Η ΕΚΤ «φρενάρει» τις προσδοκίες για μείωση των επιτοκίων πριν τον Ιούνιο

Η ΕΚΤ «φρενάρει» τις προσδοκίες για μείωση των επιτοκίων πριν τον Ιούνιο
epa07496037 A exterior view of the European Central Bank (ECB) before a press conference of the Governing Council of the European Central Bank in Frankfurt Main, Germany, 10 April 2019. The bank is expected to publish its decisions on monetary policies, including the monthly interest rate. EPA/RONALD WITTEK Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
«Πρόωρα» τα στοιχήματα της αγοράς, σύμφωνα με τον Bostjan Vasle.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα χρειαστεί τουλάχιστον μέχρι την άνοιξη για να μπορέσει να επανεκτιμήσει τις προοπτικές της πολιτικής της και οι προσδοκίες της αγοράς για μείωση των επιτοκίων τον Μάρτιο ή τον Απρίλιο είναι πρόωρες, δήλωσε τη Δευτέρα ο υπεύθυνος χάραξης πολιτικής της ΕΚΤ Bostjan Vasle.

Η ΕΚΤ άφησε αμετάβλητα τα επιτόκια την περασμένη εβδομάδα και έδωσε οδηγίες για σταθερή πολιτική τους επόμενους μήνες, ακόμη και όταν οι επενδυτές πίεζαν την τράπεζα να ακολουθήσει την Fed και να υποδείξει μείωση των επιτοκίων, δεδομένου ότι μια σειρά από απροσδόκητα ευνοϊκά στοιχεία για τον πληθωρισμό.

Όμως ο Vasle, διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Σλοβενίας, αντέκρουσε τα στοιχήματα της αγοράς δηλώνοντας στο Reuters: «Οι προσδοκίες της αγοράς για μειώσεις των επιτοκίων είναι πρόωρες κατά την άποψή μου, τόσο όσον αφορά στην έναρξη των μειώσεων, όσο και στο σύνολο των κινήσεων».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι αγορές βλέπουν τώρα 50-50 πιθανότητες για μείωση των επιτοκίων τον Μάρτιο, ενώ μια μείωση έχει τιμολογηθεί πλήρως μέχρι τον Απρίλιο και πάνω από δύο κινήσεις μέχρι τον Ιούνιο.

Ωστόσο, ο Vasle υποστήριξε ότι η ΕΚΤ ίσως χρειαστεί να δει τα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου για να σκεφτεί, ακόμη και να αναθεωρήσει τη στάση της.

«Θα λάβουμε περιορισμένα νέα στοιχεία πριν από τη συνεδρίαση του Ιανουαρίου, οπότε δεν θα έχουμε περισσότερες πληροφορίες για τον πληθωρισμό, την ανάπτυξη, τη δημοσιονομική πολιτική και την αγορά εργασίας πριν από τον Μάρτιο ή τον Απρίλιο», δήλωσε ο Vasle. «Θα πρέπει να κατανοήσουμε καλύτερα τις υποκείμενες τάσεις και χρειαζόμαστε και τις νέες προβλέψεις», πρόσθεσε.

ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: