Η χώρα που θέλει να επενδύσει 1 τρισ. δολάρια, αλλά… δεν μπορεί!

Η χώρα που θέλει να επενδύσει 1 τρισ. δολάρια, αλλά… δεν μπορεί!

Υπάρχουν και αυτά τα προβλήματα στον κόσμο.

 

Το κρατικό επενδυτικό ταμείο της Νορβηγίας διαθέτει, επισήμως πλέον, 1 τρισεκατομμύριο δολάρια για επενδύσεις.

Πρόκειται για το μεγαλύτερο κρατικό επενδυτικό ταμείο του κόσμου και η ανάπτυξή του έχει ξεπεράσει κάθε προσδοκία, έχοντας ξεπεράσει τον στόχο που είχε τεθεί για το 2018.

Η Norges Bank Investment Management, η οποία διαχειρίζεται το επενδυτικό κεφάλαιο για λογαριασμό της νορβηγικής κυβέρνησης, απέδωσε την αποτίμηση-ρεκόρ στην πτώση του δολαρίου και τις βελτιωμένες αποδόσεις των μετοχών.

Με μια τόσο υψηλή αποτίμηση, κάποιοι ανησυχούν ότι θα είναι δύσκολο για το ταμείο να βρει αγορές αρκετά μεγάλες για να επενδύσει σ’ αυτές. Το ταμείο ήδη κατέχει 1,3% όλων των μετοχών του πλανήτη!

Επιπλέον, ο πειρασμός χρήσης του κεφαλαίου για την τόνωση της νορβηγικής οικονομίας μπορεί να έχει αρνητική επίδραση στη χώρα.

Η κυβέρνηση της Νορβηγίας απέσυρε για πρώτη φορά χρήματα από το ταμείο τον Ιανουάριο του 2016, 20 χρόνια αφότου αυτό θεσπίστηκε ως όχημα επένδυσης των εσόδων από τον πετρελαϊκό κλάδο της χώρας.

Φέτος, η νορβηγική κυβέρνηση αναμένεται να αποσύρει 70 δισεκατομμύρια κορώνες (11,3 δισεκατομμύρια δολάρια).

Σύμφωνα με τις προβλέψεις, η αξία του ταμείου το 2025 θα αποτιμάται στα 1,3 τρισεκατομμύρια δολάρια, αν και η αξιοπιστία αυτής της εκτίμησης αμφισβητείται καθώς μέχρι τώρα το ταμείο έχει την τάση να επιτυγχάνει αποδόσεις ανώτερες των προβλέψεων.