«Face-control» από το Facebook;

«Face-control» από το Facebook;

Το δημοφιλέστερο μέσο κοινωνικής δικτύωσης προωθεί την αυτόματη ταυτοποίηση προσώπων από τις φωτογραφικές μας συλλογές.

Την αυτόματη αναγνώριση και ταυτοποίηση προσώπων μέσω της λειτουργίας «Tag Suggest» προωθεί ήδη η Facebook, μετά την αλλαγή που εισήγαγε στους σχετικούς κανονισμούς ασφαλείας.

Όπως μεταδίδει το πρακτορείο Ρόιτερς και ο ρεπόρτερ Αλεξέι Ορεσκόβιτς, οι αλλαγές αυτές αφορούν -αυτή τη στιγμή- μόνο τις νέες φωτογραφίες που ανεβαίνουν στις σελίδες του Facebook, με την εταιρεία να δηλώνει ότι «ερευνά εξονυχιστικά» όλες τις νομικές παραμέτρους μετά το σάλο αποκαλύψεων για το αμερικανικό πρόγραμμα παρακολουθήσεων με την κωδική ονομασία «PRISM».

Σύμφωνα με την Facebook, η λειτουργία αυτή θα δώσει τη δυνατότητα στους χρήστες να «ταγκάρουν» γρηγορότερα και με μεγαλύτερη ευκολία τους φίλους τους σε κάθε φωτογραφία που ανεβάζουν στις προσωπικές τους σελίδες, ενώ αμεσότερη θα είναι και η ενημέρωση κάθε χρήστη που το όνομά του μπαίνει σε οποιοδήποτε από τους ένα και πλέον δισεκατομμύριο λογαριασμούς παγκοσμίως.

Με αυτόν τον τρόπο, όπως υποστηρίζουν οι άνθρωποι της Facebook, θα έχουμε αμεσότερο έλεγχο του ποιος και πότε χρησιμοποιεί το όνομά μας κάθε φορά που φορτώνει στη βάση δεδομένων μια δική μας φωτογραφία.

Η επιλογή «ταγκαρίσματος» των προσώπων θα γίνεται με κριτήριο παλαιότερες αντιστοιχίσεις που έχουμε κάνει στις φωτογραφίες μας. Αυτό σημαίνει ότι από εδώ και μπρος το σύστημα θα μαθαίνει μόνο του τα πρόσωπά μας και θα τα προσθέτει κάθε φορά που ανεβαίνει μία καινούρια μας φωτογραφία.

Η επικεφαλής προσωπικών δεδομένων της Facebook, Erin Egan, ξεκαθάρισε ότι κάθε χρήστης θα μπορεί να εξαιρεί τον εαυτό του από αυτήν τη λειτουργία, για να μην προστεθεί το πρόσωπο του στη βάση δεδομένων.

Η υπηρεσία «Tag Suggest», η οποία προωθήθηκε πριν από δύο χρόνια από την Facebook, δεν είναι διαθέσιμη στους Ευρωπαίους χρήστες, μιας και οι κανονισμοί σχετικά με την προστασία προσωπικών δεδομένων δεν είναι ακόμη ξεκάθαροι πάνω σε αυτό το θέμα.

Η Egan εξηγεί ότι, μέχρι στιγμής, το Facebook δεν στοχεύει να χρησιμοποιήσει την υπηρεσία ταυτοποίησης προσώπων για άλλες λειτουργίες (βλ. στοχευμένες διαφημίσεις, προσωπικά μηνύματα εταιρειών κ.λπ) πέρα από αυτές των φωτογραφικών συλλογών.

«Θα αποκλείαμε κατηγορηματικά τη χρήση της υπηρεσίας αυτής και για άλλους σκοπούς; Σε καμία περίπτωση», είπε η Egan. «Αν όμως αποφασίζαμε να κάνουμε κάτι τέτοιο, θα συνεχίζαμε να παρέχουμε τη δυνατότητα στον κάθε χρήστη να ελέγχει εξ ολοκλήρου τα προσωπικά του δεδομένα, όπως αυτός κρίνει».

Παρόμοια τεχνολογία αναγνώρισης προσώπων χρησιμοποιείται και από την Google στο Google+. Όμως, για να ενεργοποιηθεί η λειτουργία αυτή, απαιτείται πρώτα η έγκριση του κάθε χρήστη.

Το debate για τα προσωπικά μας δεδομένα καλά κρατεί
Η συζήτηση γύρω από την εκμετάλλευση –εμπορική και κατασκοπευτική- των προσωπικών μας δεδομένων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης άναψε μετά από τις αποκαλύψεις του πρώην συνεργάτη της CIA, Έντουαρντ Σνόουντεν.

Πρόσφατα, η Facebook αναγκάστηκε να πληρώσει πρόστιμο ύψους 20 εκατ. δολαρίων εξαιτίας της κατάχρησης προσωπικών δεδομένων χρηστών, με την εταιρεία να ανακοινώνει λίγες μόλις ώρες μετά, ότι για το πρώτο εξάμηνο του 2013 τής ζητήθηκαν τα πλήρη δεδομένα 38.000 λογαριασμών από τις κυβερνήσεις όλου του κόσμου (οι 20.000 αιτήσεις προήλθαν από τις αμερικανικές αρχές).

Από την πλευρά τους, οι τεχνολογικοί κολοσσοί εξακολουθούν να επαναλαμβάνουν σε κάθε ευκαιρία ότι ποτέ τους δεν συνεργάστηκαν με τις κυβερνητικές αρχές, παρά μόνο σε πολύ ειδικές περιπτώσεις κι όπου αυτό επέβαλε αυστηρά το γράμμα του νόμου.

Όσον αφορά τις διαφημιστικές χρήσεις των προσωπικών δεδομένων κάθε λογαριασμού στο Facebook ή το Gmail, εκεί τα πράγματα παραμένουν θολά, με τις εταιρείες να βασίζουν ένα τεράστιο κομμάτι των κερδών τους στην οικειοθελή ή μη δημοσιοποίηση συγκεκριμένων στοιχείων, που στα χέρια των διαφημιστών συνιστούν ανεκτίμητο θησαυρό.

Παρ’ όλα αυτά, η επιλογή τού να ελέγχουμε –όσο τουλάχιστον είναι στο χέρι μας- ποιες προσωπικές μας πληροφορίες θα ανεβαίνουν δημόσια στο διαδίκτυο και ποιες θα παραμένουν πραγματικά προσωπικές, είναι δική μας.

Γι΄ αυτό ακριβώς πρέπει να γνωρίζουμε ότι η αλόγιστη προβολή των καθημερινών μας συνηθειών δύναται, στην καλύτερη των περιπτώσεων, να γίνει εμπορεύσιμο διαφημιστικό υλικό και στη χειρότερη, η αιτία για να μας βρουν πιο «σύνθετοι» μπελάδες.

Διαβάστε ακόμη: Δεν υπάρχουν μυστικά