται για εμάς ένα tech hub με νέους ταλαντούχους ανθρώπους που τους δίνεται η ευκαιρία να εξελίσσονται και να δημιουργούν. Επίσης, ενδυναμώνουμε την ομάδα μας με μηχανικούς και στελέχη από το εξωτερικό οι οποίοι μπορούν να εργάζονται για την OSeven από οποιαδήποτε γωνία του κόσμου επιθυμούν. Προσωπικά, μετά από αρκετά χρόνια στο επιχειρείν, στόχος μου είναι να συμβάλω σημαντικά στο οικοσύστημα επιχειρηματικότητας της χώρας βοηθώντας τις νέες γενιές επιχειρηματιών να προωθήσουν τις καινοτόμες ιδέες τους και να πραγματοποιήσουν τα όνειρα τους δημιουργώντας μια Ελλάδα όπου ο καθένας από εμάς ανεξαρτήτου προέλευσης και φύλου να έχει ίσες ευκαιρίες επαγγελματικής και προσωπικής ανέλιξης χωρίς διακρίσεις.

Ένα δικό σας σχόλιο με αφορμή τα δέκα χρόνια από τη δημοσίευση της πρώτης λίστας 40 under 40 του Fortune Greece.

Θεωρώ ιδιαίτερα σημαντικό το ότι η ελληνική επιχειρηματικότητα αναγνωρίζεται και προβάλλεται μέσα από το Fortune. Η συμμετοχή στη λίστα 40 under 40 αποτελεί μια σημαντική προσωπική και εταιρική αναγνώριση αλλά και τιμητική διάκριση που συμβάλλει σημαντικά στη διάδοση και επικοινωνία του οράματος της OSeven στο οικοσύστημα επιχειρηματικότητας αλλά και στο ευρύτερο κοινωνικό σύνολο. Σε αυτά τα 10 χρόνια εντάχθηκαν στο 40 under 40 νέοι επιχειρηματίες με σημαντική επίδραση στην εγχώρια και παγκόσμια αγορά. Είμαι ιδιαίτερα περήφανος που βρέθηκα κι εγώ ανάμεσά τους. Ανυπομονώ για τα επόμενα 10 χρόνια και για όλες τις καινοτόμες ιδέες που η νέα γενιά επιχειρηματιών θα φέρει μαζί της.