Η Εφορία των ΗΠΑ πάει σε «πόλεμο» την Microsoft, για ένα… ελιγμό αξίας 29 δισ. δολαρίων

Η Εφορία των ΗΠΑ πάει σε «πόλεμο» την Microsoft, για ένα… ελιγμό αξίας 29 δισ. δολαρίων
A laptop with the Microsoft Windows 7 system is seen at a store in Shanghai, China, Friday, October 23, 2009. (Photo by Weng lei / Imaginechina / Imaginechina via AFP) Photo: AFP

Το ιστορικό ενός επιδέξιου λογιστικού ελιγμό, που έφτασε να φέρει την Microsoft απέναντι σε οφειλόμενους φόρους, πρόστιμα και τόκους ύψους 28,9 δισ. δολαρίων στις ΗΠΑ, περιγράφει το Fortune.com.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, την Τετάρτη 11 Οκτωβρίου η ομοσπονδιακή οικονομική υπηρεσία των ΗΠΑ (IRS) απέστειλε ενημέρωση στον τεχνολογικό κολοσσό για την υπόθεση, που αποτελεί τον μεγαλύτερο έλεγχο στην ιστορία της IRS.

Ο έλεγχος επικεντρώθηκε σε μια συμφωνία την οποία η IRS θα περιέγραφε αργότερα ως «απατηλή από τη φύση της, χωρίς ουσιαστικό οικονομικό σκοπό, εκτός από τη μετατόπιση εισοδήματος».

Το ιστορικό με την εταιρεία στο Πουέρτο Ρίκο

Δημοσίευμα της ProPublica το 2005 ανέφερε πως η Microsoft «πούλησε το πιο πολύτιμο αγαθό της -την πνευματική της ιδιοκτησία- σε ένα εργοστάσιο 85 ατόμων που κατείχε σε μια μικρή πόλη του Πουέρτο Ρίκο». Έχοντας συνάψει μια ευνοϊκή φορολογική συμφωνία με το Πουέρτο Ρίκο, η Microsoft διοχέτευσε στη συνέχεια τα κέρδη της στην εγκατάσταση, η οποία «έγραφε» το λογισμικό των Windows και του Office σε CD.

Ενώ αρχικά οι φορολογικές αρχές των ΗΠΑ δεν είχαν μια επιθετική τάση στην υπόθεση, το 2011 η IRS «έτρεχε» μια νέα μονάδα για τον έλεγχο ενδοεταιρικών συμφωνιών που έστελναν κέρδη από τις ΗΠΑ σε φορολογικούς παραδείσους, συμφωνίες που ήταν ιδιαίτερα συχνές μεταξύ τεχνολογικών εταιρειών όπως η Google, το Facebook και η Apple.

Ο επικεφαλής της νέας μονάδας αποφάσισε ότι η συμφωνία της Microsoft στο Πουέρτο Ρίκο άξιζε μια πολύ πιο προσεκτική εξέταση. Η IRS απέσυρε το αρχικό της πόρισμα και κινήθηκε προς μια ευρύτερη εξέταση της υπόθεσης.

Μετά από αλληλομηνύσεις για την υπόθεση μεταξύ της IRS και της Microsoft, δικαστική απόφαση τάχθηκε υπέρ της IRS λέγοντας πως «ένας σημαντικός σκοπός, αν όχι ο μοναδικός σκοπός, των συναλλαγών της Microsoft ήταν να αποφύγει ή να αποφύγει τον ομοσπονδιακό φόρο εισοδήματος». Η εν λόγω απόφαση συμφώνησε με τον χαρακτηρισμό της συμφωνίας από την IRS ως φορολογικό καταφύγιο.

Για τα επόμενα τρία χρόνια, η υπόθεση εξαφανίστηκε από τη δημοσιότητα μέχρι την ανακοίνωση της Microsoft την περασμένη Τετάρτη

«Πιστεύουμε ότι ακολουθούσαμε πάντα τους κανόνες της IRS και πληρώναμε τους φόρους που οφείλουμε στις ΗΠΑ και σε όλο τον κόσμο» ανέφερε ο Ντάνιελ Γκοφ, ανώτερο στέλεχος της Microsoft, σε ανάρτηση στο blog της εταιρείας.

Η πολύχρονη διαδικασία

Τα 29 δισ. δολάρια που ζητούσε η IRS, κάλυπταν την περίοδο 2004-2013.

Ο Γκοφ υποστήριξε ότι το συνολικό ποσό, εάν η IRS τελικά επικρατήσει, θα μειωθεί κατά περίπου 10 δισ. δολάρια σε φόρους που έχει ήδη καταβάλει η Microsoft για τα υπερπόντια κέρδη της. Σημειώνεται πως η εταιρεία είχε «χτίσει» 142 δισ. δολάρια σε υπερπόντια κέρδη έως το 2017.

Πλέον, η Microsoft πηγαίνει την υπόθεση στο εσωτερικό τμήμα προσφυγών της IRS, σε μια διαδικασία που είναι «κλειστή» και εκτός δημοσιότητας.

Σημειώνεται πως οι υπεύθυνοι εφέσεων της IRS συχνά «κλείνουν» υποθέσεις με διακανονισμό και με μεγάλο… σκόντο, υπό το φόβο ότι η υπηρεσία θα χάσει μια δικαστική μάχη.

Εάν η Microsoft δεν επιτύχει το επιθυμητό αποτέλεσμα στην επιτροπή της IRS, μπορεί να προσφύγει στο ομοσπονδιακό φορολογικό δικαστήριο των ΗΠΑ.

Κάθε βήμα της υπόθεσης είναι πιθανό να διαρκέσει χρόνια, πράγμα που σημαίνει ότι η ολοκλήρωση της υπόθεσης θα μπορούσε εύκολα να «τραβήξει» μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του 2020.

Οι δικηγόροι της IRS που ασχολήθηκαν με την υπόθεση πίστευαν ότι πρόκειται, μακράν, για τον μεγαλύτερο έλεγχο που έχει γίνει ποτέ στις ΗΠΑ, προσθέτοντας πως το ποσό που ζητά η υπηρεσία από τη Microsoft είναι αρκετές φορές μεγαλύτερο από ό,τι σε οποιονδήποτε άλλο δημοσιευμένο έλεγχο στην ιστορία της υπηρεσίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: fortune.com