Συνάντηση Μπάιντεν – φον ντερ Λάιεν την Παρασκευή: Οι δασμοί στις εισαγωγές μετάλλων, η Κίνα και η διατλαντική ενότητα για την Ουκρανία

Συνάντηση Μπάιντεν – φον ντερ Λάιεν την Παρασκευή: Οι δασμοί στις εισαγωγές μετάλλων, η Κίνα και η διατλαντική ενότητα για την Ουκρανία
BRUSSELS, BELGIUM - FEBRUARY 20 : National flag of United States flutters with European Union flags during a meeting between United States Vice President Mike Pence and European Commission President Jean-Claude Juncker in Brussels, Belgium on February 20, 2017. Dursun Aydemir / Anadolu Agency Photo: AFP
Η ΕΕ ελπίζει ότι η σύνοδος κορυφής θα ολοκληρωθεί με μια συμφωνία για κρίσιμα ορυκτά, που θα ωφελήσουν τους ευρωπαίους προμηθευτές.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα προσπαθήσει να επιτύχει από την Ουάσιγκτον αυτή την εβδομάδα την κατάργηση των πρόσθετων δασμών που εισήγαγε η κυβέρνηση Τραμπ στις εισαγωγές μετάλλων, καθώς και μείωση του αρνητικού αντίκτυπου των επιδοτήσεων για ηλεκτρικά οχήματα που προβλέπονται στη στρατηγική του νόμου για τη μείωση του πληθωρισμού.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν θα καλωσορίσει την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ την Παρασκευή σε μια σύνοδο κορυφής με στόχο την επίδειξη διατλαντικής ενότητας για την Ουκρανία και τα οικονομικά ζητήματα.

Μεταξύ των πιο σημαντικών οικονομικών φακέλων είναι μια κοινή δήλωση για τα μέτρα που απαιτούνται για την αντιμετώπιση του προβλήματος της παγκόσμιας πλεονάζουσας παραγωγικής ικανότητας χάλυβα και αλουμινίου, καθώς και η προώθηση της βιώσιμης παραγωγής, σύμφωνα με το Reuters.

Οι ΗΠΑ ζητούν από την ΕΕ να λάβει μέτρα κατά της Κίνας Η Ουάσιγκτον ζήτησε από τις Βρυξέλλες να λάβουν μέτρα κατά των κινέζων παραγωγών χάλυβα με αντάλλαγμα την αποφυγή της εκ νέου επιβολής πρόσθετων δασμών στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου από την ΕΕ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Χωρίς συμφωνία έως τις 31 Οκτωβρίου, οι πρόσθετοι δασμοί σε εξαγωγές αξίας 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων μεταξύ της ΕΕ και των ΗΠΑ θα επανέλθουν σε ισχύ την 1η Ιανουαρίου 2024

Αρκετά κράτη της ΕΕ, τόνισαν την περασμένη εβδομάδα ότι τα μέτρα πρέπει να συμμορφώνονται με τις διατάξεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου που εμποδίζουν τις ΗΠΑ να επιβάλλουν δασμούς κατά τρίτων χωρών όπως η Κίνα.

Οι ΗΠΑ υποστηρίζουν απο την πλευρά τους ότι διαπιστώνουν υπερβολικές επιδοτήσεις ή πρακτικές ντάμπινγκ.

Οι δύο πλευρές θα προσπαθήσουν επίσης να συμβιβάσουν τις θέσεις τους σχετικά με τον φόρο άνθρακα στα σύνορα της ΕΕ με την προσέγγιση των ΗΠΑ για πράσινη οικονομία μέσω επιδοτήσεων.

Αυτές οι επιδοτήσεις, που προβλέπονται στη στρατηγική του νόμου για τη μείωση του πληθωρισμού (IRA), έχουν δυσαρεστήσει τις χώρες της ΕΕ επειδή περιλαμβάνουν ορισμένες απαιτήσεις σχετικά με την τοπική παραγωγή. Για παράδειγμα, οι Αμερικανοί καταναλωτές μπορούν να λάβουν φορολογικές ελαφρύνσεις αξίας 7.500 δολαρίων εάν αγοράσουν ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο, αλλά μόνο εάν συναρμολογήθηκε στη Βόρεια Αμερική.

Από την πλευρά της, η Ευρωπαϊκή Ένωση ελπίζει ότι η σύνοδος κορυφής θα ολοκληρωθεί με μια συμφωνία για κρίσιμα ορυκτά (κοβάλτιο, γραφίτης, λίθιο, μαγνήσιο και νικέλιο) που θα ωφελήσουν τους ευρωπαίους προμηθευτές.

Τα στοιχεία της Eurostat δείχνουν ότι οι εξαγωγές της ΕΕ στις ΗΠΑ τέτοιων ορυκτών και προϊόντων που περιέχουν τέτοια ορυκτά ανήλθαν σε 3,5 δισεκατομμύρια ευρώ το 2022.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: