Η διάσωση της Credit Suisse από την UBS είναι ακατάστατη αλλά… ασταμάτητη

Η διάσωση της Credit Suisse από την UBS είναι ακατάστατη αλλά… ασταμάτητη
epa10531016 The illuminated logo of Swiss bank Credit Suisse is seen behind a clock at the bank's headquarters at Paradeplatz in Zurich, Switzerland, 18 March 2023. Shares of Credit Suisse lost more than one-quarter of their value on 15 March 2023, hitting a record low after its biggest shareholder, the Saudi National Bank, told outlets that it would not inject more money into the ailing Swiss bank. Its shares recovered briefly on 16 March after Switzerland's central bank announced that it was to loan CS money but fears of turmoil in the global banking sector persist. EPA/MICHAEL BUHOLZER Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Το να χωρίσουν οι δυο τους μόλις εβδομάδες μετά την αναγκαστική συνεργασία τους θα δημιουργούσε όλεθρο στις χρηματοπιστωτικές αγορές.

Πολύ λίγοι άνθρωποι φαίνεται να θέλουν τη συγχώνευση της UBS και της Credit Suisse, αλλά είναι απίθανο κάποιος να το σταματήσει. Ο ομοσπονδιακός εισαγγελέας της Ελβετίας άνοιξε έρευνα για τη συμφωνία που είχε κανονίσει το κράτος, ανακοίνωσε την Κυριακή το γραφείο του γενικού εισαγγελέα. Ένα επίκεντρο είναι η υποψία ότι οι μυστικοί μπορεί να διέρρευσαν λεπτομέρειες στον Τύπο, ανέφεραν οι Financial Times. Άλλα εμπόδια περιλαμβάνουν το γεγονός ότι η πλειονότητα των Ελβετών ψηφοφόρων αντιπαθεί τη συμφωνία. Το κοινοβούλιο της χώρας έχει προγραμματίσει μια έκτακτη συνεδρίαση για να συζητήσει τα έκτακτα μέτρα που επικαλέστηκε η κυβέρνηση για να εξαναγκάσει την ένωση να περάσει.

Οι επενδυτές, ωστόσο, δεν ανησυχούν. Η τιμή της μετοχής της Credit Suisse είναι μόλις 3% κάτω από το επίπεδο που θα έπρεπε να βασίζεται στους όρους της συμφωνίας. Η μετοχή θα ήταν πιθανώς άχρηστη εάν η συμφωνία αποτύγχανε και η κυβέρνηση έπρεπε να κλείσει την τράπεζα. Το συμπέρασμα είναι ότι οι μέτοχοι είναι σχεδόν βέβαιοι ότι η συναλλαγή θα πραγματοποιηθεί. Ένα ομόλογο Credit Suisse 2033, το οποίο θα μπορούσε να μετατραπεί σε μετοχικό κεφάλαιο και ενδεχομένως να εξαλειφθεί σε μια εξυγίανση, διαπραγματεύεται με απόδοση 6,4%, έναντι 13% πριν από τη διάσωση. Η χαμηλότερη απόδοση συνεπάγεται μεγάλη πιθανότητα να απορροφηθεί από την UBS μέσω της συγχώνευσης.

Αυτό φαίνεται λογικό. Το να χωρίσουν οι δυο τους μόλις εβδομάδες μετά την αναγκαστική συνεργασία τους θα δημιουργούσε όλεθρο στις χρηματοπιστωτικές αγορές και πιθανώς θα έβαζε τους Ελβετούς φορολογούμενους στο γάντζο για περισσότερα χρήματα. Αυτή δεν είναι επιλογή για την κυβέρνηση, όσο αντιδημοφιλής κι αν είναι η συμφωνία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: