Η ΕΕ λέει στους Αμερικανούς να εμβολιαστούν αλλιώς θα χάσουν τις ευρωπαϊκές τους διακοπές

Η ΕΕ λέει στους Αμερικανούς να εμβολιαστούν αλλιώς θα χάσουν τις ευρωπαϊκές τους διακοπές
epa08523935 Masked passengers walk through the A Concourse gate area ahead of the Fourth of July holiday travel weekend at Hartsfield-Jackson Atlanta International Airport in Atlanta, Georgia, USA, 02 July 2020. The airport has implemented a number of health guidelines as the numbers of air passengers slowly continues to increase. Georgia, like many states in the Southern US, continues to see an upward spike in coronavirus COVID-19 cases and hospitalizations. EPA/ERIK S. LESSER Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Χωρίς εμβολισμό, πιθανότατα δεν θα μπορούν να επιβιβαστούν στην πτήση τους.

του Christian Hetzner

Οι Αμερικανοί που επιθυμούν να ταξιδέψουν στους κορυφαίους προορισμούς της Ευρώπης, όπως το Παρίσι, η Ρώμη και το Βερολίνο, έχουν τώρα έναν επιτακτικό λόγο να εμβολιαστούν.

Χωρίς εμβολισμό, πιθανότατα δεν θα μπορούν να επιβιβαστούν στην πτήση τους.

Εν μέσω του τελευταίου κύματος της πανδημίας που προκαλείται από τη μετάλλαξη Δέλτα, οι 27 χώρες της ΕΕ ψήφισαν κατά πλειοψηφία τη Δευτέρα για να αφαιρέσουν τις Ηνωμένες Πολιτείες και το Ισραήλ από τη λίστα ασφαλών τρίτων χωρών, η οποία επιτρέπει τα μη ουσιώδη ταξίδια από αυτές τις χώρες χωρίς απόδειξη εμβολιασμού. Αν και τελικά δεν είναι δεσμευτική, η λίστα χρησιμεύει ως ισχυρή σύσταση για όλα τα κράτη-μέλη για να συμβάλουν στον συντονισμό των ταξιδιωτικών περιορισμών σε ολόκληρη την Ένωση.

Το Κοσσυφοπέδιο, ο Λίβανος, το Μαυροβούνιο και η Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας επίσης αφαιρέθηκαν από την «ασφαλή λίστα».

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο σημείωσε ότι η απόφαση προσφέρει «τη δυνατότητα στα κράτη μέλη να άρουν τον προσωρινό περιορισμό στα μη απαραίτητα ταξίδια στην ΕΕ για ταξιδιώτες πλήρως εμβολιασμένους», υποδηλώνοντας ότι τα άτομα που έχουν πλήρως εμβολιαστεί κατά του COVID-19 θα συνεχίσουν να έχουν πρόσβαση σε πολλά μέρη της ΕΕ, εφόσον έχουν εμβολιαστεί με κάποιο από τα εγκεκριμένα από την ΕΕ εμβόλια.

Αυτά περιλαμβάνουν αυτήν τη στιγμή το Comirnaty της Pfizer, που αναπτύχθηκε από τον Ευρωπαίο εταίρο της BioNTech, καθώς και αυτά από τη Moderna, την AstraZeneca και τη Johnson & Johnson.

Οι ΗΠΑ, οι οποίες συνεχίζουν να διατηρούν τα σύνορά τους κλειστά για τους πολίτες της ΕΕ, μπήκαν για πρώτη φορά στην ασφαλή λίστα τον Ιούνιο χάρη στη σημαντική πρόοδο που σημείωσαν στον γρήγορο εμβολιασμό του πληθυσμού. Έκτοτε έχουν ξεπεραστεί από την ΕΕ.

Για αερομεταφορείς όπως η Lufthansa Group, η οποία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τα υπερατλαντικά δρομολόγια για τα κέρδη της, η τελευταία εξέλιξη είναι βέβαιο ότι θα επηρεάσει τις προοπτικές της. Ο διευθύνων σύμβουλος, Carsten Spohr, δήλωσε νωρίτερα αυτόν τον μήνα ότι η εταιρεία του είχε αρχίσει να λαμβάνει υπόψη την αυξημένη ζήτηση στα οικονομικά της σχέδια για το τέταρτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους.

Η λευκή λίστα της ΕΕ με τις ασφαλείς τρίτες χώρες τροποποιήθηκε τελευταία φορά στα μέσα Ιουλίου για να συμπεριλάβει 22 κράτη, όταν προστέθηκε η Ουκρανία ενώ η Ρουάντα και η Ταϊλάνδη αφαιρέθηκαν. Οι αποφάσεις επανεξετάζονται κάθε δύο εβδομάδες, οπότε είναι πιθανό να είναι μόνο θέμα χρόνου προτού οι ΗΠΑ κερδίσουν ξανά μια θέση στη λίστα.

Πηγή: fortune.com