Η ΕΚΤ επαναφέρει το waiver για τις τράπεζες και ανοίγει το QE για την Ελλάδα

Η ΕΚΤ επαναφέρει το waiver για τις τράπεζες και ανοίγει το QE για την Ελλάδα

Εντός της επόμενης εβδομάδας αναμένονται οι τελικές εξελίξεις. Από τον Ιούλιο η πλήρης ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.

Η συμφωνία για το κλείσιμο της αξιολόγησης ανοίγει το δρόμο για την επαναφορά της κατ’ εξαίρεση αποδοχής των ελληνικών ομολόγων από την ΕΚΤ (waiver).

Μάλιστα, σύμφωνα με δηλώσεις τραπεζιτών στο Reuters, η απόφαση είναι πολύ πιθανό να ληφθεί την επόμενη εβδομάδα, στη συνεδρίαση της ΕΚΤ στη Βιέννη.

Με τον τρόπο αυτό, οι ελληνικές τράπεζες θα μπορούν και πάλι να αντλήσουν φθηνό χρήμα από την ΕΚΤ, δίνοντας ως εγγύηση ελληνικά κρατικά ομόλογα, έναντι του “ακριβού” δανεισμού από τον ELA, που τους παρέχεται μέσω της Τραπέζης της Ελλάδος από το Φεβρουάριο του 2015 έως σήμερα.

Το όφελος για τις ελληνικές τράπεζες από τα φθηνότερα επιτόκια μπορεί να φθάσει στα 150 εκατ. ευρώ, ενώ από την συμμετοχή της Ελλάδας στο πρόγραμμα επαναγοράς ομολόγων QE μπορεί να υπάρξει όφελος 300 εκατ. ευρώ.

Πρακτικά, το QE δεν μπορεί να συμπεριλάβει την Ελλάδα πριν από τον Ιούλιο, όταν αποπληρωθούν τα δύο ομόλογα της ΕΚΤ, ύψους 2,3 δισ. ευρώ, ώστε το ποσοστό ελληνικού χρέους που κατέχει η ΕΚΤ να μην υπερβαίνει το 33% των εμπορεύσιμων ομολόγων.

Τα ομόλογα που μπορούν να εξαγοραστούν από την ΕΚΤ στο πλαίσιο του QE, ανέρχονται σε 2,5 δισ. ευρώ, την ώρα που στη δευτερογενή αγορά διαπραγματεύονται ομόλογα ύψους 40-50 δισ. ευρώ. Μάλιστα, σύμφωνα με ευρωπαϊκές πηγές, η συμμετοχή των ελληνικών ομολόγων στο QE δεν φαίνεται εύκολη πριν από το τέλος του έτους.

Τραπεζικές πηγές εκτιμούν ότι μετά την επαναφορά του waiver ανοίγει ο δρόμος και για άρση των capital controls, ωστόσο αυτό αναμένεται σε δεύτερη φάση και μετά από συνεννόηση της ΕΚΤ και της Τραπέζης της Ελλάδος.