Η Apple μετατρέπει τα τηλέφωνα και τα ρολόγια της σε… ψυχολόγους

Η Apple μετατρέπει τα τηλέφωνα και τα ρολόγια της σε… ψυχολόγους
Photo: pixabay.com
H Apple θέλει τα κινητά της τηλέφωνα να ανακαλύπτουν αν ο κάτοχος τους αντιμετωπίζει κάποιο ψυχολογικό ή νοητικό πρόβλημα.

Μια πολύ ενδιαφέρουσα από πολλές απόψεις αποκάλυψη κάνει η Wall Street Journal. Η αμερικανική εφημερίδα σε ρεπορτάζ της αναφέρει ότι η Apple συνεργάζεται με ερευνητές του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια αλλά και την εταιρεία Biogen για την ανάπτυξη τεχνολογιών που θα επιτρέπουν στα iPhones αλλά και τα έξυπνα ρολόγια της εταιρείας, τα Apple Watch, να αναγνωρίζουν τα ίχνη της κατάθλιψης στους κατόχους αυτών των συσκευών.

Ήδη οι συσκευές αυτές διέθεταν συστήματα παρακολούθησης ζωτικών λειτουργιών των κατόχων τους όπως ο καρδιακός ρυθμός και η αναπνευστική τους λειτουργία, καταγραφή της σωματικής δραστηριότητας, παρακολούθηση του ύπνου κ.α. Η Apple θέλει να ενσωματώσει στις συσκευές της τεχνολογία αναγνώρισης των ιχνών παθήσεων όπως η κατάθλιψη, το στρες και το άγχος. Η Apple θέλει επίσης οι συσκευές της να εντοπίζουν τα ίχνη εμφάνισης προβλημάτων στις γνωστικές λειτουργίες (μνήμη, συγκέντρωση κ.α.). Τα δεδομένα που συλλέγονται θα γίνονται στη συνέχεια αντικείμενο επεξεργασίας από κάποιο αλγόριθμο.

Το κινητό τηλέφωνο και το έξυπνο ρολόι θα συλλέγουν δεδομένα από τις κάμερες (π.χ εκφράσεις του προσώπου), τη χρήση του πληκτρολογίου (π.χ ταχύτητα πληκτρολόγησης), αισθητήρες ήχου και αυτά τα δεδομένα μαζί με εκείνα των μετρήσεων των ζωτικών λειτουργιών και άλλων παρατηρήσεων (κάθε πότε πηγαίνει για περπάτημα, αν κοιμάται καλά κ.α.) θα αναλύονται για να διαπιστωθεί αν κάποιος εμφανίζει συμπτώματα κατάθλιψης, άγχος και στρες.