Η εκρηκτική άνοδος των κινεζικών επενδύσεων στην Ελλάδα σε ένα γράφημα

Η εκρηκτική άνοδος των κινεζικών επενδύσεων στην Ελλάδα σε ένα γράφημα
Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Οπτικοποιώντας την πορεία των ξένων άμεσων επενδύσεων της Κίνας στην Ελλάδα, καθίσταται σαφές πως η επίσκεψη του Κινέζου προέδρου Σι Τζινπίνγκ στην χώρα μας έρχεται να σφραγίσει μια επενδυτική εισβολή που ολοένα γιγαγώντεται.

Είναι γεγονός πως οι μεγαλύτεροι άμεσοι ξένοι επενδυτές προς την Ελλάδα παραμένουν κυρίως χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Βόρειας Αμερικής, με την Κίνα να βρίσκεται μεν στο top-10 ξένων άμεσων επενδυτών προς την χώρα μας, αλλά στις χαμηλές θέσεις. Όμως, οι επενδύσεις του ασιατικού γίγαντα στην Ελλάδα διέπονται από μια διάσταση που οι υπόλοιπες χώρες δεν μοιράζονται. Της εκρηκτικής αύξησης.

Αναλύοντας τα δεδομένα της Τράπεζας της Ελλάδος, το Fortunegreece παρουσιάζει τις ξένες άμεσες επενδύσεις της Κίνας προς την Ελλάδα από το 2010 μέχρι σήμερα.

Ξεκινώντας από σχεδόν μηδενικές επενδύσεις στις αρχές της δεκαετίας που διανύουμε, οι επενδύσεις της Κίνας προς την Ελλάδα άρχισαν να αυξάνονται σταθερά από το 2016 και κυριολεκτικά εκτοξεύθηκαν την χρονιά που μας πέρασε.

Αλλαγή όχι μόνο ποσοτική, αλλά και ποιοτική. Με επενδύσεις όπως την δημιουργία διαμετακομιστικού κέντρου στον Πειραιά από την ΖΤΕ για τα προϊόντα της αλλά και την επένδυση της COSCO στο λιμάνι του Πειραιά, της οποίας οι επενδυτικοί γύροι συνεχώς διογκώνονται.

Τάση που φαίνεται πως θα ενδυναμωθεί, έπειτα από την επίσκεψη του Κινέζου προέδρου Σι Τζινπίνγκ στην Αθήνα.

Μπορείτε να βρείτε το γράφημα σε μεγαλύτερη ανάλυση εδω.