Η Coca-Cola 3Ε υπέγραψε τη Χάρτα Διαφορετικότητας της ΕΕ

Η Coca-Cola 3Ε υπέγραψε τη Χάρτα Διαφορετικότητας της ΕΕ
Στόχος της να λειτουργήσει ως μέσο δέσμευσης για την εφαρμογή της ισότητας των ίσων ευκαιριών και της διαφορετικότητας σε κάθε εργασιακό περιβάλλον στην Ελλάδα.

Τη «Χάρτα Διαφορετικότητας» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την προώθηση της Διαφορετικότητας στις ελληνικές επιχειρήσεις υπέγραψε εκ μέρους της Coca-Cola Τρία Έψιλον ο Γενικός Διευθυντής της εταιρείας, κ. Γιάννης Παπαχρήστου, ενισχύοντας έτσι την δέσμευση της εταιρείας να δημιουργεί καθημερινά ένα δίκαιο και χωρίς αποκλεισμούς εργασιακό περιβάλλον.

Οπως αναφέρει η εταιρία σε σχετική ανακοίνωση, η προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ο σεβασμός της διαφορετικότητας και η δημιουργία ενός δίκαιου και χωρίς αποκλεισμούς εργασιακού περιβάλλοντος όπου όλοι νιώθουν μέρος της ομάδας, αποτελούν θεμελιώδη στοιχεία για την στρατηγική βιώσιμης ανάπτυξης της Coca-Cola Τρία Έψιλον και μέρος των αξιών της.

Η εταιρεία είναι ανάμεσα στους πρωτοπόρους της αγοράς και λαμβάνει εδώ και χρόνια σημαντικές πρωτοβουλίες προς αυτή την κατεύθυνση. Ανάμεσα τους η υιοθέτηση της Πολιτικής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων με βάση τα διεθνή πρότυπα, η υποστήριξη της εξέλιξης των ανθρώπων χωρίς φραγμούς ή διακρίσεις, η διασφάλιση ενός diverse pool υποψηφίων για την ενδυνάμωση των ομάδων με νέα ταλέντα, ένα κοινό σύστημα αξιολόγησης για όλους, αμοιβές χωρίς διακρίσεις, καθώς και η δημιουργία cross-functional ομάδων, όπου όλοι συμμετέχουν βάσει των δεξιοτήτων τους και όχι βάσει φύλου, ηλικίας ή άλλου προσανατολισμού. Η δέσμευση της εταιρείας διατρέχει όλο το εύρος της αλυσίδας αξίας, ενώ διασφαλίζεται και μέσα από τον Κώδικα Επιχειρηματικής Δεοντολογίας που εφαρμόζει, ώστε όλοι να αντιμετωπίζονται με αξιοπρέπεια και σεβασμό.

Με αφορμή την υπογραφή της ‘Χάρτας Διαφορετικότητας’ ο κ. Γιάννης Παπαχρήστου, ανέφερε χαρακτηριστικά: «Η Coca-Cola Τρία Έψιλον είναι από τη φύση της μια ιδιαίτερα ποικιλόμορφη εταιρεία. Οι άνθρωποί μας βρίσκονται σε γραμμές παραγωγής, στην αγορά ή σε γραφεία, σε κάθε γωνιά της Ελλάδας. Έχουμε χιλιάδες διαφορετικούς πελάτες, συνεργάτες, προμηθευτές, και συνάδελφους σε όλες τις χώρες όπου δραστηριοποιείται ο Όμιλός μας. Όλοι μαζί δημιουργούν ένα μοναδικό οικοσύστημα διαφορετικότητας και συμβάλουν καθοριστικά σε όλα όσα έχουμε χτίσει στα 50 χρόνια μας στην Ελλάδα.

Γνωρίζουμε λοιπόν έμπρακτα πως οι διαφορετικοί άνθρωποι είναι μαζί πιο δυνατοί. Γι’ αυτό και είναι σημαντικό ως leaders να χτίζουμε εκείνες τις συμπεριφορές που αγκαλιάζουν την διαφορετικότητα, και ενδυναμώνουν τους ανθρώπους μας να είναι ο εαυτός τους, να νιώθουν ότι ανήκουν σε μια ομάδα, αναγνωρίζονται και προοδεύουν μέσα σε ένα σύνολο που τους δέχεται όπως είναι. Είναι ευθύνη όλων μας να δημιουργούμε καθημερινά ένα δίκαιο και χωρίς αποκλεισμούς περιβάλλον και να διασφαλίζουμε πως οι ατομικές μας πεποιθήσεις δεν θα επηρεάζουν την κρίση και τη λήψη αποφάσεων.»

Χάρτα Διαφορετικότητας: Μια δέσμη δράσεων ενάντια σε διακρίσεις και αποκλεισμούς

Στόχος της ‘Χάρτας Διαφορετικότητας’ είναι να λειτουργήσει ως μέσο δέσμευσης για την εφαρμογή της ισότητας των ίσων ευκαιριών και της διαφορετικότητας σε κάθε εργασιακό περιβάλλον στην Ελλάδα. Με την υπογραφή της, η Coca-Cola Τρία Έψιλον δεσμεύεται:

Να διασφαλίσει ότι κατά τη διάρκεια όλων των εταιρικών διαδικασιών τηρείται και εφαρμόζεται αυστηρά και απαρέγκλιτα η αρχή των ίσων ευκαιριών και της ίσης μεταχείρισης ανεξαρτήτως φύλου, φυλής, χρώματος, εθνικής καταγωγής, γενεαλογικών καταβολών, θρησκευτικών ή άλλων πεποιθήσεων, αναπηρίας ή χρόνιας πάθησης, ηλικίας, οικογενειακής ή κοινωνικής κατάστασης, σεξουαλικού προσανατολισμού, ταυτότητας ή χαρακτηριστικών φύλου.

Να κατανοεί, να αναγνωρίζει και να σέβεται τη διαφορετικότητα του εργατικού δυναμικού και να επιδιώκει την προαγωγή της προκειμένου να συμβάλει στην προώθηση της ισότητας, του αμοιβαίου σεβασμού, της αποδοχής και της κοινωνικής συνοχής.

Να προάγει και να ενισχύει τα ξεχωριστά χαρακτηριστικά του κάθε ατόμου και να αξιοποιεί εποικοδομητικά τη διαφορετικότητά του, στοχεύοντας στη δημιουργία της ποικιλόμορφου και χωρίς διακρίσεις εργασιακού περιβάλλοντος.

Να συμπεριλάβει τη διαχείριση της διαφορετικότητας στην εταιρική στρατηγική, αναπτύσσοντας ετήσια πολιτικές και πρακτικές προώθησης της διαφορετικότητας και καταπολέμησης των διακρίσεων εμπλέκοντας ενεργά της εργαζομένους στην εφαρμογή της.

Να διαδώσει και να παρέχει πληροφόρηση αναφορικά με τη ‘Χάρτα Διαφορετικότητας’, την εφαρμογή της και της δεσμεύσεις που απορρέουν από την υπογραφή της.

Να παρέχει πληροφόρηση και εκπαίδευση της εργαζομένους σε θέματα διαφορετικότητας, διαχείρισης της διαφορετικότητας και ένταξης, με ιδιαίτερη έμφαση στα στελέχη των τμημάτων Ανθρώπινου Δυναμικού, της Διαχειριστές HR λειτουργιών και της Προϊσταμένους Τμημάτων που συμμετέχουν στην πρόσληψη, κατάρτιση και διαχείριση Ανθρώπινου Δυναμικού.