Οι χειρότερες εξαγορές εταιρειών διαδικτύου στην ιστορία

Οι χειρότερες εξαγορές εταιρειών διαδικτύου στην ιστορία

Πώς «ναυάγησαν» μερικά από τα πιο μεγαλεπήβολα σχέδια για τη δημιουργία κολοσσών στο διαδίκτυο.

Όταν εξαγοράζουν μία εταιρεία, τα διευθυντικά στελέχη ακούγονται πάντα σίγουρα και αισιόδοξα. Σχεδόν πάντα, προβλέπουν ραγδαία ανάπτυξη για τη μητρική εταιρεία, νέα συμπληρωματικά προϊόντα και μία αμοιβαία μετάγγιση επιχειρηματικού ζήλου. Αν δείτε, όμως, μετά από μερικά χρόνια το τι έχει συμβεί, τα αποτελέσματα είναι συνήθως ανάμεικτα. Κάποιες εξαγορές στο χώρο του διαδικτύου καταφέρνουν να ανταποκριθούν στις προσδοκίες, αλλά πολλές απλά αποτυγχάνουν παταγωδώς.

Η ύψους 1,1 δισεκατομμυρίων δολαρίων συμφωνία εξαγοράς της Tumblr από τη Yahoo! είναι η τελευταία μιας σειράς εξαγορών εταιρειών του διαδικτύου που συνοδεύεται από μεγάλες ελπίδες.

Πάντως, η μέχρι τώρα πρακτική εξαγοράς εταιρειών από τη Yahoo! έχει αποδειχθεί καταστροφική. Το ερώτημα είναι αν η Yahoo! έχει πάρει το μάθημά της.

Διαβάστε: Flickr: Το φάντασμα που καταδιώκει την Yahoo!

Ας δούμε λοιπόν κάποιες από τις πιο γνωστές αποτυχίες στη σύντομη ιστορία των εξαγορών εταιρειών του διαδικτύου.

1. Broadcast.com
Το 1999, οι διευθυντές της Yahoo! πραγματικά ξεπέρασαν τους εαυτούς τους εξαγοράζοντας την Broadcast.com, μία ιστοσελίδα διαδικτυακής τηλεόρασης που είχε ιδρύσει ο Μαρκ Κούμπαν, για 5,7 δισεκατομμύρια δολάρια.

Οι αργές dial-up συνδέσεις μετέτρεψαν την παρακολούθηση ενός βίντεο σε τεστ υπομονής, ενώ η συλλογή διαθέσιμων βίντεο ήταν για γέλια, γεμάτη ταινίες για τέρατα και επιδείξεις μόδας. Η υπηρεσία σύντομα εξαφανίστηκε, μαζί με… τα στελέχη που είχαν προωθήσει τη συμφωνία εξαγοράς.

2. GeoCities
Σε άλλο ένα παράδειγμα επιχειρηματικής απροσεξίας κατά τη διάρκεια της διαδικτυακής φούσκας, η Yahoo! εξαγόρασε την εταιρεία GeoCities που ουσιαστικά συνίστατο σε μία υπηρεσία πρώιμου blogging. Η τιμή; Μόλις… 3,6 δισεκατομμύρια δολάρια. Η Yahoo! ωστόσο δεν έκανε τίποτα για να προστατέψει την επένδυσή της μετά την εξαγορά. Η υπηρεσία απλά παρήκμασε και στο τέλος έκλεισε εντελώς.

Το νέο «χρυσωρυχείο» της Yahoo!

3. MySpace
Η εξαγορά του MySpace το 2006 προσέφερε στην εταιρεία News Corp του Ρούπερτ Μέρντοχ, το πιο hot κοινωνικό δίκτυο εκείνης της περιόδου. Η τιμή (520 εκατομμύρια δολάρια) φαινόταν λογική, ιδιαίτερα σε σύγκριση με τις υπερβολές της εποχής της φούσκας του διαδικτύου. Όμως, ακόμα κι αυτή η τιμή αποδείχτηκε υπερβολική όταν οι χρήστες άρχισαν να συνωστίζονται στο Facebook, ένα κοινωνικό δίκτυο που σάρωσε τα πάντα στο πέρασμά του. Δύο χρόνια μετά την εξαγορά, η News Corp. πούλησε το MySpace για μόλις 35 εκατομμύρια δολάρια.

4. Netscape
Όταν το 1999 η AOL εξαγόρασε την εταιρεία Netscape Communications για περίπου 10 δισεκατομμύρια δολάρια, το μόνο που πήρε ουσιαστικά ήταν έναν πλοηγό web σε πτωτική πορεία και μία μάλλον πρώην ιστοσελίδα. Τι σκέφτονταν στ’ αλήθεια οι διευθύνοντες σύμβουλοι της AOL; Δεν είναι σίγουρο. Το μόνο που ξέρουμε είναι ότι ήθελαν να αναδείξουν το Netscape σε διαδικτυακό portal, μαζί με κάποιες ασαφείς προθέσεις ανάπτυξης του ηλεκτρονικού εμπορίου.

Εν τέλει, η AOL κατάφερε να πάρει κάποια λεφτά από τη Microsoft δικαστικά, για παραβάσεις της αντιμονοπωλιακής νομοθεσίας, καθώς και κάποιες επιπλέον αποζημιώσεις για συγκεκριμένες πατέντες του Netscape. Παρ’όλα αυτά, η εξαγορά έμεινε στην ιστορία σαν μία τεράστια χασούρα, ενώ ο πλοηγός Netscape έχει εδώ και καιρό σβηστεί από το διαδικτυακό χάρτη.

 Συμφωνία Microsoft – Nokia ύψους 5,44 δισ. ευρώ ταράζει την αγορά