Η BMW σας βρίσκει πάρκινγκ!

Η BMW σας βρίσκει πάρκινγκ!

Ξεχάστε τις βόλτες γύρω από το τετράγωνο. H BMW προτίθεται να σας βοηθήσει να βρείτε ένα μέρος για να παρκάρετε.

Η αναζήτηση θέσης στάθμευσης στο δρόμο δεν επηρεάζει μόνο τον απογοητευμένο οδηγό πίσω από το τιμόνι.

Σε πυκνοκατοικημένες περιοχές, οι εκατοντάδες οδηγοί που ξοδεύουν κατά μέσο όρο 20 λεπτά αναζητώντας έναν ανοιχτό χώρο στάθμευσης επηρεάζουν επίσης και την κυκλοφορία μέσα στην πόλη. Η κίνηση συσσωρεύεται, τα μέσα μαζικής μεταφοράς επιβραδύνουν – ακόμη και οι πεζοί παρεμποδίζονται από τα αυτοκίνητα και τα λεωφορεία πάνω στις διαβάσεις. Σύμφωνα με μια ανάλυση της Frost & Sullivan, οι οδηγοί χάνουν κατά μέσο όρο 55 ώρες το χρόνο ψάχνοντας για χώρο στάθμευσης, ενώ όλο αυτό κοστίζει στους καταναλωτές και στις τοπικές οικονομίες σχεδόν 600 εκατομμύρια δολάρια σε σπατάλη χρόνου και καυσίμων.

Η εταιρεία δεδομένων κυκλοφορίας Inrix και η BMW παρουσίασαν πρόσφατα μια έξυπνη λειτουργία στάθμευσης, σε μια έκθεση αυτοκινήτου στο Ντιτρόιτ, που μπορεί να βοηθήσει τους οδηγούς να εντοπίζουν τις θέσεις στάθμευσης στο δρόμο.

Το ερευνητικό πρωτότυπο είναι σε θέση να προβλέπει τη διαθεσιμότητα χώρου στάθμευσης συλλέγοντας δεδομένα από κάποιες προβλέψιμες πηγές – εταιρείες κινητών πληρωμών, πληροφορίες στάθμευσης σε πραγματικό χρόνο, κλπ. Η Inrix προχώρησε ένα βήμα παραπέρα, ωστόσο, για να επιτύχει μια ακριβή πρόβλεψη, εξετάζοντας ακόμα περισσότερες πηγές δεδομένων.

Όπως εξηγεί η εταιρεία, τα οχήματα μπορεί να έχουν κάρτες δωρεάν στάθμευσης ή κάποιοι οδηγοί μπορεί να παρκάρουν χωρίς να πληρώνουν. Και σε πολλές πόλεις, η πληρωμή απαιτείται μόνο κατά τη διάρκεια ορισμένων ωρών. Η εταιρεία λαμβάνει επίσης υπόψη τα δεδομένα σε πραγματικό χρόνο που παρέχονται από το τεράστιο δίκτυο των 250 εκατομμυρίων οχημάτων και συσκευών – πληροφορίες στις οποίες έχει πρόσβαση από τους παρόχους εφαρμογών πλοήγησης και κίνησης που συνεργάζονται με την Inrix.

Η έξυπνη λειτουργία πρόβλεψης χώρου στάθμευσης, η οποία θα ονομάζεται iPark στα αυτοκίνητα BMW, εμφανίζει τις πληροφορίες στο ταμπλό του αυτοκινήτου. Ακριβώς όπως και στη λειτουργία κίνησης στους Χάρτες Google, οι χρωματικά κωδικοποιημένες μπάρες υποδεικνύουν την πιθανότητα ύπαρξης διαθέσιμου χώρου στάθμευσης στο δρόμο, και κυμαίνονται από πράσινες (που σημαίνει πολλές διαθέσιμες θέσεις) έως κόκκινες. Η τιμολόγηση, οι περιορισμοί του χώρου στάθμευσης, και οι όροι χρήσης θα εμφανίζονται επίσης. Αν η στάθμευσης στο δρόμο δεν είναι διαθέσιμη, οι οδηγοί θα κατευθύνονται σε θέσεις στάθμευσης σε parking, εκτός του δρόμου.

Η Inrix και η BMW λένε ότι θα βελτιώσουν περαιτέρω το ερευνητικό πρωτότυπο για χρήση σε οχήματα παραγωγής. Η υπηρεσία θα είναι αρχικά διαθέσιμη στις ευρωπαϊκές μητροπολιτικές περιοχές του Άμστερνταμ, της Κολωνίας και της Κοπεγχάγης, καθώς και στις πόλεις του Σαν Φρανσίσκο και του Σιάτλ στις ΗΠΑ, και στο Βανκούβερ του Καναδά. Μέχρι το τέλος του έτους, η υπηρεσία θα έχει επεκταθεί σε 23 πόλεις, λέει η Inrix.