Η διεθνής ανησυχία για το Brexit και τον εμπορικό «πόλεμο» ΗΠΑ-Κίνας οδηγεί τους επενδυτές σε ασφαλή «καταφύγια»

Επιφυλακτικοί οι επενδυτές και ενόψει των ευρωεκλογών.

Οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων της ευρωζώνης, που θεωρούνται ασφαλή καταφύγια, μειώθηκαν σήμερα καθώς οι εντάσεις στις εμπορικές σχέσεις ΗΠΑ-Κίνας και η νέα πολιτική αβεβαιότητα για την έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ διατηρούν νευρικούς τους επενδυτές.

Η προσωρινή χαλάρωση των περιορισμών από την Ουάσινγκτον στην κινεζική Huawei Technologies δεν κατάφερε να αντισταθμίσει τις βαθύτερες ανησυχίες για κλιμάκωση του εμπορικού πολέμου μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου.

Σε μια εξέλιξη που επιτείνει τη νευρικότητα, η απόπειρα της τελευταίας στιγμής από την Βρετανίδα πρωθυπουργό Τερέζα Μέι σήμερα να εξασφαλίσει μια συμφωνία για το Brexit επικρίθηκε σκληρά από βουλευτές, θέτοντας τη Βρετανία σε πορεία προς μια ακόμα περίοδο αβεβαιότητας και προκαλώντας ανησυχίες στους επενδυτές που δεν γνωρίζουν πότε ή εάν τελικά το Ηνωμένο Βασίλειο θα αποχωρήσει από την ΕΕ.

«Το κλίμα νευρικότητας προκαλείται από δύο πηγές. Η κλιμάκωση εκ νέου του εμπορικού πολέμου… και οι εντάσεις αναφορικά με την ψηφοφορία του Brexit», δήλωσε ο Μάθιου Κερνς, αναλυτής στην Rabobank. Ωστόσο, ο ίδιος χαρακτήρισε τη νευρικότητα περιορισμένη, με τους επενδυτές να τηρούν επιφυλακτική στάση ενόψει των ευρωεκλογών που ξεκινούν αύριο.

Η απόδοση του 10ετούς γερμανικού ομολόγου -που αποτελεί ασφαλές καταφύγιο για τους επενδυτές- μειώθηκε περισσότερο από μία μονάδα βάσης στο -0,07%. Η απόδοση έχει αυξηθεί από το χαμηλό δυόμισι ετών του -0,13%, στο οποίο υποχώρησε νωρίτερα αυτό τον μήνα, ωστόσο λίγοι επενδυτές και αναλυτές εκτιμούν ότι μπορεί να επιστρέψει σε θετικό έδαφος. Οριακά χαμηλότερες ήταν και οι αποδόσεις των γαλλικών και ολλανδικών κρατικών ομολόγων.

Η Πορτογαλία ευελπιστεί να αντλήσει 2 δισεκ. γιουάν από το ομόλογο με νόμισμα αναφοράς το γιουάν, το λεγόμενο ομόλογο ‘Πάντα’ – το πρώτο αυτού του είδους που εκδίδει μια χώρα της ευρωζώνης. Ο υπουργός Οικονομικών της χώρας δήλωσε ότι η τιμολόγηση του ομολόγου αναμένεται στις 30 Μαΐου.

Όπως δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών, η Πορτογαλία προβλέπει να αντλήσει «2 δισεκ. ρενμίνμπι» (όπως είναι επίσης γνωστό το γιουάν), «δηλαδή 240 εκατ. ευρώ περίπου με τριετή ωρίμανση». Σύμφωνα με τον ίδιο, η Πορτογαλία θα είναι «η πρώτη χώρα στην ευρωζώνη που το κάνει αυτό».

«Ο στόχος αυτής της έκδοσης είναι η είσοδος σε μια αγορά μεγάλου μεγέθους, με ισχυρή ρευστότητα», εξήγησε ο Ρικάρντο Μουρίνιο Φέλιξ, ο υφυπουργός Οικονομικών της χώρας στη διαδικτυακή εφημερίδα ECO.

Οι αποδόσεις των ιταλικών ομολόγων μειώθηκαν χάρη και στις πρόσφατες δημοσκοπήσεις που αποτελούν ένδειξη ότι το ακροδεξιό κόμμα του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Ματέο Σαλβίνι ίσως να μην έχει τόσο καλές επιδόσεις στις ευρωεκλογές όσο εκτιμάτο αρχικά. Οι επενδυτές ανησυχούν ότι μια ισχυρή επίδοση του Σαλβίνι –καθώς και άλλων λαϊκιστικών κομμάτων στην Ευρώπη– μπορεί να οδηγήσει σε μια ακόμα αντιπαράθεση μεταξύ της Ρώμης και των Βρυξελλών για τα δημοσιονομικά σχέδια της Ιταλίας. Οι αποδόσεις των 10ετών ιταλικών ομολόγων υποχώρησαν κατά 1 μονάδα βάσης στο 2,632%, ενώ η απόδοση του 2ετούς ομολόγου μειώθηκε κατά 2 μονάδες βάσης στο 0,585%.

Σχετικά άρθρα