Οι διευθύνοντες σύμβουλοι εντάσσονται στο κύμα της Μεγάλης Παραίτησης

Οι διευθύνοντες σύμβουλοι εντάσσονται στο κύμα της Μεγάλης Παραίτησης
Photo: pixabay.com
Οι ειδικοί προβλέπουν αριθμό-ρεκόρ παραιτήσεων φέτος.

του Geoff Colvin

Λίγοι διευθύνοντες σύμβουλοι παραιτήθηκαν από το τιμόνι όταν η πανδημία μαινόταν, ακόμη και αν είχαν προηγουμένως προγραμματίσει να αποχωρήσουν το 2020 ή το 2021. Τώρα, καθώς η καταιγίδα του COVID υποχωρεί, αναμένεται ένα κύμα αποχωρήσεων. Ο Jim Citrin της εταιρείας αναζήτησης στελεχών Spencer Stuart πιστεύει ότι το 2022 «θα είναι πραγματικά έτος-ρεκόρ» για τις αποχωρήσεις CEO.

Κι αυτό φαίνεται ήδη. Νέα στοιχεία από την εταιρεία υπηρεσιών outplacement Challenger Gray & Christmas δείχνουν ότι ο αριθμός των αποχωρήσεων CEO από τις εισηγμένες εταιρείες των ΗΠΑ αυξήθηκε κατά 56% το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα.

Ο λόγος είναι σαφής. «Τα διοικητικά συμβούλια ανέβαλλαν τη διαδοχή των CEO» μέσα στην πανδημία, σημειώνει η Cathy Anterasian, η οποία ηγείται των υπηρεσιών διαδοχής CEO της Spencer Stuart στη Βόρεια Αμερική. «Οι διευθύνοντες σύμβουλοι θεώρησαν ότι θα έπρεπε να ηγηθούν. Τους καλούσε το καθήκον». Η κινητικότητα των CEO στις αμερικανικές εισηγμένες εταιρείες έπεσε τα τελευταία δύο χρόνια στα χαμηλότερα επίπεδα της τελευταίας τουλάχιστον δεκαετίας, αναφέρει η Challenger Gray & Christmas.

Για τα αφεντικά, το να ανταποκριθούν στις πρωτοφανείς προκλήσεις της πανδημίας είχε αντίκτυπο. «Κατά τη διάρκεια του COVID ακούσαμε πολλούς CEO και παράγοντες της ανώτερης ομάδας στελεχών να μιλούν για το πότε θα φύγουν», λέει ο Matt Paese, CEO coach και στέλεχος της Development Dimensions International. «Ακούσαμε πολλά του τύπου ‘Αυτό έχει δυσκολέψει πολύ για μένα’. Προβλέπουμε πολλές αποχωρήσεις στη C-suite εξαιτίας αυτού του θέματος». Ο Bruce Meyer, πρόεδρος της Jefferson Health, ενός συστήματος 18 νοσοκομείων και 100 κέντρων περίθαλψης στην περιοχή της Φιλαδέλφειας, είδε τη βάναυσα έντονη πίεση στους συναδέλφους του στην υγειονομική περίθαλψη. «Ιδιαίτερα στο επίπεδο του CEO, υπάρχει ένα ολόκληρο κύμα συνταξιοδότησης που ξεκινά τώρα», λέει. «Καθώς οι άνθρωποι αρχίζουν να επεξεργάζονται αυτά που περάσαμε, λένε: ‘Εγώ απλά τελείωσα’».

Ένας άλλος παράγοντας μπορεί επίσης να αυξήσει τις διαδοχές CEO φέτος. Όπως και εκατομμύρια εργαζόμενοι κατά τη διάρκεια της πανδημίας, πολλοί ηγέτες επιχειρήσεων επαναξιολόγησαν τη ζωή τους, την καριέρα τους και το μέλλον τους. «Άρχισαν να ακούνε την εσωτερική φωνή που όλοι έχουμε μέσα μας», λέει ο Claudio Fernández-Aráoz, πρώην στέλεχος της εταιρείας Egon Zehnder, ο οποίος τώρα συμβουλεύει διευθύνοντες συμβούλους και τους διδάσκει σε προγράμματα εκπαίδευσης στελεχών στο Harvard Business School. «Επανεκτιμούσαν τα πάντα. Πού θέλω να ζήσω; Πόσο θέλω να βρίσκομαι στο γραφείο; Για τι είδους εταιρεία θέλω πραγματικά να δουλέψω;». Δεν θα μάθουμε ποτέ πόσοι, αλλά ορισμένοι CEO – όπως και ορισμένοι από τους υπαλλήλους τους – πιθανώς συνειδητοποίησαν ότι η τρέχουσα δουλειά τους δεν ήταν πλέον γι’ αυτούς.

Πηγή: fortune.com