Η BP επεξεργάζεται το όραμά της για ένα μέλλον χαμηλού αποτυπώματος άνθρακα, αλλά οι επενδυτές είναι σκεπτικοί

Η BP επεξεργάζεται το όραμά της για ένα μέλλον χαμηλού αποτυπώματος άνθρακα, αλλά οι επενδυτές είναι σκεπτικοί
A view of a BP fuel station in Flushing, Queens, New York on August 7, 2020. BP poised to sell 'stranded assets' even if oil prices rally, report says. (Photo by John Nacion/NurPhoto) Photo: AFP
Τη Δευτέρα το μεσημέρι, η τιμή της μετοχής κατέγραφε αύξηση 1,16% στο Λονδίνο. Όμως, η μετοχή έχει συνολικά πέσει πάνω από 50% από την αρχή του χρόνου και βρίσκεται ελάχιστα πάνω από το ιστορικό χαμηλό 25ετίας.

της Katherine Dunn

Η BP έχει αρχίσει να σκιαγραφεί τις λεπτομέρειες του τρόπου με τον οποίο σκοπεύει να μετασχηματιστεί από μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου παγκοσμίως σε έναν κολοσσό χαμηλού αποτυπώματος άνθρακα.

Τώρα, το μόνο που απομένει είναι να πείσει τους επενδυτές να την ακολουθήσουν. Όμως, κρίνοντας από την πορεία της τιμής της μετοχής, η προσπάθεια αυτή δεν φαίνεται να πηγαίνει και τόσο καλά.

Τη Δευτέρα το μεσημέρι, η τιμή της μετοχής κατέγραφε αύξηση 1,16% στο Λονδίνο. Όμως, η μετοχή έχει συνολικά πέσει πάνω από 50% από την αρχή του χρόνου και βρίσκεται ελάχιστα πάνω από το ιστορικό χαμηλό 25ετίας.

Οι βασικοί ανταγωνιστές της εταιρείας – Ευρωπαϊκοί ενεργειακοί γίγαντες όπως η Royal Dutch Shell, η νορβηγική Equinor και η γαλλική Total – δέχονται κι αυτοί πλήγματα στις μετοχές τους φέτος, καθώς η πανδημία έχει μειώσει τη ζήτηση για ενέργεια και έχει θέσει σε ελεύθερη πτώση τις τιμές του πετρελαίου. Και οι τρεις αυτές εταιρείες βρίσκονται εν μέσω μιας διαδικασίας ορισμού των στρατηγικών τους για να επιτύχουν καθαρές μηδενικές εκπομπές αερίων έως το 2050.

Πρόκειται για μια διαδικασία που ισοδυναμεί με επαναπροσδιορισμό της φύσης και της λειτουργίας μιας εταιρείας πετρελαίου και φυσικού αερίου. Το φαινόμενο όμως περιορίζεται στις ευρωπαϊκές εταιρείες. Αμερικανικοί κολοσσοί όπως η Exxon Mobil δεσμεύονται, αντιθέτως, να παραμείνουν στον παραδοσιακό χώρο του πετρελαίου και του φυσικού αερίου.

Μιλώντας στο Fortune τον Ιούνιο, ο CEO της BP, Bernard Looney επεσήμανε την κλίμακα του μετασχηματισμού, σημειώνοντας ότι «θα δαπανηθούν τρισεκατομμύρια δολάρια για την αναδιοργάνωση του παγκόσμιου συστήματος ενέργειας».

«Το γεγονός αυτό αποτελεί μια τεράστια ευκαιρία για μια εταιρεία με τις δεξιότητές μας» κατέληξε. Αλλά εκτός από ευκαιρία ίσως αποτελεί και μεγάλη πρόκληση.

Ανακοινώνοντας τον στόχο της εταιρείας για το 2050, ο Looney ισχυρίστηκε ότι μια εταιρεία που έχει θεμελιώσει τη δραστηριότητά της στα ορυκτά καύσιμα μπορεί να μετασχηματιστεί θεμελιωδώς μέσα σε μερικά χρόνια. Ο βασικός τρόπος; Η αποεπένδυση στα πετρελαϊκά στοιχεία ενεργητικού μαζί με την απόκτηση και την ανάπτυξη πρότζεκτ που σχετίζονται με τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Κι όλα αυτά, είπε ο CEO, μπορούν να συμβούν ενώ παράλληλα η εταιρεία θα συνεχίσει να παράγει χρήμα για τους επενδυτές της.

Η εταιρεία αναμένει αποδόσεις 8% – 10% για τους επενδυτές της – χαμηλότερες από εκείνες των μεγάλων πετρελαϊκών εταιρειών αλλά και πάλι αξιοσημείωτες. Μπορεί οι δεσμεύσεις του κλάδου να έχουν τύχει θερμής υποδοχής από κάποιους, αλλά η έλλειψη συγκεκριμένων αναφορών στις λεπτομέρειες έχει προκαλέσει έντονο σκεπτικισμό. Και σε μεγάλο βαθμό, ο σκεπτικισμός αυτός μοιάζει δικαιολογημένος.