Η ΕΚΤ αναμένει «ταβάνι» στους μισθούς της Ευρωζώνης το 2024 – Ο ρόλος της Ελλάδας

Η ΕΚΤ αναμένει «ταβάνι» στους μισθούς της Ευρωζώνης το 2024 – Ο ρόλος της Ελλάδας
Photo: pixabay.com
Η ΕΚΤ έχει ξεχωρίσει τους μισθούς ως τη σημαντικότερη μεταβλητή για να καθορίσει αν μπορεί να αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια της.

Η αύξηση των μισθών στην Ευρωζώνη είναι πιθανό να κορυφωθεί στις αρχές του τρέχοντος έτους, αλλά η πορεία προς τα εμπρός παραμένει αβέβαιη, όπως έδειξε την Παρασκευή ένα νέο εργαλείο πρόβλεψης που ανέπτυξε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Η ΕΚΤ έχει ξεχωρίσει τους μισθούς ως τη σημαντικότερη μεταβλητή για να καθορίσει αν μπορεί να αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια και να ζητήσει χρόνο στη μάχη κατά του υψηλού πληθωρισμού.

Ο νέος ανιχνευτής μισθών της, που παρουσιάστηκε λεπτομερώς για πρώτη φορά σε έγγραφο που δημοσιεύθηκε την Παρασκευή, έδειξε ότι η αύξηση των αμοιβών αναμένεται να φθάσει στο ανώτατο σημείο της τάξης του 5% στις αρχές του τρέχοντος έτους.

Αλλά η κριτική επιτροπή δεν είχε ακόμη αποφασίσει αν και πόσο γρήγορα οι αυξήσεις των μισθών θα υποχωρήσουν προς το επίπεδο του 3% που η ΕΚΤ θεωρεί συμβατό με τον στόχο της για πληθωρισμό 2%.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Οι διαπραγματεύσεις κατά το πρώτο τρίμηνο του 2024 είναι πιθανό να είναι καθοριστικές για την εξέλιξη των μισθολογικών πιέσεων κατά τη διάρκεια του 2024», έγραψαν οι συντάκτες του εγγράφου.

Συχνά αναφερόμενος από τον επικεφαλής οικονομολόγο της ΕΚΤ Φίλιπ Λέιν, ο νέος ανιχνευτής της ΕΚΤ χρησιμοποιεί στοιχεία από μεμονωμένες μισθολογικές συμφωνίες στη Γερμανία, τη Γαλλία, την Ιταλία, την Ισπανία, την Ολλανδία, την Αυστρία και την Ελλάδα για να εκτιμήσει τις μισθολογικές πιέσεις και να μετρήσει το κλίμα.

Στη συνέχεια, η ΕΚΤ προσπαθεί να προβλέψει τη μελλοντική αύξηση των μισθολογικών συμφωνιών με βάση το πώς βασικές μακροοικονομικές μεταβλητές τείνουν να προβλέπουν τις μισθολογικές συμφωνίες σε κάθε χώρα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: reuters.com