Η Eldorado Gold «παγώνει» τις επενδύσεις στην Ελλάδα

Η Eldorado Gold «παγώνει» τις επενδύσεις στην Ελλάδα

Η αναστολή αφορά τις επενδύσεις στα ενεργά μεταλλεία, τα έργα ανάπτυξης και τα ερευνητικά έργα της στην Ελλάδα.

Την αναστολή των επενδύσεων της στην Ελλάδα ανακοίνωσε, σήμερα, η Eldorado Gold. Η αναστολή αφορά τις επενδύσεις στα ενεργά μεταλλεία, τα έργα ανάπτυξης και τα ερευνητικά έργα της στην Ελλάδα και οι απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να τεθούν τα Μεταλλεία Σκουριών, Ολυμπιάδας και Στρατωνίου σε καθεστώς συντήρησης θα ξεκινήσουν στις 22 Σεπτεμβρίου, σύμφωνα, όπως τονίζεται, με την ελληνική νομοθεσία (εργατική, περιβαλλοντική).

«Παρά τις επανειλημμένες προσπάθειες της Eldorado και της ελληνικής θυγατρικής της, Ελληνικός Χρυσός, για εποικοδομητική συνεργασία με την ελληνική κυβέρνηση, το Υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος (Υπουργείο) και άλλες κυβερνητικές υπηρεσίες, οι καθυστερήσεις στην έκδοση αδειών ρουτίνας για την κατασκευή και την ανάπτυξη των έργων Σκουριών και Ολυμπιάδας στη Χαλκιδική, Β. Ελλάδα, συνεχίζονται» υποστηρίζει σε ανακοίνωσή της η εταιρεία.

Αναφέρει ότι αναμένει λεπτομέρειες από την κυβέρνηση σχετικά με την εκκρεμούσα διαδικασία διαιτησίας και σημειώνει ότι αυτή «θα αποδείξει και πάλι ότι τηρεί όλους τους ισχύοντες νόμους και κανονισμούς», καθώς το Συμβούλιο της Επικρατείας έχει εκδώσει 18 θετικές για την Εταιρεία αποφάσεις μέχρι σήμερα.

Στην ανακοίνωσή της η εταιρία προσθέτει, επίσης, ότι «θα επανεκτιμήσει τις επενδυτικές επιλογές της στην Ελλάδα κατόπιν έγκρισης και έκδοσης των απαιτούμενων αδειών, σε συνεργασία με μια υποστηρικτική κυβέρνηση, ανοικτή σε συζητήσεις γύρω από τη χρήση και εφαρμογή των βέλτιστων διαθέσιμων τεχνολογιών».

Σε δηλώσεις του ο George Burns, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Eldorado Gold, αναφέρει ότι «είναι εξαιρετικά ατυχές να βρισκόμαστε σε αυτό το αδιέξοδο όταν θα έπρεπε να υλοποιούμε ένα σημαντικό επιχειρηματικό σχέδιο και να προσθέτουμε άλλες 1.200 θέσεις εργασίας στο σημερινό εργατικό δυναμικό μας, περίπου 2.400 ατόμων, στην Ελλάδα», ενώ υπενθυμίζει ότι από την εξαγορά των Μεταλλείων Κασσάνδρας με αντίτιμο 2 δισ. δολάρια το 2012, η Eldorado έχει επενδύσει επιπλέον 1 δισ. δολάρια, ποσό που θα διπλασιαζόταν αν η εταιρεία ήταν σε θέση να αναπτύξει πλήρως τα έργα της σε Ολυμπιάδα, Σκουριές και Πέραμα.

Καμμένος στον ΣΚΑΪ: Επενδύσεις που μπορεί να οδηγήσουν σε οικολογικές καταστροφές δεν τις χρειάζεται η χώρα

Δεν είναι ευχάριστη η αποχώρηση της ElDorado από την Ελλάδα… Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία πως εάν σεβαστούν τους κανόνες και πείσουν πως η επένδυση δεν θα επιβαρύνει περιβαλλοντικά και δεν θα κινδυνεύσει ο τουρισμός της Χαλκιδικής, ότι οι επιφανειακές εξορύξεις, η καταστροφή των δασών δεν θα υπάρξουν τότε θα ήμουν ευτυχής… Χαρούμενος θα ήμουν πάρα πολύ εάν η εταιρεία επιβεβαίωνε πως δεν υπάρξει περιβαλλοντική καταστροφή για την περιοχή της Χαλκιδικής. Επενδύσεις που μπορεί να οδηγήσουν σε οικολογικές καταστροφές δεν τις χρειάζεται η χώρα… Δεν είμαι εγώ αυτός που θα κρίνει εάν τηρείται η νομοθεσία. Μακάρι να καθίσουν στο τραπέζι και να συνεχιστεί η επένδυση» δήλωσε ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ και υπουργός Εθνικής ‘Αμυνας Π. Καμμένος.

Φέσσας: Κάνω έκκληση στην κυβέρνηση

Κάνω έκκληση στην κυβέρνηση. Πρόκειται για επένδυση 3 δισ. δολαρίων αν δεν κάνω λάθος σύμφωνα με τα στοιχεία. Κάνω έκκληση να δουν τους επικεφαλής της εταιρείας που βρίσκονται στην Αθήνα και να βρουν έστω και την ύστατη ώρα λύση. Είναι καλοπροαίρετοι άνθρωποι», είπε ο κ. Φέσσας στο άκουσμα της είδησης καθώς ήταν καλεσμένος στην πρωινή εκπομπή.

Ερωτώμενος αν θα αναλάμβανε σχετική πρωτοβουλία ο κ. Φέσσας απάντησε θετικά. «Αυτή είναι η δουλεία μας. Εφόσον βρίσκεται εδώ και ο ενδιαφερόμενος επενδυτής. Αν τους ακούσουν μπορεί να γίνει μια πολιτική διευθέτηση του θέματος».

Γεννηματά: Οι επενδυτές τα βάζουν στα πόδια με αποκλειστική ευθύνη της Κυβέρνησης

«Οι επενδυτές το βάζουν στα πόδια με αποκλειστική ευθύνη της Κυβέρνησης», δήλωσε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Φώφη Γεννηματά αναφερόμενη στις εξελίξεις μετά την ανακοίνωση της Eldorado Gold ότι αναστέλλει τις εργασίες της στην Ελλάδα.

«Δυόμιση χιλιάδες εργαζόμενοι οδηγούνται στην ανεργία. Πριν αλέκτωρ λαλήσει… μια μεγάλη επιχείρηση κλείνει και το προσωπείο του φιλοεπενδυτή κ. Τσίπρα στη ΔΕΘ καταρρέει. Οι επενδυτές το βάζουν στα πόδια με αποκλειστική ευθύνη της Κυβέρνησης. Ιδεοληψίες, μικροκομματικά συμφέροντα και ανικανότητα καταδικάζουν τη χώρα. Καλούμε την ύστατη στιγμή την Κυβέρνηση να αλλάξει ρότα. Εμείς επιμένουμε στη γραμμή της ανάπτυξης και των επενδύσεων που σέβονται το περιβάλλον και εξασφαλίζουν εισόδημα και δουλειές στους Έλληνες και τις Ελληνίδες», τόνισε η κ. Γεννηματά.

Στη βουλή το θέμα με ερώτηση του Ανδρέα Λοβέρδου

Να διευκρινίσει τη θέση της για την επένδυση της εταιρίας Eldorado Gold στη Χαλκιδική, καλεί την κυβέρνηση ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Ανδρέας Λοβέρδος.

Με ερώτησή του προς τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργο Σταθάκη, ο κ. Λοβέρδος κάνει λόγο για αρνητικές εξελίξεις, υποστηρίζει ότι δυόμισι χρόνια «η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έχει οδηγήσει την επένδυση προ του αξεπέραστου κινδύνου αποχώρησης του επενδυτή» και ζητά να μάθει «αν υπάρχει συμφωνία ή διαφωνία με τους επενδυτές για να ξεπεραστούν τα υπάρχοντα προβλήματα».

«Εδώ και δύο μήνες μαθαίνουμε ότι σκοπεύετε να οδηγήσετε σε διαιτησία πτυχές της υπόθεσης, ενώ στελέχη της εταιρείας διευκρινίζουν με συνεντεύξεις τους πως αγνοούν το ακριβές θέμα της διαιτησίας» σημειώνει ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και ρωτά αν τελικά η κυβέρνηση είναι αντίθετη ή όχι με την συγκεκριμένη επένδυση.