Η BionTech βλέπει τα κέρδη της να συρρικνώνονται με το τέλος της πανδημίας

Η BionTech βλέπει τα κέρδη της να συρρικνώνονται με το τέλος της πανδημίας
A nurse fills a syringe with the Pfizer Biontech vaccine Comirnaty at the vaccination center of German speciality chemicals company Evonik in Hanau, western Germany, on Mai 19, 2021, amid the ongoing coronavirus (Covid-19) pandemic. (Photo by THOMAS LOHNES / AFP) Photo: AFP
Η BionTech σχεδιάζει ωστόσο να κυκλοφορήσει νέο εμβόλιο κατά της Covid- 19 τον Σεπτέμβριο, με την επιφύλαξη της έγκρισης.

Η πρωτοπόρος του εμβολίου κατά της Covid-19, BionTech, υφίσταται τις συνέπειες του τέλους της πανδημίας, με μεγάλη πτώση των κερδών της και σημαντικές ζημιές κατά το β’ τρίμηνο του έτους. Ελπίδες ανάκαμψης στηρίζει η γερμανική φαρμακοβιομηχανία στην κυκλοφορία νέου, προσαρμοσμένου εμβολίου, τον Σεπτέμβριο και στην αυξημένη εποχική ζήτηση.

Η BionTech κατέγραψε καθαρή ζημιά 190 εκατομμυρίων ευρώ κατά το β’ τρίμηνο του τρέχοντος έτους, ενώ την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι τα κέρδη της έφθαναν τα 1,67 δισεκατομμύρια. Από 3,2 δισεκατομμύρια την ίδια περίοδο, ο τζίρος περιορίστηκε στα 167,7 εκατομμύρια. Αντίστοιχη πορεία διαπιστώνεται και στον εταίρο της BionTech στις ΗΠΑ, την Pfizer, αναφέρεται στην ανακοίνωση της γερμανικής εταιρίας, η οποία πάντως εξακολουθεί να επενδύει μεγάλα κεφάλαια στην έρευνα. Ενδεικτικά, κατά το β’ τρίμηνο επένδυσε μόνο 6,5% λιγότερα από ό,τι την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους, ενώ συνολικά για το 2023 σχεδιάζει ερευνητικές δαπάνες ύψους 2 έως 2,5 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, υπάρχουν ακόμη μεγάλα αποθέματα εμβολίου που είτε πλησιάζουν την ημερομηνία λήξης τους είτε την έχουν ήδη περάσει, καθώς η ζήτηση έχει πέσει κατακόρυφα. Η εταιρία επικεντρώνει πλέον και πάλι τις προσπάθειές της στην έρευνα για τον καρκίνο, από όπου και είχε ξεκινήσει.

Η BionTech σχεδιάζει ωστόσο να κυκλοφορήσει νέο εμβόλιο κατά της Covid- 19 τον Σεπτέμβριο, με την επιφύλαξη της έγκρισης. Το σκεύασμα θα είναι προσαρμοσμένο στην υποπαραλλαγή της Όμικρον «Corona XBB.1.5».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: