Η έλευση του Chief Technology Officer

Η έλευση του Chief Technology Officer
Photo: pixabay.com
Οι διευθύνοντες σύμβουλοι δίνουν ολοένα και μεγαλύτερη προσοχή στη συγκεκριμένη θέση μέσα στην ανώτερη διοικητική τους ομάδα.

του Alan Murray

Μια πρόσφατη έρευνα της IBM δείχνει το πόσο έχουν αλλάξει τα πράγματα στις ομάδες ανώτερων στελεχών των εταιρειών μέσα στην τελευταία δεκαετία.

Περίπου 3.000 CEO ανά τον κόσμο κλήθηκαν να απαντήσουν στο ερώτημα του ποια θέση μέσα στην ανώτερη ομάδα στελεχών θα παίξει τον κρισιμότερο ρόλο για την εταιρεία τους μέσα στα επόμενα δύο-τρία χρόνια.

Στην τρίτη θέση, μετά τον επικεφαλής λειτουργιών (Chief Operating Officer) με 57% και τον οικονομικό διευθυντή (Chief Financial Officer) με 52%, συναντάμε τον επικεφαλής τεχνολογίας (Chief Technology Officer) με 36%.

Θέσεις όπως επικεφαλής καινοτομίας, επικεφαλής ψηφιακής πολιτικής και επικεφαλής στρατηγικής βρέθηκαν πιο κάτω, με μονοψήφια ποσοστά.

Η αλλαγή είναι μεγάλη σε σχέση με παρεμφερείς (αλλά όχι άμεσα συγκρίσιμες) έρευνες γνώμης που διεξήγαγε η εταιρεία το 2013 και το 2015, οι οποίες έδειχναν ότι ο επικεφαλής στρατηγικής, ο επικεφαλής μάρκετινγκ και ο επικεφαλής καινοτομίας βρίσκονταν στην κορυφή, μετά τον COO και τον CFO.

Τι συνέβη; Ο Mark Foster της IBM λέει όλο αυτό ότι αντανακλά μια αλλαγή στον τρόπο με τον οποίο προσεγγίζουν οι εταιρείες τον ψηφιακό μετασχηματισμό.

Στο παρελθόν, «οι άνθρωποι νόμιζαν ότι τα πάντα έπρεπε να αφορούν τη βιτρίνα της επιχειρηματικής δραστηριότητας, την προβολή της νεωτερικότητας της επιχείρησής σου στον έξω κόσμο». Όμως, σήμερα «η ψηφιοποίηση έχει αγγίξει τον πυρήνα της επιχειρηματικής δραστηριοποίησης, ωθώντας σε έναν θεμελιώδη αναστοχασμό του business συνολικά».

Όσο για την υποχώρηση του επικεφαλής στρατηγικής, ο Foster λέει ότι στον σημερινό κόσμο «ο CEO πρέπει στην πραγματικότητα να είναι και Chief Strategy Officer».