Οι Δημοκρατικοί γερουσιαστές ψήφησαν σχέδιο δαπανών ύψους 3,5 τρισ. δολαρίων στις ΗΠΑ

Οι Δημοκρατικοί γερουσιαστές ψήφησαν σχέδιο δαπανών ύψους 3,5 τρισ. δολαρίων στις ΗΠΑ
epa08923721 The US Capitol at dusk as a curfew begins after pro-Trump protesters stormed the grounds leading to chaos, in Washington, DC, USA, 06 January 2021. Various groups of Trump supporters have broken into the US Capitol and rioted as Congress prepares to meet and certify the results of the 2020 US Presidential election. EPA/MICHAEL REYNOLDS Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Καθώς οι Δημοκρατικοί έχουν μικρές πλειοψηφίες και στα δύο σώματα του Κογκρέσου, θα χρειαστεί να διαμορφώσουν ένα πακέτο που θα κερδίσει την υποστήριξη τόσο των προοδευτικών, όσο και των μετριοπαθών.

Η Γερουσία των ΗΠΑ ενέκρινε νωρίς σήμερα το πρωί ένα σχέδιο δαπανών 3,5 τρισεκατομμυρίων δολαρίων για τις κορυφαίες προτεραιότητες του προέδρου Τζο Μπάιντεν με 50 ψήφους έναντι 49, καθώς οι γερουσιαστές ψήφισαν με βάση τις κομματικές γραμμές.

Η ψηφοφορία αυτή αποτελεί την αρχή συζητήσεων που θα διαρκέσουν εβδομάδες μέσα στο Δημοκρατικό Κόμμα του Μπάιντεν σχετικά με τις προτεραιότητες, στις οποίες περιλαμβάνονται η προσχολική παιδεία για όλους, η στέγαση και οι φιλικές προς το κλίμα τεχνολογίες.

Καθώς οι Δημοκρατικοί έχουν μικρές πλειοψηφίες και στα δύο σώματα του Κογκρέσου, θα χρειαστεί να διαμορφώσουν ένα πακέτο που θα κερδίσει την υποστήριξη τόσο των προοδευτικών, όπως η βουλευτής Αλεξάντρια Οκάσιο-Κορτέζ, που θέλουν σθεναρή δράση για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, όσο και των μετριοπαθών, περιλαμβανομένης της γερουσιαστή Κίρστεν Σινέμα, οι οποίοι είχαν εκφράσει ανησυχία για το μέγεθος του νομοσχεδίου.

Η ψηφοφορία πραγματοποιήθηκε έπειτα από συζήτηση 14-1/2 ωρών, η οποία άρχισε αμέσως αφού η Γερουσία ψήφισε χθες, Τρίτη, ένα νομοσχέδιο 1 τρισεκ. δολαρίων για τις υποδομές με 69 ψήφους έναντι 30.