Η ΕΚΤ δηλώνει έτοιμη για νέες παρεμβάσεις το Μάρτιο

Η ΕΚΤ δηλώνει έτοιμη για νέες παρεμβάσεις το Μάρτιο
Photo: REUTERS

Μέλος το ΔΣ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας προανήγγειλε ενέργειες που θα ενισχύσουν την ευρωπαϊκή οικονομία.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είναι έτοιμη να ενισχύσει τα μέτρα στήριξης της οικονομίας τον Μάρτιο εάν χρειαστεί, αλλά οι ενέργειες της κεντρικής τράπεζας δεν θα πρέπει να θεωρούνται “μαγικό ραβδί” για την επίλυση προβλημάτων στην οικονομία της ευρωζώνης, δήλωσε ο Μπόστιαν Γιάζμπετς, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ, στη Wall Street Journal.

Ο Γιάζμπετς, που είναι επίσης επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Σλοβενίας, προειδοποίησε ότι δεν θα πρέπει να υπάρχει σπασμωδική αντίδραση σε εξελίξεις που ίσως είναι προσωρινές.

“Εάν χρειαστεί, θα ενεργήσουμε”, δήλωσε ο Γιάζμπετς αναφερόμενος στην επόμενη συνάντηση νομισματικής πολιτικής της κεντρικής τράπεζας στις 10 Μαρτίου. “Αλλά ο καθορισμός του τι είναι απαραίτητο σίγουρα θα έλθει έπειτα από λεπτομερή ανάλυση των στοιχείων που θα βρίσκονται στο τραπέζι τον Μάρτιο”.

“Για εμένα, είναι απολύτως αδικαιολόγητο να λέει κανείς ότι οι κεντρικές τράπεζες και η ΕΚΤ μπορούν να κάνουν τα πάντα από μόνες τους”, δήλωσε ο κεντρικός τραπεζίτης.

Οι αξιωματούχοι που είναι επιφορτισμένοι με τη χάραξη της πολιτικής της ΕΚΤ χρειάζονται μια “πιο ολοκληρωμένη εικόνα των στοιχείων”, πρόσθεσε. “Δεν θα πρέπει να αντιδρούμε αμέσως σε γεγονότα που μπορεί να αποδειχθούν μακροχρόνια, μπορεί και όχι”. Ωστόσο δήλωσε ότι η τράπεζα έχει τα εργαλεία για να πετύχει το μεσοπρόθεσμο στόχο του πληθωρισμού για επίπεδα μόλις κάτω του 2%, ενώ τάχθηκε και υπέρ της κατάργησης του χαρτονομίσματος των 500 ευρώ που συχνά συνδέεται με το οργανωμένο έγκλημα.