Η Δύση επενδύει στο Ισλάμ

Η Δύση επενδύει στο Ισλάμ

Άνοιγμα της γαλλικής Société Générale στην Ασία.

Η Société Générale ξεκινάει επισήμως πρόγραμμα έκδοσης Ισλαμικών Ομολόγων ύψους 300 εκατομμυρίων δολαρίων στην Ασία και συγκεκριμένα στην Μαλαισία, σύμφωνα με πηγές του Reuters.

Ακολουθώντας το δρόμο που χάραξε πριν δύο περίπου χρόνια η HSBC, η οποία είχε επενδύσει στην Μέση Ανατολή, η δεύτερη μεγαλύτερη εισηγμένη τράπεζα της Γαλλίας η Société Générale, προχωρά στην έκδοση sukuk στην Μαλαισία, χρήζοντας έτσι εαυτόν της, ως η πρώτη τράπεζα που το επιχειρεί στην Ασία.

Τι είναι τα sukuk;
Τα sukuk δεν είναι τίποτε άλλο από ισλαμικά ομόλογα, οι εκδότες των οποίων όμως δεν πληρώνουν τόκο, καθώς λόγω των ιδιαιτεροτήτων της θρησκείας του Ισλάμ, δεν δίνουν επιτόκια. Αυτό που τα διαφοροποιεί επίσης είναι ότι δίνεται ένα ενοίκιο στους αγοραστές των ομολόγων και ταυτόχρονα υπογράφεται ένα συμβόλαιο, στην περίπτωση που κάτι δεν πάει καλά, να υπάρχουν εξασφαλίσεις.

Η Société Générale λοιπόν, σύμφωνα με δύο πηγές εξοικειωμένες με τη συμφωνία, που ωστόσο θέλησαν να κρατήσουν την ανωνυμία τους μιλώντας στο Reuters, μέχρι τα τέλη του 2013 θα έχουν προχωρήσει στην έκδοση ισλαμικών ομολόγων ύψους 1 (ενός) δισ. ρινγκίτ Μαλαισίας, δηλαδή 300 εκατ. δολαρίων.

Οι τράπεζες της Δύσης, επιθυμούν ολοένα και περισσότερο να αντλούν κεφάλαια από την Ισλαμική αγορά, καθώς το κόστος της πίστωσης είναι χαμηλότερο απ’ ότι στις συμβατικές αγορές.

Διαβάστε ακόμη: Λονδρέζικο άνοιγμα στα ισλαμικά κεφάλαια

Η έκδοση αυτή θα βοηθήσει την εν λόγω τράπεζα να διαφοροποιήσει τις πηγές χρηματοδότησής της, αλλά και να επωφεληθεί τα μέγιστα από ελκυστικά ασφάλιστρα.

Σύμφωνα με δηλώσεις του διευθύνοντα συμβούλου και αντιπρόεδρου της εταιρίας ερευνών KFH, Bajillet Kaur Grewal: «Για τις ευρωπαϊκές χώρες, που δεν έχουν αναπτύξει ακόμη ένα κανονιστικό πλαίσιο για την ισλαμική χρηματοδότηση, η Μαλαισία είναι ένας ελκυστικός προορισμός.

» Ο μεγάλος αριθμός των παικτών της βιομηχανίας, συμπεριλαμβανομένων και των ξένων οικονομικών ιδρυμάτων, εξουσιοδοτείται να επενδύσει σε ισλαμικές πράξεις, δημιουργώντας μια έτοιμη αγορά με σημαντική ζήτηση για sukuk.

»Η τάση αυτή φαίνεται ότι θα συνεχιστεί, αφού υπάρχουν μια σειρά από εταιρίες που σχεδιάζουν να αυξήσουν τα κεφάλαιά τους στην ισλαμική αγορά της Μαλαισίας κι αυτές οι χώρες βρίσκονται από την Αυστραλία μέχρι την Μέση ανατολή», κατέληξε ο Kaur.

«Τα πάντα είναι στη θέση τους» δήλωσαν οι πηγές της συμφωνίας στο Reuters, ενώ για την ιστορία αξίζει να σημειωθεί ότι το ρόλο του συμβούλου, στο επιχείρημα αυτό της Société Générale στην Μαλαισία θα έχει η Hong Leong Islamic Bank.