Η Apple και οι Νεάντερταλ

Η Apple και οι Νεάντερταλ

Να πώς φαίνεται ο κλάδος των smartphone για τους ανθρωπολόγους.

του Φίλιπ Έλμερ Ντεβίτ

Μου κέντρισε το ενδιαφέρον η μεταφορά που ο Χόρας Ντεντιέ της Asymco χρησιμοποίησε την περασμένη εβδομάδα στην εφημερίδα New York Times για να περιγράψει την επίδραση της Apple στον κλάδο των κινητών τηλεφώνων.

Η Microsoft είχε μόλις διαγράψει το μεγαλύτερο μέρος των 9,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων που είχε δαπανήσει 15 μήνες νωρίτερα για να αποκτήσει τη Nokia – μπαίνοντας έτσι κι αυτή μαζί με την Google (Motorola), την Amazon (Fire) και την BlackBerry (BlackBerry) στο νεκροταφείο των επίδοξων δολοφόνων του iPhone.

«Είναι εύκολο να λέμε ότι η Microsoft ήταν ανόητη και να κατηγορούμε τον διευθύνοντα σύμβουλο», είπε ο Ντεντιέ στους Times. «Αλλά όταν αυτό συμβαίνει σε όλους, τότε πρόκειται για ένα γεγονός εξάλειψης».

Ο Ντεντιέ, ένας ανεξάρτητος αναλυτής ο οποίος εργάστηκε για τη Nokia παλαιότερα, συνέκρινε την Apple με έναν ιό – «ένα πολύ μικρό πράγμα που σκοτώνει μεγάλα πράγματα».

Αλλά στο δικό μου μυαλό έρχεται μια διαφορετική αναλογία, πιο ευθυγραμμισμένη με τη θεωρία της διασπαστικής καινοτομίας που είναι ο τομέας εξειδίκευσης του Ντεντιέ.

Διαβάζω αυτή την περίοδο το βιβλίο της Πατ Σίπμαν The Invaders σχετικά με την εξαφάνιση των Νεάντερταλ λίγο μετά την άφιξη του σύγχρονου ανθρώπου στην Ευρασία περίπου πριν από 40.000 χρόνια.

Ο Νεάντερταλ ήταν μεγαλύτερος, ισχυρότερος και ίσως ακόμη πιο έξυπνος από τους προγόνους μας, και άκμασε στην περιοχή για πάνω από 100.000 χρόνια.

Η Σίπμαν, Ομότιμη Καθηγήτρια Ανθρωπολογίας στο Penn State, κάνει μια υπόθεση ότι οι νεώτεροι άνθρωποι είχαν δύο τεχνολογικά πλεονεκτήματα που οι Νεάντερταλ δεν μπορούσαν να εκμεταλλευτούν:

– Σύνθετα όπλα με βλήματα (δηλαδή σφεντόνες και βέλη εναντίον ακόντιων και ραβδιών)

– Σκυλιά-λύκοι, μια νέα διασταύρωση κυνοειδών που κατέφθασαν στην περιοχή περίπου το ίδιο χρονικό διάστημα.
.
Αυτά τα σκυλιά-λύκοι, εξηγεί πειστικά η Σίπμαν, ήταν τα πρώτα ζώα που εξημερώθηκαν – πολύ πριν τις κατσίκες, τα πρόβατα και τις αγελάδες – και έδωσαν στον σύγχρονο άνθρωπο ένα πλεονέκτημα σε σχέση με κάθε άλλο αρπακτικό πάνω στη γη. Τα σκυλιά μπορούσαν να εντοπίσουν το θήραμα με την οσμή, να του επιτεθούν σε μεγάλους αριθμούς, και να φυλάξουν το σκοτωμένο θήραμα από άλλα ζώα που θα μπορούσαν να τραφούν απ’ αυτό.

Με τα ανώτερα όπλα και αυτό που η Σίπμαν αποκαλεί το πρώτο «εργαλείο διαβίωσης», οι πρόγονοί μας έγιναν εξαιρετικά αποτελεσματικοί κυνηγοί – ιδιαίτερα των μαμούθ – και παραγκώνισαν μια σειρά από ισχυρότερα αρπακτικά.

Μέσα σε χίλια χρόνια οι Νεάντερταλ είχαν χαθεί, μαζί με τις αρκούδες των σπηλαίων, τις ύαινες των σπηλαίων, και τα μαμούθ.

Τώρα, δεν χωρά αμφιβολία ότι αυτό είναι πράγματι ένα συμβάν εξάλειψης. Θα μπορούσατε να το σκεφτείτε σαν την πρωταρχική αναστάτωση.