Η Credit Suisse δίνει μάχη για την επιβίωσή της – Στα ύψη τα CDS, αυξάνεται ο συστημικός κίνδυνος

Η Credit Suisse δίνει μάχη για την επιβίωσή της – Στα ύψη τα CDS, αυξάνεται ο συστημικός κίνδυνος
epa05226675 (FILE) A file photograph showing the logo at the entrance of the Swiss bank Credit Suisse in Zurich, Switzerland, 17 November 2011. Reports on 23 March 2016 state that Credit Suisse Group is stepping up cost cuts including eliminating 2,000 jobs at its Global Markets business to better weather challenging market conditions. EPA/STEFFEN SCHMIDT Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Η Credit Suisse ανέφερε ζημίες 1,9 δισεκατομμυρίων φράγκων  το α' εξάμηνο του 2022

Την επαναγορά χρέους έως και 3 δισεκατομμυρίων δολαρίων σχεδιάζει η ελβετική τράπεζα Credit Suisse, εν μέσω του διογκώμενου sell off στις μετοχές και της αύξησης των στοιχημάτων έναντι του χρέους της.

Η ελβετική τράπεζα επιβεβαίωσε επίσης ότι πουλά το διάσημο ξενοδοχείο του Savoy στη  Ζυρίχης, σε μια προσπάθεια να εξασφαλίσει επιπλέον ρευστότητα.

«Οι συναλλαγές είναι συνεπείς με την προληπτική μας προσέγγιση για τη διαχείριση της συνολικής σύνθεσης υποχρεώσεων και τη βελτιστοποίηση των δαπανών τόκων ώστε να μας επιτραπεί να εκμεταλλευτούμε τις συνθήκες της αγοράς για να επαναγοράσουμε χρέος σε ελκυστικές τιμές» αναφέρει η σχετική ανακοίνωση.

Την Παρασκευή, η τράπεζα ανακοίνωσε μια έκδοση που αφορούσε σε οκτώ χρεόγραφα εκφρασμένα σε ευρώ ή σε στερλίνα, αξίας έως και 1 δισεκατομμυρίου ευρώ (980 εκατομμύρια δολάρια), μαζί με 12 τίτλους σε δολάρια ΗΠΑ αξίας έως και 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Οι εν λόγω δημοπρασίες θα λήξουν στις 3 και 10 Νοεμβρίου.

Παράλληλα, η Credit Suisse Group προσπαθεί να βρει έναν εξωτερικό επενδυτή o οποίος θα εισφέρει χρήματα σε ένα spinoff που έχει να κάνει με τις συμβουλευτικές και επενδυτικές δραστηριότητές της, ενώ οι ηγέτες της εταιρείας προσπαθούν να βάλουν τις τελευταίες πινελιές στην προγραμματισμένη αναμόρφωσή της.

Yπενθυμίζεται πως η Credit Suisse ανέφερε ζημίες 1,9 δισεκατομμυρίων φράγκων (1,92 δισεκατομμύρια δολάρια) το πρώτο εξάμηνο του έτους. Ωστόσο, οι βίαιες διακυμάνσεις στην αγορά και η καταιγίδα των μέσων κοινωνικής δικτύωσης καθιστούν όλο και πιο δύσκολο για την τράπεζα να περιορίσει τις ζημίες και να ανακτήσει την κεφαλαιακή βάση της.

«Προβλέπουμε περαιτέρω απώλειες για το β’ εξάμηνο του έτους» δήλωσε ο Alessandro Roccati, αντιπρόεδρος στον όμιλο χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων του οίκου αξιολόγησης Moody’s.

Ο CET 1 θα κυμανθεί λίγο κάτω από το 13%». Εάν ο δείκτης βασικού κεφαλαίου παραμείνει κάτω από το 13%, θα πρέπει να μιλάμε για… credit negative, δήλωσε ο Roccati – η Moody’s υποβάθμισε την Credit Suisse τον Αύγουστο και έκτοτε διατηρεί την «αρνητική προοπτική».

Την ίδια στιγμή, σε ιστορικό υψηλό αυξήθηκε το κόστος ασφάλισης της έκθεσης σε χρέος που εκδίδεται από την ελβετική τράπεζα Credit Suisse την Τετάρτη 5 Οκτωβρίου, εν μέσω ανησυχιών σχετικά με την ικανότητά της να αναμορφώσει τις δραστηριότητές της και να ενισχύσει τα κεφάλαιά της.

Η νούμερο 2 ελβετική τράπεζα δίνει μάχη για την επιβίωσή της επί του παρόντος. Και μια αρνητική έκβαση θα μπορούσε να έχει επιπτώσεις παρόμοιες με την πτώχευση της αμερικανικής τράπεζας Lehman Brothers τον Σεπτέμβριο του 2008…