Η Bayer ανέβασε την προσφορά της για τη Monsanto στα 64 δισ. δολάρια

Η Bayer ανέβασε την προσφορά της για τη Monsanto στα 64 δισ. δολάρια

Αλλά οι μέτοχοι της Monsanto παραμένουν σκεπτικοί.

Ο γερμανικός φαρμακευτικός και χημικός όμιλος Bayer AG ανακοίνωσε προχθές λεπτομέρειες της βελτιωμένης πρότασης ύψους 64 δισεκατομμυρίων δολαρίων που κατέθεσε για την εξαγορά της Monsanto, σε μια προσπάθεια άσκησης πίεσης προς την αμερικανική εταιρεία σπόρων.

Κάποιοι αναλυτές αλλά και μέτοχοι της Monsanto αντέδρασαν γρήγορα, επισημαίνοντας ότι η τελευταία προσφορά της Bayer μάλλον δεν πρόκειται να δελεάσει τη Monsanto. Η Bayer, όμως, ελπίζει ότι η βελτιωμένη προσφορά θα ενθαρρύνει πολλούς μετόχους της Monsanto να ζητήσουν από τη διοίκηση της εταιρείας να αλλάξει στάση.

Οι εταιρείες αγροχημικών σε όλο των κόσμο σπεύδουν να εδραιωθούν μέσω συγχωνεύσεων, εν μέρει ως αντίδραση σε μια πτώση στις τιμές των βασικών αγαθών που έχει πλήξει τα εισοδήματα των αγροτών. Τον περασμένο Μάιο, η Bayer δημοσιοποίησε την τότε προσφορά εξαγοράς της Monsanto, αλλά οι δύο εταιρείες δεν έχουν κάνει καμία πρόοδο από τότε προς την κατεύθυνση διαπραγμάτευσης μιας συμφωνίας.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Monsanto, Χιου Γκραντ, δήλωσε τον περασμένο μήνα ότι η εταιρεία βρισκόταν σε συνομιλίες με την Bayer και άλλες εταιρείες του κλάδου για την εξεύρεση «εναλλακτικών στρατηγικών επιλογών». Δεν κατονόμασε τις άλλες εταιρείες, αλλά το Reuters έχει αναφέρει στο παρελθόν ότι η Monsanto είχε συζητήσει κάποια μορφή εταιρικής συνεργασίας με την BASF SE.

Η Bayer ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι είχε ανεβάσει την προσφορά της στα 125 δολάρια ανά μετοχή, από τα 122 δολάρια ανά μετοχή που ήταν προηγουμένως.

«Δεν πιστεύουμε ότι η υψηλότερη προσφορά θα είναι αρκετή για να δελεάσει το διοικητικό συμβούλιο της Monsanto. … Εκτιμούμε ότι η Monsanto θα αξίζει 130 δολάρια ανά μετοχή στα χέρια της Bayer» ανέφεραν σε σημείωμά τους αναλυτές της Morningstar.

Η Bayer δήλωσε επίσης ότι είχε λάβει υπόψη της όλα τα ερωτήματα της Monsanto σχετικά με χρηματοδοτικά και ρυθμιστικά ζητήματα, κι ότι ήταν έτοιμη να προβεί σε συγκεκριμένες δεσμεύσεις προς τις ρυθμιστικές αρχές για να κλείσει η συμφωνία, αν κάτι τέτοιο είναι απαραίτητο.

Σύμφωνα με πηγές, η Monsanto ίσως απαντήσει στην τελευταία προσφορά της Bayer στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας.