Η ΕΕ βάζει τέλος στη διαρροή προσωπικών δεδομένων από το Facebook στις ΗΠΑ

Η ΕΕ βάζει τέλος στη διαρροή προσωπικών δεδομένων από το Facebook στις ΗΠΑ
epa07144101 (FILE) - The facebook logo inside the facebook Chalet on the sideline of the 47th annual meeting of the World Economic Forum, WEF, in Davos, Switzerland, 20 January 2017 (reissued 06 November 2018). According to media reports on 06 November 2018, Facebook blocked around 115 accounts due to suspicious activity, after the US Federal Bureau of Investigation (FBI) contacted the company and brought attention to numerous accounts which could be linked to 'foreign entities'. The removal occurs on the eve of US midterm elections on 07 November. EPA/GIAN EHRENZELLER Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Το Facebook αντιμετωπίζει το ενδεχόμενο απαγόρευσης μεταφοράς δεδομένων Ευρωπαίων πολιτών στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής. Αν μη τι άλλο, κάτι τέτοιο θα μπορούσε να αποτελέσει μεγάλο πλήγμα για τον τεχνολογικό κολοσσό των πλατφορμών κοινωνικής δικτύωσης, ενώ παράλληλα θα επιφέρει βαρύτατες συνέπειες σε μια σειρά από άλλες επιχειρήσεις του κλάδου.

Την περασμένη εβδομάδα, το Ανώτατο Δικαστήριο της Ιρλανδίας απέρριψε αίτημα του Facebook για τη μη επιβολή περιορισμών σε ό,τι αφορά τη μεταφορά και αξιοποίηση προσωπικών δεδομένων. Αυτή η απόφαση ήρθε ως απότοκο της ετυμηγορίας οροσήμου του ανώτατου Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, που ακύρωσε το Privacy Shield, ένα πλαίσιο για τη διατλαντική ανταλλαγή δεδομένων.

Η απόφαση ήταν μια νίκη για τον Max Schrems, έναν αυστριακό ακτιβιστή που αποκάλυψε πώς το Facebook χειρίζεται τα δεδομένα των ευρωπαίων πολιτών. Ο Schrems υποστήριξε ότι ο νόμος των ΗΠΑ δεν προσφέρει επαρκή προστασία. Τον Σεπτέμβριο, η Επιτροπή Προστασίας Δεδομένων της Ιρλανδίας έστειλε στη Facebook διαταγή ώστε να σταματήσει να χρησιμοποιεί ένα εναλλακτικό εργαλείο, γνωστό ως τυποποιημένη συμβατική ρήτρα, για να στέλνει πληροφορίες που αφορούν χρήστες από την ΕΕ στις ΗΠΑ. Η Facebook αντέτεινε ότι αυτό το μέτρο θα απειλούσε τις ευρωπαϊκές του δραστηριότητες και εξασφάλισε προσωρινό πάγωμα της διαταγής. Τώρα, ο τρόπος με τον οποίο η Facebook μεταφέρει δεδομένα από την ΕΕ στην Αμερική απειλείται και πάλι.

«Όπως και άλλες εταιρείες, ακολουθήσαμε τους ευρωπαϊκούς κανόνες και τις συμβατικές ρήτρες για τα προσωπικά δεδομένα», δήλωσε εκπρόσωπος της Facebook στο CNBC.

Πλήγμα

Σε περίπτωση που η Facebook αναγκαστεί να σταματήσει να μεταφέρει τις πληροφορίες των Ευρωπαίων στις ΗΠΑ, οι ειδικοί πιστεύουν ότι η εταιρεία πιθανότατα θα πρέπει να επεξεργαστεί δεδομένα της ΕΕ εντός του μπλοκ. Και η επίπτωση θα μπορούσε να επηρεάσει πολλές εταιρείες τεχνολογίας των ΗΠΑ. «Στην πραγματικότητα, η Facebook θα πρέπει να χωριστεί σε Ευρώπη και ΗΠΑ», δήλωσε ο Schrems στο CNBC.

«Οι απολύτως “απαραίτητες “μεταφορές (π.χ. όταν ένας χρήστης των ΗΠΑ στέλνει ένα μήνυμα σε έναν χρήστη της ΕΕ) μπορεί ακόμα να συμβεί. Τα υπόλοιπα πρέπει να μείνουν στην Ευρώπη (ή σε άλλη ασφαλή χώρα). Προφανώς το Facebook θα κάνει τα πάντα για να το αποφύγει» προσθέτει.