Η ΕΕ συνεχίζει να «σφίγγει το ζωνάρι» στο TikTok – Προθεσμία 24 ωρών για το Lite

Η ΕΕ συνεχίζει να «σφίγγει το ζωνάρι» στο TikTok – Προθεσμία 24 ωρών για το Lite
TikTok icon displayed on a phone screen with in the background European Union flag with cyber code, seen in this photo illustration. on 23 February 2023 in Brussels, Belgium. (Photo illustration by Jonathan Raa/NurPhoto) (Photo by Jonathan Raa / NurPhoto / NurPhoto via AFP) Photo: AFP
Για την εφαρμογή με νέα λειτουργικότητα που απευθύνεται σε χρήστες ηλικίας 18+, κυκλοφόρησε στη Γαλλία και την Ισπανία.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έδωσε την Τετάρτη προθεσμία 24 ωρών στο TikTok της κινεζικής ByteDance για να παράσχει αξιολόγηση κινδύνου για τη νέα της εφαρμογή TikTok Lite που κυκλοφόρησε αυτό το μήνα στη Γαλλία και την Ισπανία, λόγω ανησυχιών σχετικά με τις πιθανές επιπτώσεις της στα παιδιά και την ψυχική υγεία των χρηστών.

Σημειώνεται πως το TikTok Lite, μια εφαρμογή με νέα λειτουργικότητα που απευθύνεται σε χρήστες ηλικίας 18+, κυκλοφόρησε στη Γαλλία και την Ισπανία αυτό το μήνα.

Το Reuters υπενθυμίζει πως κίνηση του αρμόδιου Επιτρόπου της Κομισιόν, Τιερί Μπρετόν, στο πλαίσιο των κανόνων της ΕΕ για την τεχνολογία, γνωστών ως Digital Services Act (DSA), έρχεται δύο μήνες αφότου ξεκίνησε έρευνα για το TikTok σχετικά με πιθανές παραβιάσεις του DSA.

Το DSA, που αποτελεί ορόσημο, απαιτεί από τις εταιρείες να κάνουν περισσότερα για την αντιμετώπιση του παράνομου και επιβλαβούς περιεχομένου στις πλατφόρμες τους, με πρόστιμα έως και 6% του παγκόσμιου ετήσιου κύκλου εργασιών τους για παραβάσεις.

Η Επιτροπή δήλωσε την Τετάρτη ότι απέστειλε αίτημα παροχής πληροφοριών στην TikTok, ζητώντας περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με την αξιολόγηση κινδύνου που θα έπρεπε να έχει κάνει η εταιρεία social media πριν αναπτύξει το TikTok Lite στην Ευρωπαϊκή Ένωση των 27 χωρών.

«Αυτό αφορά τον πιθανό αντίκτυπο του νέου προγράμματος “Task and Reward Lite” στην προστασία των ανηλίκων, καθώς και στην ψυχική υγεία των χρηστών, ιδίως σε σχέση με την πιθανή διέγερση εθιστικής συμπεριφοράς» σημειώνεται σε έγγραφο που είδε το Reuters.

«Η TikTok πρέπει να παράσχει την αξιολόγηση κινδύνου για το TikTok Lite εντός 24 ωρών και τις άλλες ζητούμενες πληροφορίες έως τις 26 Απριλίου 2024, μετά την οποία η Επιτροπή θα αναλύσει την απάντηση της TikTok και στη συνέχεια θα αξιολογήσει τα επόμενα βήματα».

Η Επιτροπή ζήτησε επίσης λεπτομέρειες σχετικά με τα μέτρα που έχει λάβει η εταιρεία για τον μετριασμό των συστημικών κινδύνων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: reuters.com