Οι δύο 27χρονοι, ψηφιακοί νομάδες και εκατομμυριούχοι

Οι δύο 27χρονοι, ψηφιακοί νομάδες και εκατομμυριούχοι

Από το 2012 έχουν ζήσει σε 17 χώρες και έχουν φτιάξει τη δική τους επιτυχημένη επιχείρηση από το μηδέν, αλλά και από παντού.

Το 2012 ο Eliot Arntz ζούσε μια μάλλον βαρετή ζωή δουλεύοντας ως λογιστής σε μια εταιρεία στην Νέα Υόρκη, όταν τον πλησίασε ο John Azzi, πρώην συγκάτοικός του στο πανεπιστήμιο με μία πρόταση: πάρε αυτά τα χρήματα για να μάθεις κώδικα και προγραμματισμό, με αντάλλαγμα να δουλέψεις στην εταιρεία μου, τη Bitfountain μόλις τελειώσεις την εκπαίδευσή σου.

Ο Azzi είχε το σκοπό του. Γνώριζε πως στον ελεύθερό του χρόνο ο Arntz εκπαίδευε άλλους στις βασικές αρχές προγραμματισμού και ότι οι μαθητές του τον λάτρευαν. Έτσι σκέφτηκε να «εκμεταλλευτεί» το ταλέντο του φίλου του βάζοντάς τον να διδάξει σε περισσότερο κόσμο. Σε πολύ περισσότερο.

Όταν έφτασε η ώρα, οι δύο τους έφτιαξαν ένα online εκπαιδευτικό πρόγραμμα με βίντεο, γραπτές οδηγίες και παραδείγματα για όσους ήθελαν να μάθουν πώς να φτιάχνουν applications για το iOS 7. Τους στοίχισε 1.000 δολάρια. Στη συνέχεια έστειλαν email κυριολεκτικά σε όποιον γνώριζαν και πίστευαν και πως θα μπορεί να ενδιαφέρεται, λέγοντας πως αυτός είναι ο ιδανικός τρόπος να μάθει ένας απολύτως αρχάριος όλα τα μυστικά του iOS 7 μέσα σε τρεις μήνες.

Με χρέωση 99 δολάρια το άτομο, έβγαλαν περίπου 40.000 σε ένα μήνα και μετά τίποτα. Έπρεπε να σχεδιάσουν το επόμενο βήμα.

Αφού είδαν πως η αρχική ιδέα λειτουργούσε, έκαναν μια πολύ έξυπνη στρατηγική κίνηση. Δύο μήνες πριν το λανσάρισμα του iOS 8 και της νέας γλώσσας προγραμματισμού Swift, πρόσφεραν όλα τα μαθήματα του iOS 7 δωρεάν. Η δημοσιότητα ήταν μεγάλη, οι δύο τους ήταν στην πρώτη σελίδα σχεδόν κάθε τεχνολογικού site, πάνω από 60.000 άτομα εγγράφηκαν και έλαβαν το υλικό και οι δύο συνέταιροι δεν πήραν δεκάρα. Πήραν όμως κάτι πολυτιμότερο: τα 60.000 email.

Με την παρουσίαση του iOS 8 έστειλαν σε όλη τη mailing list τους την προσφορά για τα νέα courses, με τιμή 89 δολάρια έκαστο. Η ανταπόκριση ήταν άμεση και έβγαλαν αμέσως άλλα 700.000 δολάρια. Συνέχισαν την παραγωγή των μαθημάτων με οδηγίες και βίντεο και έτσι κατέληξαν να προσφέρουν εννέα κύκλους μαθημάτων με τιμές από δωρεάν μέχρι 49, 149 και 298 δολάρια. Από τον Σεπτέμβριο του 2014 ο μέσος όρος των εσόδων τους είναι 100.000 δολάρια το μήνα και το καθαρό κέρδος για όλη τη χρονιά ήταν πάνω από 1.000.000.

Ταξίδια σε όλο τον κόσμο

Στη διάρκεια όλης αυτής της πορείας, οι δύο φίλοι μετακόμισαν από τη Νέα Υόρκη στο Βερολίνο, κυρίως επειδή εκεί βρήκαν χαμηλότερο κόστος ζωής όσο δεν είχαν πολλά χρήματα και όσο ασχολούνταν με την ανάπτυξη των μαθημάτων του iOS 8. Όταν το χρήμα άρχισε να ρέει, δεν είχε καμία σημασία σε ποια πόλη έδρευαν. Η δουλειά προχωρούσε με τον καλύτερο τρόπο.

Εφόσον όλα όσα χρειάζονταν ήταν ένα λάπτοπ και ένα μικρόφωνο, ζούσαν και δούλευαν από το Τελ Αβίβ μέχρι σε μια παραλία της Ινδίας. Σήμερα ο Azzi ζει στο Παρίσι και ο Arntz στη Μελβούρνη, ενώ μέχρι πρότινος έμενε στη Βαρκελώνη. Το 2014 ταξίδεψαν σε 17 χώρες μόνο και μόνο επειδή ήθελαν και μπορούσαν. Και, φυσικά, συνεχίζουν τη δουλειά με τέτοιο τρόπο που οι 60.000 πελάτες τους μένουν ικανοποιημένοι. Και αυτό, δηλώνουν, είναι το μυστικό της επιτυχίας τους.